Θέλουν να βάλουν …τσαντόρ και στολή στους τουρκοκύπριους δασκάλους!

Στους δρόμους με μαύρες ισλαμικές μαντίλες (τσαντόρ), αντρικά ισλαμικά σκουφιά και κομπολόγια βγήκαν στους δρόμους  οι Τ/κ εκπαιδευτικοί και πορευόμενοι προς την τουρκική «πρεσβεία» στα κατεχόμενα, διαμαρτυρήθηκαν για την προσπάθεια επιβολής στολής στους εκπαιδευτικούς.

Όπως γράφει το newsit.com.cy “με τίτλο «Πάρε το μαύρο σου τσαντόρ» η εφημερίδα Αφρίκα αφιερώνει το πρωτοσέλιδό της στην διαμαρτυρία την οποία χαρακτηρίζει την πιο εύγλωττη των συντεχνιών KTOS (δάσκαλοι) και KTOEΟS (καθηγητές), την οποία στήριξαν και άλλες συντεχνίες στα κατεχόμενα.

Η «αστυνομία» άνοιξε «πόλεμο» με το ΓΓ της συντεχνίας των δασκάλων, Σενέρ Ελτζίλ, αφού μετά το τέλος της εκδήλωσης, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του, του ζήτησε να ενημερώσει τρία μέλη της, εναντίων των οποίων εκκρεμούν παράπονα.  Απαντώντας ο  Ελτζίλ έστειλε στην «αστυνομία» τον δικηγόρο της συντεχνίας.
Αυτοί που αισθάνονται ανησυχία επειδή οι εκπαιδευτικοί δεν φορούν στολή, είναι αυτοί που θέλουν να μας βάλουν να φορούμε τσαντόρ, ανέφερε σε δήλωσή του ο πρόεδρος της KTOS, Γκιουβέν Βάρογλου κατηγορώντας το κόμμα Εθνικής Ενότητας ότι συνεργάζεται με το κυβερνών ΑΚΡ για να επιβάλλει την πολιτική της Τουρκίας στα κατεχόμενα. Ο ΓΓ της συντεχνίας, Σενέρ Ελτζίλ κατηγόρησε τον Τούρκο «πρέσβη», Χαλίλ Ιμπραχίμ Ακτσιά ότι είναι μισθοφόρος του Φετουλάχ Γκιουλέν που δίνει εντολές στο «υπουργείο παιδείας».
Ο πρόεδρος της KTOEΟS, Ταχίρ Γκιοκτσεμπέλ κατηγόρησε με τη σειρά του το ΑΚΡ ότι προσπαθεί σε συνεργασία με την «κυβέρνηση» να αλλάξει την υπάρχουσα τάξη στα κατεχόμενα και σε αυτό θα είναι απέναντί τους. Το θέμα της θρησκείας και της ενδυματολογικής περιβολής λύθηκε για τους Τ/κ το 1930, σημειώνοντας ότι «δεν μπορείς να κάνεις θέμα της κοινότητας την προσωπική ζωή και τα χαρακτηριστικά των δασκάλων».