Κυπριακός Τύπος: «Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις»

Οι διαβουλεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για τον καθορισμό του ύψους του κουρέματος στην Τράπεζα Κύπρου, η γενικότερη κατάσταση στην οικονομία με τα προβλήματα των εργαζομένων και τις περικοπές στους τομείς υγείας – παιδείας και οι παράνομες εκλογές στα κατεχόμενα δεσπόζουν στα πρωτοσέλιδα των κυριακάτικων εφημερίδων. Οι εφημερίδες φιλοξενούν επίσης συνεντεύξεις πολιτικών και άλλων αξιωματούχων για διάφορα θέματα της επικαιρότητας.

Η «Αλήθεια» με τίτλο στο κύριό της θέμα «Εργαζόμενοι 2 ταχυτήτων» γράφει για ανισότητες μεταξύ υπαλλήλων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα όπως παρατίθενται από το ΚΕΒΕ το οποίο κρούει τον κώδωνα, μεταξύ άλλων, για το φιλοδώρημα αφυπηρέτησης, το πλεονάζον και τα ταμεία προνοίας. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρει ότι συνεχίστηκαν χθες οι διαβουλεύσεις για το κούρεμα στην Τράπεζα Κύπρου και ότι η Κυβέρνηση φέρεται να αποδέχεται το κούρεμα να φθάσει κοντά στο 45%. Αλλού η «Α» γράφει ότι διεξάγονται σήμερα παράνομες εκλογές στα κατεχόμενα και ότι για πρώτη φορά το Κυπριακό δεν δεσπόζει της εκστρατείας.

«Σκληρή πάλη με τους τροϊκανούς» είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Σημερινής» που αναφέρει ότι μέχρι αργά χθες βράδυ γίνονταν εξαντλητικές προσπάθειες για ‘κλείδωμα’ του ποσοστού του κουρέματος στην Τράπεζα Κύπρου. Σε άλλο δημοσίευμα φιλοξενείται ανάλυση για το θέμα του φυσικού αερίου, τις κινήσεις της Άγκυρας για να μεταφέρει τους αγωγούς στα δικά της παράλια και πώς επηρεάζεται η Λευκωσία. Αλλού η «Σ» σε οικονομική ανάλυση αναφέρει ότι η Κύπρος πληρώνει ακριβά τις αρχικές εκτιμήσεις της PIMCO και της Κεντρικής.

Υπό τον τίτλο «Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις», ο «Φιλελεύθερος» γράφει στο κύριό του θέμα ότι η Τρόικα μένει αμετακίνητη για κούρεμα στο 47,5% και ότι η Κυβέρνηση υποχώρησε στο 45%. Αλλού γράφει ότι μετά το κούρεμα, οι μέτοχοι στην Τράπεζα θα είναι Ρώσοι που εκπροσωπούνται από 4-5 μεγάλα δικηγορικά γραφεία και μερικά ελεγκτικά. Σε άλλο δημοσίευμα ο «Φ» φιλοξενεί συνέντευξη της Υπουργού Εργασίας με αφορμή τις εξαγγελίες για τη νέα κοινωνική πολιτική της Κυβέρνησης.

Με τίτλο στο κύριό της θέμα «Βαθύ κούρεμα σε Υγεία-Παιδεία», η «Χαραυγή» αναφέρει ότι οι δαπάνες του κράτους θα μειωθούν μέχρι το 2016 κατά 1,025 δις ευρώ με τις μεγαλύτερες περικοπές να αφορούν τα Υπουργεία Υγείας (106 εκ ευρώ) και Παιδείας (96,5 εκ). Αλλού η εφημερίδα προβάλλει το θέμα της φορολογικής αμνήστευσης και διερωτάται κατά πόσο είναι μέτρο εξυπηρέτησης του κεφαλαίου ή αναγκαιότητα. Σε άλλο δημοσίευμά της η «Χ» προβάλλει την εκδήλωση διαμαρτυρίας της ΕΔΟΝ και της Προοδευτικής Κίνησης για απομάκρυνση των Βάσεων και αντίθεση στην ένταξη σε νατοϊκά προγράμματα.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail», με τίτλο «Πιθανότερος ο συνασπισμός στις τουρκοκυπριακές εκλογές», αναφέρεται στις «εκλογές» σήμερα στα κατεχόμενα και τις εκτιμήσεις ότι το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα θα πάρει το μεγαλύτερο ποσοστό με δεύτερο το Κόμμα Εθνικής Ενότητας. Αλλού προβάλλει τις δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη ότι παρά τις οικονομικές δυσκολίες η Κυβέρνηση υλοποίησε το 90% των εξαγγελιών της. Σε άλλο θέμα αναφέρεται ότι οι Αρχές στη Νέα Ζηλανδία απαγόρευσαν σε ένα σεφ από τη Νότιο Αφρική τη διαμονή στη χώρα λόγω του ότι είναι υπέρβαρος.

Η εβδομαδιαία «Καθημερινή», με τίτλο στο κύριό της θέμα «Προεδρικό στοίχημα για την Κύπρο», γράφει ότι ο Πρόεδρος διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι η Τράπεζα Κύπρου θα σωθεί και ότι δέχεται αφόρητες πιέσεις γιατί λόγω της αλόγιστης όπως αναφέρεται χρηματοδότησης, η βιομηχανία των ακινήτων έχει καταστεί η αχίλλειος πτέρνα της τράπεζας. Αλλού αναφέρεται ότι προωθείται η ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Κύπρου με βασική απομείωση 40% συν μετατροπή του υπολοίπου σε μετατρέψιμα αξιόγραφα. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι γίνονται μαζικές απολύσεις στο ελληνικό δημόσιο και ότι σε κάθε Υπουργείο ετοιμάστηκε λίστα για τους υπαλλήλους που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα.

Η εβδομαδιαία «Μάχη», με τίτλο «Επιμένει η Τουρκία για Αμμόχωστο –Τύμπου», προβάλλει συνέντευξη της Ευρωβουλευτού Ελένης Θεοχάρους για θέματα Κυπριακού και φυσικού αερίου. Η «Μ» φιλοξενεί επίσης συνέντευξη του Βουλευτή Μάριου Μαυρίδη, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρει ότι είναι αναγκαίο κακό ο διαχωρισμός της Τράπεζας Κύπρου για να σωθεί η Κύπρος. Επίσης σε άλλο δημοσίευμα γράφει για συνεχή αναβάθμιση των στρατευμάτων του Αττίλα, κάτι το οποίο προκαλεί ανησυχίες για επεισόδιο υπό το φως και των κινήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

cna.org.cy