Κύπρος: Ανασχηματισμός στην κυβέρνηση Χριστοδουλίδη – Νέος υπουργός Άμυνας ο Βασίλης Πάλμας

Ο Πρόεδρος της Κύπρου προχώρησε, σήμερα Δευτέρα, σε σημαντική αναδιάρθρωση του υπουργικού συμβουλίου του, με το υπουργείο Άμυνας να αναλαμβάνει πλέον ο Βασίλης Πάλμας.

Ο Βασίλης Πάλμας, ο νέος υπουργός Άμυνας, είναι ένα παλιό πολιτικό πρόσωπο που έχει διατελέσει κυβερνητικός εκπρόσωπος και υφυπουργός σε δύο προηγούμενες διοικήσεις.

Ο νέος υπουργός Υγείας Μιχάλης Δαμιανός είναι δικηγόρος με δικό του ιατρείο, ενώ η καθηγήτρια ιστορίας Μαρία Παναγιώτου παίρνει προαγωγή από Επίτροπος Περιβάλλοντος σε Υπουργό Περιβάλλοντος και Γεωργίας.

Ο Μάριος Χαρτσιώτης, δικηγόρος με πτυχίο θεολογίας, αναλαμβάνει το υπουργείο Δικαιοσύνης. Ένας άλλος αξιοσημείωτος διορισμός είναι αυτός της Μαριλένας Ραούνα, στενής συνεργάτη του Χριστοδουλίδη, η οποία μεταβαίνει από επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του προέδρου, στη θέση της υφυπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Στη συνέντευξή του στον Φιλελεύθερο της Κύπρου την τελευταία μέρα του 2023, ο Χριστοδουλίδης είπε ότι «σίγουρα» θα έκανε ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου του πριν από τους πρώτους 18 μήνες της πενταετούς θητείας του, λέγοντας ότι ορισμένοι υπουργοί «ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες και άλλοι λιγότερο».

Οι πρώτες δηλώσεις του νέου υπουργού Άμυνας

«Θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις, όποιες δυνατότητες και όποιο σθένος διαθέτω για να βγάλω ασπροπρόσωπο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά και να υπηρετήσω το συγκεκριμένο Υπουργείο με όλες μου τις δυνάμεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο νέος υπουργός Άμυνας της Κύπρου, Βασίλης Πάλμας, στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι».

Πηγή: Γραφείο Τύπου Κυπριακής Δημοκρατίας

Πρόσθεσε ότι «δεν είμαι πρωτάρης στην πολιτική και δεν χρειάζομαι ιδιαίτερο χρόνο προσαρμογής αλλά θέλω να σεβαστούμε το γεγονός ότι ακόμα υπάρχει Υπουργός, ο οποίος θα παραδώσει την Τετάρτη το χαρτοφυλάκιο».

Μιλώντας για τα θέματα του Υπουργείου, ανέφερε ότι «οι Αξιωματικοί, οι Υπαξιωματικοί, οι κληρωτοί και όλο το προσωπικό της Εθνικής Φρουράς πρέπει να νιώθει δυνατό, να έχει ηθικό ακμαίο και να αισθάνεται ότι προσφέρει στην πατρίδα και υπηρετεί τον τόπο του».

Υπουργός Άμυνας, Βασίλης Πάλμας

Ο Βασίλης Πάλμας γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1964. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση. Εργάστηκε ως διευθυντικό στέλεχος στον Όμιλο Λατομεία Φαρμακά.

Διετέλεσε μέλος της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών. Ήταν νυμφευμένος με την Αγγελική Χριστοδούλου. Έχει ένα υιό.

Διετέλεσε πρόεδρος της Νεολαίας του Δημοκρατικού Κόμματος (ΝΕΔΗΚ) και στη συνέχεια διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ). Υπηρέτησε ως Διευθυντής Τύπου του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στην Κυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου.

Στις 8 Μαΐου 2017 διορίστηκε Υφυπουργός Παρά τω Προέδρω στην Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη, θέση που κατείχε μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου 2022 όπου και παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους.

Με πληροφορίες από: AP, Sigmalive / Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI