Κύπρος: Αναβαθμίζει τους εξοπλισμούς της – Στόχος σε πέντε χρόνια να αντικατασταθούν όλα τα ρωσικά συστήματα

Η Κύπρος ξεκινά μια πενταετή προσπάθεια εκσυγχρονισμού για να αντικαταστήσει τα ρωσικής κατασκευής οπλικά της συστήματα με σύγχρονο εξοπλισμό από τη Δύση.

«Όλα τα παλιά οπλικά συστήματα της Εθνικής Φρουράς θα αντικατασταθούν μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια», είπε ο υπουργός Άμυνας Μιχάλης Γεωργάλλας σε συνέντευξή του στο κρατικό ραδιόφωνο CyBC.

Η Κύπρος βρισκόταν υπό εμπάργκο όπλων από δυτικές χώρες από τη δεκαετία του 1960, με αποτέλεσμα να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε στρατιωτικά όπλα και εξοπλισμό που κατασκευάζονται από τη Μόσχα. Ωστόσο, οι ΗΠΑ ήραν πρόσφατα το εμπάργκο όπλων στη Λευκωσία, «ανοίγοντας τον δρόμο» πλέον στους Κύπριους να αγοράσουν όπλα αμερικανικής κατασκευής για τις ένοπλες δυνάμεις τους.

Σύμφωνα με τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Δημόκριτο Ζερβάκη, η απόφαση για την αντικατάσταση των ρωσικών οπλικών συστημάτων στο απόθεμά της οφείλεται κατά κύριο λόγο στον πόλεμο στην Ουκρανία. Λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Μόσχα μετά την εισβολή, η συντήρηση των εξοπλισμών έγινε ιδιαίτερα δύσκολη.

Στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού, η κυπριακή κυβέρνηση έχει ήδη παραγγείλει δώδεκα ελαφρά επιθετικά και μεταφορικά ελικόπτερα τύπου H145M από την Airbus.

Θα αντικαταστήσουν τα σημερινά ρωσικά ελικόπτερα που λειτουργούν από την Εθνική Φρουρά.

Το υπουργείο Άμυνας της χώρας ενέκρινε επίσης την αγορά ενός ισραηλινού συστήματος αεράμυνας Iron Dome για την αντιμετώπιση της απειλής των τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Η Κύπρος πρόσφατα υπέγραψε μία συμφωνία για την απόκτηση των γαλλικών συστημάτων αεράμυνας Mistral, από κοινού με άλλες τέσσερις χώρες, την Εσθονία, την Γαλλία, το Βέλγιο και την Ουγγαρία.