Κυπριακός Τύπος: Μεγάλη μάχη στο Eurogroup

Ο κυπριακός Τύπος προβάλλει τη χθεσινοβραδινή συνεδρία του Eurogroup μέχρι τη στιγμή που οι εφημερίδες στάληκαν στα τυπογραφεία και προτού επέλθει συμφωνία στις Βρυξέλλες. Τα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης πραγματοποιούσε ολονύκτιες επαφές με εταίρους και το ΔΝΤ σε μια προσπάθεια υποστήριξης του κυπριακού μνημονίου. Αλλού αναφέρει ότι Αβέρωφ Νεοφύτου και Ανδρέας Ταλιαδώρος θα διεκδικήσουν την προεδρία του ΔΗΣΥ τον ερχόμενο μήνα. Προβάλλει επίσης τις αυξημένες τιμές στα σαρακοστιανά τρόφιμα, γράφει ότι τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου δυνατό να υπάρχουν στα έξι τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ καθώς και άλλα θέματα.

Η «Αλήθεια» στο κύριο θέμα της με τίτλο «Πρώτο βήμα στο Eurogroup για τα 10 δις» γράφει ότι η απόφαση του Eurogroup αποτελεί το πρώτο βήμα για την ολοκλήρωση του κυπριακού μνημονίου. Μεγάλη μάχη, αναφέρει, έδινε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με διαδοχικές συναντήσεις με Μανουέλ Μπαρόζο και Κριστίν Λαγκάρντ. Αλλού αναφέρει ότι σύμφωνα με την τουρκική «Μιλιέτ», ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης ανέφερε ότι τους επόμενους μήνες θα στείλει ξεκάθαρα μηνύματα στην Τουρκία και ότι θα προχωρήσει στο Κυπριακό. Αλλού αναφέρει ότι στο ύψος τους κρατούνται οι τιμές στα περισσότερα σαρακοστιανά την ώρα που το εισόδημα πάει όλο και πιο κάτω.

«Τι να ξημέρωσε άραγε, για την Κύπρο», είναι ο τίτλος του κύριου θέματος της «Σημερινής», η οποία γράφει ότι «σε ενδιάμεση ‘πολιτική’ λύση για την Κύπρο προσανατολιζόταν, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, αργά το βράδυ, το Eurogroup, προκειμένου αφενός η έκτακτη σύνοδος να μη λήξει άδοξα και αφετέρου, να σταλεί μήνυμα αισιοδοξίας. Σε άλλη στήλη, αναφέρει ότι ο Αβέρωφ Νεοφύτου ‘βρήκε΄ ανθυποψήφιο αφού μαζί του την προεδρία του ΔΗΣΥ θα διεκδικήσει και ο Ανδρέας Ταλιαδώρος στις 17 Απριλίου, μέσα από την Παγκύπρια Εκλογική Συνέλευση του ΔΗΣΥ, την αρχηγία του κόμματος. Αλλού αναφέρει ότι λειτουργικά προβλήματα στα σχολεία από τις περικοπές στην παιδεία, τις ελλείψεις και την αυξανόμενη παραβατικότητα και το θέμα της ασφάλειας των μαθητών, διαπιστώνουν οι οργανωμένοι γονείς.

«Ο Φιλελεύθερος» τιτλοφορεί το κύριο του θέμα «Σκληροί όροι και πιέσεις» και γράφει ότι σε μάχη για ενδιάμεση πολιτική συμφωνία για το κυπριακό Μνημόνιο εξελίχθηκε η χθεσινοβραδινή πολύωρη συνεδρία του Eurogroup. Γράφει επίσης ότι πλήρης απαλλαγή φόρου εισοδήματος θα προσφερθεί σε όσους μεταφέρουν από το εξωτερικό τις καταθέσεις τους σε κυπριακές τράπεζες και επενδυθούν σε τομείς ανάπτυξης, σύμφωνα με σχετικό νομοσχέδιο ετοιμάστηκε από την Κυβέρνηση. Αλλού αναφέρει ότι την επιβολή δια νόμου οροφής στις θητείες των αιρετών αξιωματούχων του Κράτους και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δρομολογεί η κυβέρνηση.

Η «Χαραυγή» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Φουντώνει η αγανάκτηση για ιδιωτικοποιήσεις» και γράφει ότι συνδικαλιστικές οργανώσεις και εργαζόμενοι πνέουν τα μένεα κατά του Προέδρου Αναστασιάδη, για την αναίρεση των προεκλογικών του δεσμεύσεων αλλά και κατά της ηγεσίας του ΔΗΚΟ, η οποία είχε εγγυηθεί την εφαρμογή αυτών των δεσμεύσεων. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου δυνατό να υπάρχουν στα έξι τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ, τονίζει ο Πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ Χαράλαμπος Ελληνας. Προβάλλει επίσης τις χθεσινές ολονύκτιες διαπραγματεύσεις της έκτακτης συνεδρίας των Υπουργών Οικονομικών για τη δανειακή σύμβαση της Κύπρου.

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» υπό τον τίτλο «Συνομιλίες μέχρι αργά» αναφέρει ότι οι σημαντικές συζητήσεις στο Eurogroup μεταξύ των Υπουργών Οικονομικών και των αντιπροσώπων της τρόικας για την κυπριακή συμφωνία συνεχίστηκαν τις βραδινές ώρες με την κυπριακή αντιπροσωπεία υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να πραγματοποιεί συναντήσεις με τους εταίρους για να πάρει υποστήριξη. Αλλού αναφέρει ότι ανθρώπινο συκώτι παρέμεινε ζωντανό, ζεστό και λειτουργικό έξω από το ανθρώπινο σώμα με τη βοήθεια ανεπτυγμένης μηχανής και μετά μεταμοσχεύθηκε σε ασθενείς για πρώτη φορά με επιτυχία. Αλλού γράφει ότι η Κύπρος είναι η πρώτη χώρα η οποία προωθεί τη νέα τεχνολογία στο πόκερ.

cna.org.cy