Κυπριακός Τύπος: Το Eurogroup και η νέα κυβέρνηση

Η τελετή διαβεβαίωσης των νέων Υπουργών της Κυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη και ο Κώδικας Δεοντολογίας που κλήθηκαν να υπογράψουν, καθώς και τα επόμενα βήματα της Κυβέρνησης στα θέματα της οικονομίας ενόψει κρίσιμων εξελίξεων, όπως η συνεδρία του Eurogroup, κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου. Άλλα θέματα αφορούν στην ενδιάμεση συμφωνία για το το φυσικό αέριο και στην πρόσκληση για συνάντηση Ημικρατικών Οργανισμών με την Τρόικα.

Η «Αλήθεια» με κύριο τίτλο «Πρεμιέρα με το δεξί!» γράφει για θετικά πρώτα δείγματα γραφής της νέας Κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι οι Υπουργοί υπέγραψαν κώδικα δεοντολογίας, ενώ θα δημοσιεύεται η περιουσιακή τους κατάσταση κατά την ανάληψη των καθηκόντων τους και κατά την αποχώρησή τους. Εξάλλου, η «Α» γράφει ότι σε σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη χαράχτηκε η στρατηγική ενόψει Eurogroup. Ακόμη, η εφημερίδα αναφέρεται στη διαβεβαίωση των νέων Υπουργών και στις τελετές παραλαβής από τους προκατόχους τους.

«Η Σημερινή» υπό τον κύριο τίτλο «Πλώρη για μνημόνιο το συντομότερο δυνατό» γράφει στο πρωτοσέλιδο θέμα της ότι η νέα Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να δώσει τέλος το συντομότερο δυνατό στην οικονομική αβεβαιότητα, μέσα από την υπογραφή της δανειακής σύμβασης. Εξάλλου, η εφημερίδα αναφέρει ότι στο ΑΚΕΛ θα αξιοποιήσουν την πείρα του Δημήτρη Χριστόφια. Αλλού, γράφει ότι η Κύπρος μπήκε στην τελική ευθεία για την ενδιάμεση λύση για το φυσικό αέριο, καθώς ολοκληρώθηκε η υποβολή προτάσεων από τις επιλεγείσες εταιρείες.

«Ο Φιλελεύθερος» στο κύριο θέμα του, με τίτλο «Χάρτα κατά της διαπλοκής», αναφέρει ότι οι νέοι Υπουργοί δεσμεύτηκαν στον Πρόεδρο δια υπογραφής με Χάρτα Δεοντολογίας, με την οποία διασφαλίζεται συνεχής έλεγχος, που θα λειτουργεί αποτρεπτικά κατά της διαπλοκής και του ρουσφετιού. Εξάλλου, η εφημερίδα γράφει για αναστάτωση στους Ημικρατικούς Οργανισμούς, μετά από πρόσκληση σε συναντήσεις με το κλιμάκιο της Τρόικας την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη, που έλαβαν από το Υπουργείο Οικονομικών το απόγευμα της Πέμπτης. Σε άλλο θέμα, ο «Φ» γράφει ότι αποζημίωση ύψους 6,6 εκ. ευρώ για τουρκοκυπριακή γη στη Λεμεσό έκανε φτερά και στους δικαιούχους δόθηκαν μόνο 2,7 εκ. με την Αστυνομία να προχωρά σε συλλήψεις.

Η «Χαραυγή», υπό τον τίτλο «Να δώσουν εξηγήσεις», γράφει ότι η ιδιωτικοποίηση κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών είναι τελικά συνειδητή ιδεολογική και πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης και όχι πολιτική η οποία επιβάλλεται από την Τρόικα. Εξάλλου, η εφημερίδα γράφει ότι η πρώτη συνεδρία του Υπουργικού ξεκίνησε με κινήσεις εντυπωσιασμού, καθώς ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εισήγαγε τον Κώδικα Δεοντολογίας (της Θάτσερ) και υποχρέωσε τους Υπουργούς να τον υπογράψουν. Επίσης, η «Χ» γράφει ότι αύριο εκλέγεται ο δήμαρχος Αγίας Νάπας.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail”, υπό τον τίτλο “Λογοδοσία και ειλικρίνεια» γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι θα είναι αμείλικτος ενάντια σε φαινόμενα διαφθοράς και κακής διακυβέρνησης και κάλεσε το Υπουργικό του Συμβούλιο να δεσμευτεί με Κώδικα που θα καθιστά τα μέλη του υπόλογα απέναντι στους πολίτες. Εξάλλου, η εφημερίδα γράφει για έκκληση φιλοζωικών οργανώσεων για την ταχεία υιοθέτηση νόμων για την προστασία των ζώων. Ακόμη, αναφέρεται στη σύλληψη 8 Αστυνομικών στη Νότια Αφρική που κατηγορούνται για τη δολοφονία ενός 27χρονου, τον οποίο έδεσαν και έσυραν με βαν σε δρόμο του Γιοχάνεσμπούργκ.

cna.org.cy