Κύπρος: Η Τουρκία καθυστερεί τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, λέει ο ΥΠΑΜ

Η εμμονή της Τουρκίας και οι επεκτατικές της βλέψεις αποτελούν δυστυχώς τροχοπέδη για την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, αλλά και για τη διατήρηση της ασφάλειας, της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, τόνισε ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου Μιχάλης Γιωργάλλας.

«Η αποδοχή και η διατήρηση του επικίνδυνου στάτους κβο, ως αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής επιδεινώνει τα τετελεσμένα και προκαλεί νέα», σημείωσε ο κ. Γιωργάλλας. Αυτό έχει ως «αποτέλεσμα να καθίσταται ακόμη πιο δύσκολη η επίλυση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου και των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ», πρόσθεσε.

Συνεχίζοντας, ο ΥΠΑΜ είπε ότι «οι αμετάκλητες προσπάθειές μας αποσκοπούν στην επίτευξη μιας λύσης χωρίς στρατεύματα κατοχής, ξένες εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα που θα αποκαθιστά την ενότητα της πατρίδας μας, του εδάφους και του λαού της καθώς και των θεσμών της Πολιτείας».

«Μιας λύσης», πρόσθεσε, «που θα καθιστά την πατρίδα μας ένα επανενωμένο, ελεύθερο και σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, το οποίο να αποτελεί κοινή πατρίδα ευημερίας και ασφάλειας για όλους τους νόμιμους πολίτες της χωρίς διακρίσεις και εξαιρέσεις». Προς αυτή την κατεύθυνση, οφείλουμε, όπως είπε ο κ. Γιωργάλλας, να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν, με ενεργή εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του διεθνούς παράγοντα, ώστε να σπάσει το αδιέξοδο και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για επανέναρξη του διαλόγου.

Παραπέμποντας στη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι η ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για άρση του αδιεξόδου και επανέναρξη των συνομιλιών, τόνισε ότι «απαραίτητη προϋπόθεση είναι η επίδειξη της απαιτούμενη βούλησης εκ μέρους της άλλης πλευράς, η οποία οφείλει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, σεβόμενη το διεθνές δίκαιο, τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ».

Πηγή: sigmalive.com / Φωτογραφία αρχείου