ΚΥΠΡΟΣ ΑΟΖ: Γιατί αλλάζει ο τρόπος ερευνών

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της κυπριακής εφημερίδας «Πολίτης», το μοντέλο έρευνας που χρησιμοποιήθηκε στον Αιγυπτιακό στόχο «Ζορ», θα εφαρμόσει πλέον η ΕΝΙ στις έρευνες που θα διεξαγάγει στα κυπριακά οικόπεδα.
Εκπρόσωποι της ιταλικής εταιρείας, οι οποίοι συνομίλησαν με αντιπροσωπεία της Επιτροπής Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Λευκωσία, δεν είχαν μάλιστα πρόβλημα να αναγνωρίσουν ότι ο εντοπισμός των 30 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών στη δομή του «Ζορ» οφειλόταν κατά κύριο λόγο στην τύχη και στο ρίσκο που ανέλαβε η ΕΝΙ, παρά στην προεργασία που προηγήθηκε και τα στοιχεία που αντλήθηκαν από έρευνες.

Ανέφεραν επίσης ότι η ανακάλυψη του «Ζορ», με τον τρόπο που έγινε, αλλά κυρίως στα (ασβεστολιθικά) πετρώματα που αναζητήθηκε και εντοπίστηκε το κοίτασμα, αλλάζει τα πάντα σε ό,τι αφορά τις έρευνες και τις γεωτρήσεις που θα ακολουθήσουν στην περιοχή όχι μόνο από την ΕΝΙ, αλλά και από άλλες ενδιαφερόμενες εταιρείες που ήδη έχουν εξασφαλίσει δικαιώματα σε υποθαλάσσια τεμάχια.

Προστίθεται ότι ουσιαστικά η ΕΝΙ «έψαχνε σε λάθος μέρος, με τον λάθος τρόπο», ενώ η νέα γεώτρηση της εταιρίας στην Κύπρο που προγραμματίζεται για το 2017 θα γίνει με το νέο μοντέλο.