Κύπρος: Με διαδικασίες εξπρές οι προαγωγές στην Εθνική Φρουρά

 Με διαδικασίες εξπρές εγκρίθηκαν χθες το πρωί από το Υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου και ψηφίστηκαν το απόγευμα από την Ολομέλεια της Βουλής, αφού προηγήθηκε έκτακτη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας, οι τροποποιητικοί Κανονισμοί που διέπουν τους διορισμούς, τις προαγωγές και τις αφυπηρετήσεις των υπαξιωματικών της Κυπριακής Εθνικής Φρουράς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν χθες στην Επιτροπή Άμυνας της Κυπριακής Βουλής, η κατάθεση των εν λόγω Κανονισμών κρίθηκε αναγκαία για σκοπούς ολοκλήρωσης της διαδικασίας ανέλιξης υπαξιωματικών σε αξιωματικούς (στον βαθμό Ανθυπολοχαγού) για το έτος 2018.

Με τους εν λόγω τροποποιητικούς Κανονισμούς το Υπουργείο Άμυνας της Κύπρου ζητούσε τα εξής:

1. Να μην απαιτείται από τις 52 πρώην εθελόντριες υπαξιωματικούς, που διορίστηκαν στις 29/12/2017 ως μόνιμες υπαξιωματικοί, η συμπλήρωση του καθοριζόμενου χρόνου διοίκησης στον βαθμό που κατέχουν και στον επόμενο από αυτόν βαθμό προκειμένου να δικαιούνται κρίση για προαγωγή από το Συμβούλιο Κρίσεων. Σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας, η συγκεκριμένη πρόνοια περιλήφθηκε στους Κανονισμούς για σκοπούς ίσης μεταχείρισης με όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες υπαξιωματικών για τους οποίους δεν απαιτείται η συμπλήρωση χρόνου διοικήσεως για τον βαθμό που κατείχαν κατά την έναρξη ισχύος των Κανονισμών και τον επόμενο από αυτόν βαθμό.

2. Να παρασχεθεί η δυνατότητα συμμετοχής στη διαδικασία ανέλιξης υπαξιωματικών σε αξιωματικούς που προβλέπεται να διεξάγεται κατ’ έτος και στους ανθυπασπιστές Γ’, οι οποίοι από λάθος δεν περιλήφθηκαν στη σχετική πρόνοια των βασικών Κανονισμών.

3. Σε περίπτωση που η διαδικασία διορισμού υπαξιωματικών σε αξιωματικούς δεν ολοκληρωθεί εντός του έτους έναρξής της, τότε να διορίζεται ποσοστό που αντιστοιχεί μόνο στο 20% των αναμενομένων να αποφοιτήσουν από τα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα το έτος έναρξης της εκάστοτε διαδικασίας.

4. Να μειωθούν τόσο ο χρόνος γνωστοποίησης των θεμάτων των γραπτών εξετάσεων στους υποψηφίους από τουλάχιστον έξι μήνες σε τουλάχιστον τρεις μήνες πριν από τις εξετάσεις, όσο και ο χρόνος επιλογής των αξιωματικών που θα συντάξουν ερωτήματα από δύο τουλάχιστον μήνες σε έναν τουλάχιστον μήνα πριν από τη διεξαγωγή των εξετάσεων.

Οι βουλευτές της Επιτροπής Άμυνας, αφού έλαβαν υπόψη όλα όσα τέθηκαν ενώπιόν τους από τους εκπροσώπους του Υπουργείου Άμυνας, αποφάσισαν στο παρόν στάδιο να προωθήσουν για έγκριση τις πρόνοιες των Κανονισμών με εξαίρεση την πρόνοια που αφορά τις 52 πρώην εθελόντριες υπαξιωματικούς που διορίστηκαν ως μόνιμες υπαξιωματικοί. Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε χθες με βάση τις σχετικές υποδείξεις της Επιτροπής Άμυνας που αποφάσισε να μελετήσει την περίπτωση των 52 πρώην εθελοντριών υπαξιωματικών σε μεταγενέστερο στάδιο.

Πηγή Philenews