Κύπριος ΥΠΑΜ : » Δεν θα αποδεχτούμε λύσεις εξπρές»

Μιλώντας κατά το ετήσιο μνημόσυνο των αγωνιστών της ΕΟΚΑ και του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, στα Κρατητήρια Κοκκινοτριμιθιάς, ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου Φώτης  Φωτίου είπε ότι οι όποιες ενέργειες για επανέναρξη της διαδικασίας για επίλυση του Κυπριακού «πρέπει να πραγματοποιηθούν εν ευθέτω χρόνω».

Τότε, συνέχισε, όντας απαλλαγμένοι από τα βάρη της οικονομικής κρίσης, θα μπορέσουμε στη βάση μιας ολοκληρωμένης και διεκδικητικής στρατηγικής να επιτύχουμε τη λύτρωση του νησιού και τον τερματισμό της κατοχής.



Όπως γράφει το Newsit.cy.com o Υπουργός Άμυνας είπε ότι η Κύπρος του σήμερα δεν είναι αυτή για την οποία αγωνίστηκαν οι ήρωες του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59 και πρόσθεσε ότι οι θυσίες τους και οι αγώνες τους παραμένουν ακόμη αδικαίωτοι.

«Με προσήλωση σε αρχές και σε αξίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση θα εργαστούν και θα αγωνιστούν προς κάθε κατεύθυνση για να ανατρέψουν τα δεδομένα της εισβολής και της κατοχής» ανέφερε.



Πρόσθεσε ότι «μοναδικός και αμετάθετος στόχος» παραμένει η βιώσιμη και λειτουργική λύση του κυπριακού προβλήματος, στο πλαίσιο μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, που θα διασφαλίζει ένα κράτος με μια κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα.

Ο κ. Φωτίου ανέφερε εξάλλου ότι πριν την έναρξη της οποιασδήποτε νέας διαδικασίας θα πρέπει να συμφωνηθεί η βάση των διαπραγματεύσεων που θα διασφαλίζει πλήρως τις βασικές αρχές επίλυσης του κυπριακού προβλήματος που προβλέπονται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Συμπλήρωσε ότι μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μπορούν να συμβάλουν θετικά προς την ορθή κατεύθυνση, όπως η επιστροφή της κλειστής πόλης των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους της.

Είπε εξάλλου ότι «προχωρούμε στην απόσυρση των προτάσεων που κρίνονται από την πλειοψηφία του κυπριακού Ελληνισμού και την πολιτική ηγεσία ως απαράδεκτες».

Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, ο κ. Φωτίου είπε ότι χρειάζεται σκληρή και μεθοδική δουλειά για να αντιστραφεί το κλίμα και να εξέλθει η Κύπρος από τη δεινή οικονομική θέση.

«Αυτό που έχει σημασία είναι να παραμείνουμε όλοι μαζί ενωμένοι και να δώσουμε τη μάχη για τον τόπο μας, για το μέλλον αυτού του τόπου, για τις νέες γενιές για να παραδώσουμε την Κύπρο που τους αξίζει», είπε.

Ο Υπουργός Άμυνας εξήρε τον αγώνα των ηρώων της ΕΟΚΑ και αναφέρθηκε στα βασανιστήρια που υπέστησαν στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Κοκκινοτριμιθιάς. Όπως είπε, ο χώρος αυτός αποτελεί «διδασκαλείο της ζώσας δύναμης του πατριωτισμού» και «πηγή του ηρωϊσμού, που θα εμπνέει στις γενεές των επερχομένων την αρετή της αυτοθυσίας και της αντοχής αλλά και την άδολη αγάπη για την πατρίδα».