Κυπριακό: Το ματ της Αθήνας στις μπλόφες της απεσταλμένης του ΟΗΕ

Ένα βήμα μπροστά προχώρησε η Αθήνα στις διεργασίες για το Κυπριακό απαντώντας στην Άγκυρα, που παραπέμπει για εξελίξεις μετά τον Ιούνιο. Στη συνάντηση που είχαν στην ελληνική πρωτεύουσα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος με την απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών, Τζέιν Χολ Λουτ, την περασμένη Τρίτη, η ελλαδική πλευρά έθεσε ευθέως ζήτημα να αρχίσουν συζητήσεις το συντομότερο μεταξύ των λεγόμενων εγγυητριών δυνάμεων.

Ήταν η απάντηση στον ισχυρισμό της κ. Λουτ πως ούτε η Ελλάδα, ούτε η Τουρκία δεν θέλουν αυτή τη στιγμή εξελίξεις στο Κυπριακό. Πληροφορίες αναφέρουν πως ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, επαναλαμβάνοντας τη θέση της Αθήνας για το θέμα της Ασφάλειας, όπως αυτή διαμορφώθηκε και υποβλήθηκε από τον προκάτοχό του, Νίκο Κοτζιά, για κατάργηση των εγγυήσεων και της αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, προχώρησε σε μια συγκεκριμένη θέση:

Να αρχίσουν οι εγγυήτριες δυνάμεις Ελλάδα, Τουρκία και Βρετανία τη συζήτηση για τον ρόλο τους στην εφαρμογή της συμφωνίας. Αυτό συνδέεται και με την πρόταση που είχε υποβάλει η Αθήνα για τους μηχανισμούς εφαρμογής.

Προς την κ. Λουτ υποδείχθηκε πως στην πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στην Άγκυρα, ζητήθηκε από τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να ξεκινήσουν διερευνητικές επαφές των δυο χωρών για το θέμα της Ασφάλειας.

Πληροφορίες από philenews.com