Κύπρος: Εγκρίθηκε η επέκταση της άρσης του εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ ενέκριναν σήμερα, Παρασκευή 18 Αυγούστου 2023, την επέκταση της άρσης του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο για το 2024.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου εκφράζει την ικανοποίησή του για την απόφαση του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ να προχωρήσει στην επέκταση της άρσης του εμπάργκο όπλων έναντι της Κύπρου, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Η άρση του εμπάργκο όπλων είναι μια διαδικασία η οποία αξιολογείται ετησίως. Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι:

«Η Κυπριακή Δημοκρατία χαιρετίζει την επαναβεβαίωση της εν λόγω απόφασης και την επέκτασή της για το οικονομικό έτος 2024, η οποία βασίζεται στη νομοθεσία «Eastern Mediterranean Security and Energy Partnership Act» που θέσπισε το Αμερικανικό Κογκρέσο το 2019.

Η απόφαση της Αμερικανικής Κυβέρνησης καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη αναβάθμιση των διμερών σχέσεων Κύπρου – ΗΠΑ στον τομέα της ασφάλειας και άμυνας. Στόχος μας παραμένει η εμβάθυνση αυτής της στρατηγικής εταιρικής συνεργασίας που διεξάγεται στη βάση του διεθνούς δικαίου και της ανάγκης για οικοδόμηση συνθηκών ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Στη Λεμεσό το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Ramage

Στις κοινές προσπάθειες ΗΠΑ και Κύπρου για στήριξη της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας αναφέρεται η Αμερικανίδα Πρέσβειρα Julie Fisher, με αφορμή τον ελλιμενισμό, του αντιτορπιλικού USS Ramage, στο λιμάνι Λεμεσού.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, το αντιτορπιλικό κατέπλευσε στο λιμάνι στις 13 Αυγούστου και θα παραμείνει μέχρι τις 24 Αυγούστου, στο πλαίσιο προγραμματισμένης επίσκεψης του, για ξεκούραση του προσωπικού.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ, sigmalive.com / Φωτογραφία αρχείου