Κυπριακός Τύπος: «Σε ελεύθερη πτώση οι Κυπριακές Αερογραμμές»

Οι νέες δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη για τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, η ψήφιση από τη Βουλή της νομοθεσίας για μείωση των οικιστικών όσο και των εμπορικών ενοικίων, η παράταση της έκπτωσης του 10% για πληρωμή του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας ως τις 5 Νοεμβρίου, η κατάθεση του κρατικού προϋπολογισμού στη Βουλή και η αναμενόμενη παραίτηση του Στάθη Κιττή είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές εφημερίδες.

Η «Αλήθεια», με κύριο τίτλο «Ο Κύριος Διοικητής πάει για…Κούρεμα», γράφει ότι αποφασισμένος να τον πάει για… κούρεμα τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας εμφανίζεται και πάλι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Αλλού γράφει ότι ο Στάθης Κιττής αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, οριστικά και αμετάκλητα να υποβάλει σήμερα την παραίτησή του στον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Γράφει, επίσης, ότι κατατέθηκε χθες στη Βουλή ο πρώτος προϋπολογισμός που φέρει τη σφραγίδα της τρόικας και έχει χαρακτηριστεί ως προϋπολογισμός των μεγάλων περικοπών.

«Η Σημερινή», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Σε ελεύθερη πτώση οι Κ. Αερογραμμές», γράφει ότι ακίνητα ξεπουλούν, αεροπλάνα ξεφορτώνονται και υπαλλήλους απολύουν, άρον-άρον, οι Κυπριακές Αερογραμμές για να επιβιώσουν, μέχρι να κλείσουν. Αλλού, γράφει ότι επιτόκια που φθάνουν και ξεπερνούν, ακόμη και το 14%, επιβάλλουν τράπεζες σε δανειολήπτες, προκειμένου να προχωρήσουν σε αναδιαρθρώσεις δανείων ή όταν κάποιο δάνειο καθυστερεί να εξυπηρετηθεί. Γράφει, επίσης, ότι η Βουλή υπερψήφισε χθες την πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ για μείωση των οικιστικών όσο και των εμπορικών ενοικίων.

“O Φιλελεύθερος», στο κύριο του θέμα με τίτλο «Ψαλίδι σε όλο το κράτος», γράφει ότι με κούρεμα των αναπτυξιακών δαπανών κατά 80 εκατ. ευρώ προχωρεί η Κύπρος στο δεύτερο χρόνο της εποχής του μνημονίου. Αλλού γράφει ότι η φτώχεια εξαπλώνεται ολοένα και περισσότερο και στην Κύπρο και αυτό, σύμφωνα με την εφημερίδα, δεν γίνεται αντιληπτό μόνο από την καθημερινότητα της ζωής στο νησί μας, αλλά απεικονίζεται σε όλο του το μέγεθος και στους αριθμούς, που είναι δραματικοί. Γράφει, επίσης, ότι οργιάζει ο παράνομος ηλεκτρονικός τζόγος και η κυβεία εν μέσω οικονομικής κρίσης.

«Η Χαραυγή», με κύριο τίτλο «Κόντρα στο Σύνταγμα», γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συντηρεί τη διαμάχη και συνεχίζει να απειλεί και να προειδοποιεί μέσω καθημερινών δηλώσεων του τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, πυροδοτώντας περαιτέρω το κλίμα έντασης που επικρατεί. Αλλού, γράφει ότι με κατάργηση της μονιμότητας στο δημόσιο και νέες πολύ μεγαλύτερες μειώσεις μισθών θα συνοδευτεί, μεταξύ άλλων, η νέα αξιολόγηση της Τρόικας, κλιμάκιο της οποίας καταφθάνει τον επόμενο μήνα στην Κύπρο. Γράφει, επίσης, ότι η ΠΕΟ καλεί τους εργαζόμενους σε συστράτευση για αντιμετώπιση της φτώχειας.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail”, στο κύριο της θέμα «Πρόεδρος: O Διοικητής της ΚΤΚ πρέπει να φύγει», γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε χθες ότι θα συνεχίσει να επιδιώκει την απομάκρυνση του Πανίκου Δημητριάδη από τη θέση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. Αλλού, η εφημερίδα αναφέρεται σε δηλώσεις της Επιτρόπου Μεταρρύθμισης της Δημόσιας Υπηρεσίας, σύμφωνα με την οποία το κυπριακό κρατικό μισθολόγιο χαρακτηρίζεται ως μη βιώσιμο από τους εμπειρογνώμονες της Παγκόσμιας Τράπεζας. Η εφημερίδα δημοσιεύει, επίσης, πρωτοσέλιδα φωτογραφικό στιγμιότυπο από τη χθεσινή εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Οικονομικών της Ελλάδας.

Η αγγλόγλωσση “The Cyprus Daily”, με κύριο τίτλο «Διπλό χτύπημα», αναφέρεται στη χθεσινή ψήφιση από τη Βουλή τόσο της νομοθεσίας για μείωση των ενοικίων και όσο και της παράτασης στην έκπτωση του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στο θέμα που προέκυψε με την απόφαση του ΔΣ της Αγγλικής Σχολής να παραμείνει ανοικτή η Σχολή κατά τη γιορτή του Μπαϊράμ με αποτέλεσμα να επηρεάζονται οι μουσουλμάνοι μαθητές. Η εφημερίδα αναφέρεται επίσης στις νέες δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη με τις οποίες επιμένει στην απομάκρυνση του Πανίκου Δημητριάδη από τη θέση του Διοικητή της ΚΤΚ.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Αγωγός φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας με τερματικό στη Μόρφου», γράφει ότι το συμπέρασμα πως ο Νίκος Αναστασιάδης και οι άμεσοι του συνεργάτες έχουν βάλει στο ψυγείο την υπόθεση τερματικού στο Βασιλικό, προκρίνοντας υπογείως τη λύση των αγωγών μέσω Τουρκίας, συνάγεται από μια σειρά γεγονότων που «βγάζουν μάτια». Αλλού η εφημερίδα κάνει λόγο «για σκανδαλώδη επέμβαση του Προέδρου Αναστασιάδη στο έργο της δικαιοσύνης» σε σχέση με τις καταγγελίες εναντίον του ΕΛΑΜ. Γράφει, επίσης, ότι «το καθεστώς Αναστασιάδη καταργεί και το συνδικαλισμό».

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το Ποντίκι», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Άρον-άρον κλείσιμο του Κυπριακού», γράφει ότι ο ξένος παράγοντας σπεύδει να ασκήσει πιέσεις για κλείσιμο του Κυπριακού, προτού αρχίσει η Κυπριακή Δημοκρατία να συνάπτει συμφωνίες, τέτοιες που να την τοποθετούν στον υπό διαμόρφωση ενεργειακό χάρτη. Αλλού γράφει ότι σε κοινοπραξία ξένων και Κυπρίων επενδυτών θα δοθεί το όλο έργο της δημιουργίας του καζίνου τύπου resort. Γράφει, επίσης, ότι οι εργαζόμενοι στην ΑΗΚ έπαιρναν επίδομα και για μεταφορά του οικιακού τους εξοπλισμού.

ΠΗΓΗ – cna.org.cy