Κυπριακό: Ξεκάθαρες απειλές από τον σύμβουλο του Ερντογάν κατά των δυνάμεων του ΟΗΕ – «Η Μεσόγειος μας ανήκει»

Ο Mesut Hakkı Caşın, σύμβουλος του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για θέματα ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής, εξαπέλυσε ξεκάθαρες απειλές ότι η Τουρκία θα βλάψει τα στρατεύματα του ΟΗΕ στην Κύπρο εάν παραβιάσουν «την κυριαρχία» της ΤΔΒΚ. Υποστήριξε επίσης ότι ολόκληρη η Μεσόγειος ανήκει στους Τούρκους, σύμφωνα με το Nordic Monitor.

Στις 19 Αυγούστου, εμφανιζόμενος στο φιλοκυβερνητικό κανάλι CNN Turk, ο Caşın, πρώην στρατιώτης και μέλος του Προεδρικού Συμβουλίου Ασφάλειας και Εξωτερικής Πολιτικής, δήλωσε: «Το τουρκικό έθνος στέκεται σταθερά στο πλευρό των Τουρκοκυπρίων. Η Μεσόγειος Θάλασσα μας ανήκει και κανείς δεν πρέπει καν να σκεφτεί να σηκώσει σπαθί εναντίον μας εκεί. Αυτοί [η Ελλάδα, η Κύπρος και οι σύμμαχοί τους] καλύτερα να μην το ξεχάσουν αυτό».

Επιπροσθέτως, υποστήριξε ότι η Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο (UNFICYP) έχει εγκαταλείψει την ουδέτερη στάση της και πλέον ενεργεί σύμφωνα με τις οδηγίες των Ελληνοκυπρίων.

 

Κατηγόρησε τα στρατεύματα του ΟΗΕ ότι διέπραξαν σοβαρό αδίκημα παραβιάζοντας την κυριαρχία της ΤΔΒΚ (KKTC). Υποστήριξε επίσης ότι τα τουρκικά στρατεύματα και η αστυνομία ενεργούσαν σε αυτοάμυνα όταν επιτέθηκαν και έσπρωξαν οχήματα του ΟΗΕ στην άκρη του δρόμου. Ο Caşın κατέστησε σαφές ότι η Τουρκία δεν θα ξεχάσει τις εχθροπραξίες εναντίον της.

Σε μια ξεκάθαρη απειλή για θανατηφόρα αντίποινα κατά των στρατευμάτων του ΟΗΕ, ο Caşın αναφέρθηκε στο περιστατικό του 1996 εντός της ουδέτερης ζώνης, κατά το οποίο ο Τάσος Ισαάκ ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου. Μια μέρα αργότερα, μετά την κηδεία του Ισαάκ, ένας άλλος Ελληνοκύπριος, ο Σολωμός Σολωμού πυροβολήθηκε θανάσιμα κατά τη προσπάθειά του να κατεβάσει την τουρκική σημαία από έναν στύλο.

«Θυμάστε, ένας άνδρας προσπάθησε να κατεβάσει την [τουρκική] σημαία και θυμάστε τι του συνέβη», είπε προκλητικά ο Caşın.

Τα σχόλια του συμβούλου του Ερντογάν έγιναν στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων κατασκευαστικών εργασιών στον δρόμο Pile (Pyle)-Yiğitler που ξεκίνησε η τουρκοκυπριακή πλευρά στις 17 Αυγούστου εντός της ουδέτερης ζώνης του ΟΗΕ κοντά στο χωριό Πύλα.

Οι συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων του ΟΗΕ και των Τουρκοκυπρίων είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό τεσσάρων κυανόκρανων. Στη συνέχεια υπήρξε κύμα καταδίκης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες.