Κυπριακό: Οι εκλογές στα Κατεχόμενα, ο «ρόλος» του Ερντογάν και το «ρευστό» status quo

Οι χθεσινές δηλώσεις του Κύπριου Υπουργού Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη, όπου εξέφρασε την ανησυχία του για πιθανή προσάρτηση των κατεχομένων από την Τουρκία, αν δεν επιλυθεί σύντομα το Κυπριακό, επαναφέρει στο προσκήνιο την κατάσταση που επικρατεί στο «ψευδοκράτος», έπειτα από τη νίκη Τατάρ στις «εκλογές» που διεξήχθησαν.

Τόσο η νίκη του «εκλεκτού» του Προέδρου Ερντογάν, όσο και η διαδικασία και οι συνθήκες υπό τις οποίες διεξήχθησαν οι «εκλογές» στα Κατεχόμενα είχαν προκαλέσει ανησυχία στη Λευκωσία, που πλέον καλείται να διαχειριστεί ένα τεταμένο κλίμα, όπως φάνηκε με τις διαδηλώσεις ενάντια στην επίσκεψη Ερντογάν την περασμένη Κυριακή.

Το κλίμα στα Κατεχόμενα

Ο αριστερός και μετριοπαθής, υπέρ της επανένωσης. Μουσταφά Ακιντζί έχασε στις πρόσφατες «εκλογές» του ψευδοκράτους τον περασμένο μήνα, από τον Έρσιν Τατάρ, ο οποίος είναι υπέρ μιας λύσης δύο κρατών και που έχει την πλήρη υποστήριξη της Άγκυρας.

Όπως αναφέρουν αναλυτές, οι πολιτικοί αντίπαλοι του Τατάρ έχουν θορυβηθεί και αντιμετωπίζουν με φόβο τις ολοένα και προκλητικές ενέργειες του Πορέδρου Ερντογάν στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς εκτιμούν ότι αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω «εμπλοκή» της Άγκυρας στις εσωτερικές υποθέσεις του «ψευδοκράτους».

Ακαδημαϊκοί στην Κύπρο ανέφεραν στην βρετανική εφημερίδα Guardian, πως οι «εκλογές» δεν ήταν δίκαιες, ενώ ακόμα περισσότερο το ποσοστό των ψηφοφόρων που υποστήριξε τον Ακιντζί όχι μόνο είναι ενοχλημένο από το αποτέλεσμα, αλλά θεωρεί ότι πρόκειται μια εξέλιξη που μπορεί να κάνει μια πιθανή προσάρτηση, πραγματικότητα.

Ο «ρόλος» του Ερντογάν και το…στάτους κβο

Σε ό,τι αφορά την «ενόχληση» των υποστηρικτών της αντιπολίτευσης, αυτή φάνηκε στις διαδηλώσεις που έγιναν προχθές, κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Ερντογάν στα Βαρώσια, με αναλυτές να αναφέρουν χαρακτηριστικά πως ο Τούρκος Πρόεδρος χρησιμοποιεί το «ψευδοκράτος» ως ένα παράδειγμα επιτυχημένης εξωτερικής πολιτικής.

Ο καθηγητής Αχμέτ Σοζέν είπε χαρακτηριστικά στον Guardian, σχετικά με την αντίληψη του Ερντογάν για το Κυπριακό πως :

«Ο Ερντογάν λέει ότι θέλουμε να λύσουμε το Κυπριακό, είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε μια συμφωνία, αλλά αν δεν θέλετε να το κάνετε αυτό, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε το επιπλέον βήμα και να αλλάξουμε το στάτους κβο στα Βαρώσια».

Πηγή: Ahval  / Φωτογραφία Reuters