Η Κυπριακή Δημοκρατία, με τη χρηματοδοτική στήριξη των ΗΠΑ, προχωρά σε σημαντική ενίσχυση των στρατιωτικών της υποδομών, αναφέρει σε δημοσίευμά του το ABC News. Στόχος είναι η εδραίωση του νησιού ως ασφαλούς καταφυγίου και κέντρου ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ανατολική Μεσόγειο, εξυπηρετώντας τις ανάγκες που προκύπτουν από τις κρίσεις στη Μέση Ανατολή.
«Η κύρια ναυτική βάση Ευάγγελος Φλωράκης της Κύπρου, μόλις 142 μίλια (229 χιλιόμετρα) από τις ακτές του Λιβάνου, θα αποκτήσει ένα νέο ελικοδρόμιο που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Διοίκηση των ΗΠΑ, το οποίο θα μπορεί να φιλοξενήσει μεγάλα μεταγωγικά ελικόπτερα τύπου Chinook για την αερομεταφορά εκτοπισμένων από ζώνες συγκρούσεων», αναφέρει το ρεπορτάζ του ABC News.
Ομοίως στην Αεροπορική Βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» προβλέπεται επέκταση των χώρων στάθμευσης και συντήρησης (ποδιά), ώστε να εξυπηρετούνται ταχύτατα βαρέα μεταγωγικά αεροσκάφη που μεταφέρουν προσωπικό και ανθρωπιστικό υλικό, σύμφωνα με δήλωση στο Associated Press του αντισυνταγματάρχη Πάρι Σαμούτη, εκπροσώπου της Εθνικής Φρουράς της Κύπρου.
«Μια τέτοια βοήθεια των ΗΠΑ θα ήταν εξαιρετικά απίθανη πριν από μια δεκαετία, όταν η Κύπρος εγκατέλειψε τη μακρόχρονη, αδέσμευτη διπλωματική της στάση και έκανε μια σαφή στροφή προς τη Δύση», σημειώνει το ABC News.
Ως απότοκο της στροφής που έκανε κυρίως η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη επισημαίνεται ο τερματισμός του εμπάργκο πώλησης όπλων δεκαετιών που επιβλήθηκε από τις ΗΠΑ, εγκαινιάζοντας έτσι νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες.
Ο Χριστοδουλίδης από την εκλογή του το 2023 έχει αξιοποιήσει τη γεωγραφική θέση της Κύπρου για να υπογραμμίσει στους συναδέλφους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις κυβερνήσεις των ΗΠΑ ότι το νησιωτικό έθνος βρίσκεται σε ιδανική θέση για να λειτουργήσει ως διπλωματική, οικονομική και ανθρωπιστική γέφυρα της Δύσης σε μια ταραχώδη Μέση Ανατολή.
«Ως ευσυνείδητος και υπεύθυνος εταίρος, η Κύπρος παραμένει ένα αξιόπιστο και ασφαλές λιμάνι», δήλωσε ο Χριστοδουλίδης τον Δεκέμβριο.
Ιστορικό Ανθρωπιστικών Επιχειρήσεων
Η Κύπρος έχει ήδη αποδείξει τον ρόλο της ως «γέφυρα» σε κρίσιμες στιγμές:
- Εκκενώσεις: Χρησιμοποιήθηκε ως σταθμός διέλευσης για πολίτες από το Σουδάν (2023) και το Ισραήλ/Ιράν (2025).
- Σχέδιο «Αμάλθεια»: Πρωτοστάτησε στη δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου για τη μεταφορά χιλιάδων τόνων βοήθειας στη Γάζα.
- Διεθνής Παρουσία: Φιλοξενεί ήδη στρατιωτικές δυνάμεις από τις ΗΠΑ (όπως τα V-22 Osprey) και χώρες της ΕΕ για την προστασία και απομάκρυνση αμάχων από τον Λίβανο.
Ο κ. Χριστοδουλίδης έχει καταστήσει σαφές ότι η χρήση των στρατιωτικών εγκαταστάσεων της Κύπρου θα περιοριστεί σε ανθρωπιστικές επιχειρήσεις και δεν είναι για επιθετική στρατιωτική δράση.
«Η Κύπρος παραμένει μέρος της λύσης, όχι του προβλήματος», είπε ο κ. Σαμούτης, επαναλαμβάνοντας ένα μότο που επινόησε ο κ. Χριστοδουλίδης.
Πηγή: Με πληροφορίες από ABC News
