Δίκη για τη τραγωδία στο Μαρί. Ποιος «καίει» Τσαλικίδη

Αμέριστες ευθύνες προς τον τέως αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, Πέτρο Τσαλικκίδη αλλά κυρίως στον συνταγματάρχη Γεώργιο Γεωργιάδη, έριξε ο Γενικός Διευθυντης του Υπουργείου Άμυνας Χρήστος Μαληκκίδης κατά την συνέχιση της σημερινής κατάθεσης του, στην πολύκροτη υπόθεση της φονικής έκρησης της 11ηςΙουλίου 2011, στην Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», στο Μαρί.

Σύμφωνα με το newsit.com.cy:
Με την κατάθεση του, ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου που συνεδριάζει στην Λάρνακα, ο μάρτυρας κατηγορίας, έκαψε στην κυριολεξία τα πιο πάνω πρόσωπα τα οποία έχουν αφαιρεθεί από το κατηγορητήριο της πολύκροτης δίκης. Όπως ανέφερε ο μάρτυρας, ο κ. Γεωργιάδης σε σύσκεψη που διεξήχθει στις 5 Ιουλίου 201, δηλαδή 6 ημέρες πριν την έκρηξη, ενημέρωσε τους παρευρισκομένους για του κινδύνους που ελλοχέυει το φορτίο ωστόσο το μόνο που εισηγήθηκε ήταν η δημιουργία στεγάστρου και η καταστροφή της πυρίτιδας η οποία χρειαζόταν μήνες μέχρις ότου πραγματοποιηθεί.
Συγκεκριμένα, όπως εξιστόρησε ο μάρτυρας, στην σύσκεψη, υπήρχε μεγάλη αγωνία εκ μέρους του τέως Υπουργού Άμυνας, Κώστα Παπακώστα, ωστόσο ο κ. Γεωργιάδης τον καθησύχασε λέγοντας του ότι η πυρίτιδα δεν εκρήγνυται χωρίς πυροκροτητές αλλά αναφλέγεται. Επισήμανε μάλιστα ότι δεν υπήρχε κανένας απολύτως κίνδυνος για έκρηξη. Μάλιστα όταν ο ΥΠΑΜ έθεσε ως αίτημα την παρουσία εμπειρογνωμόνων από το εξωτερικό για την καταστροφή της πυρίτιδας ο Γεωργιάδης είπε χαρακτηριστικά: «Μα εν μας έσιεται εμπιστοσύνη; Ξέρουμε καλά την δουλεία μας».
Σύμφωνα με την θέση της αρχής υπεράσπισης, ο συνταγματάρχης Γεώργιος Γεωργιάδης παραπλάνησε τους πάντες μηδενίζοντας στους υπόλοιπους παρευρισκομένους στην σύσκεψη, τους κινδύνους έκρηξης. 
Η κατάθεση Μαληκκίδη επικεντρώθηκε και στο γεγονός ότι ο ίδιος ως Γενικός Διευθυντής του ΥΠΑΜ, δεν ενημέρωσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Εξωτερικών για τον εντοπισμό του διογκωμένου εμπορευματοκιβωτίου. Ο Χρήστος Μαληκκίδης ανέφερε, εξάλλου, ότι το θέμα ήταν και πολιτικό και ότι
από την αρχή είχαν εμπλοκή τόσο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, όσο και το Υπουργείο
Εξωτερικών.
Ο μάρτυρας κατηγορίας επέρριψε ευθύνες και στην Εθνική Φρουρά όσον αφορά τη μη αποστολή δειγμάτων πυρίτιδας και τη μη λήψη μέτρων για προστασία του φονικού φορτίου στο Μαρί.
Η δίκη αναμένεται να συνεχιστεί αύριο το πρωί