Κύπρος: Στην Λεμεσό το γεωτρύπανο της ιταλικής ΕΝΙ

Στο λιμάνι της Λεμεσού κατευθύνεται, μετά το επεισόδιο που έγινε το πρωί με τουρκικά πολεμικά σκάφη στην κυπριακή ΑΟΖ, το πλοίο γεωτρύπανο της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ «SAIPEM 12000». Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ το πλοίο θα παραμείνει στο λιμάνι Λεμεσού για 2-4 μέρες και στην συνέχεια θα αναχωρήσει για το Μαρόκο. 

Από τον λιμένα Λεμεσού αναμένεται να αποπλεύσει, σύμφωνα και με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Ν. Χριστοδουλίδη, εντός του Σαββατοκύριακου με πιθανότατη κατεύθυνση το Μαρόκο, όπου εκεί έχει άλλη προγραμματισμένη γεώτρηση.

Η Κυβέρνηση τόνισε το πρωί εκ νέου την αποφασιστικότητά της να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην ΑΟΖ της, με τον Νίκο Χριστοδουλίδη να δηλώνει πως ναι μεν ματαιώνεται, αναβάλλεται η γεώτρηση της Eni στο «3», ωστόσο το ενεργειακό πρόγραμμα της Λευκωσίας δεν ακυρώνεται ούτε και αναβάλλεται.

Δείτε την διαδρομή του πλωτού γεωτρύπανου της Eni και του συνοδευτικού του Vos Prudence από τις 10.00 μέχρι τις 14:30, με σαφή πορεία επιστροφής προς το λιμάνι Λεμεσού στο newsit.com.cy

Δυο φρεγάτες, ισάριθμες κορβέτες, μια τορπιλάκατος και ένα πλοίο γενικής υποστήριξης μπλόκαραν κάθε προσπάθεια του γεωτρύπανου SAIPEM 12000 να προσεγγίσει τον στόχο «Σουπιά» στο Οικόπεδο 3 της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Το τουρκικό «τείχος» στον πλου του γεωτρύπανου του ιταλικού πετρελαιϊκού κολοσσού της ΕΝΙ δημιουργούν οι φρεγάτες ORUC REIS και GEMLIK, οι κορβέτες BOZCAADA και BUYUKADA, η ΤΠΚ MELTEM και το πλοίο γενικής υποστήριξης AKAR. Δείτε τα τουρκικά πολεμικά που μπλοκάρουν το γεωτρύπανο της ΕΝΙ εδω

Κατά πληροφορίες ο ίδιος στολίσκος βρισκόνταν στην περιοχή με μικρές ίσως παραλλαγές και το βράδυ της 9ης Φεβρουαρίου, όταν απειλήθηκε με βύθιση το SAIPEM 12000.