Κύπρος: Ολοκληρώθηκε το συμβούλιο αρχηγών εν όψει Ακιντζί – Διαβάστε τις τοποθετήσεις

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 2 το μεσημέρι η ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη – Επόμενος… σταθμός η συνάντηση με Ακιντζί την 9η Αυγούστου και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συγκαλέσει εκ νέου το Εθνικό Συμβούλιο ώστε να ενημερώσει τα κόμματα για τα όσα θα τεθούν στο τραπέζι της συζήτησης με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη

Στο Συμβούλιο Αρχηγών, που πραγματοποιήθηκε στην Προεδρική Εξοχική Κατοικία στο Τρόοδος, συμμετείχαν ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης, ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου και ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης Μάριος Κάρογιαν.

Παρόντες ήταν επίσης ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Κλέλια Βασιλείου και ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου.

Εκπρόσωπος: Επιδιώκει επανέναρξη στη βάση ψηφισμάτων ο Πρόεδρος

Μετά τη συνεδρία, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, είπε ότι «ενόψει της συνάντησης του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη στις 9 Αυγούστου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκάλεσε το Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο συνεδρίασε σήμερα. Ο Πρόεδρος ενημέρωσε τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για την προσέγγιση του στη συνάντηση αυτή και την επιδίωξη να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και για την επίλυση του Κυπριακού.

Τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου κατέθεσαν τις θέσεις και τις απόψεις των πολιτικών κομμάτων τις οποίες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα λάβει υπόψη του και θα αξιολογήσει.

Η συνεδρίαση έγινε μέσα σε πολύ δημιουργικό κλίμα και μετά το πέρας της συνάντησης του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη την ερχόμενη Παρασκευή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καλέσει τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου και θα ενημερώσει για τη συνάντηση».

Ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μεταβαίνει στη συνάντηση με τον κ. Ακκιντζί πιο ενισχυμένος, ο Εκπρόσωπος είπε πως «είναι πολύ σημαντικό, να υπογραμμίσουμε ότι είναι η ελληνική κυπριακή πλευρά που με συνέπεια ενδιαφέρεται και επιδιώκει όχι μόνο τη λύση, αλλά την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από τον Ιούλιο 2017. Μετά το αδιέξοδο είναι η δική μας πλευρά που και λόγους έχει και επιδιώκει πραγματικά ουσιαστικό διάλογο. Είναι σημαντικό ότι ο ΓΓ και τα ΗΕ έχουν εκδηλώσει μια πρωτοβουλία για την επανέναρξη, αυτός είναι ο στόχος μας. Επομένως, ο Πρόεδρος, λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις όλων των πολιτικών δυνάμεων, προσέρχεται σε όλες τις διεργασίες επιδιώκοντας ακριβώς την επανέναρξη στη βάση των αποφάσεων, των ψηφισμάτων των ΗΕ και των παραμέτρων του ΓΓ που είχαμε από το Κραν Μοντανά, προκειμένου να φτάσουμε στην επίλυση του Κυπριακού».

Κληθείς να πει αν θα συζητηθεί θέμα μορατόριουμ στις 9 Αυγούστου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «αυτή τη στιγμή δεν είναι ούτε χρήσιμο ούτε θα ήταν υπεύθυνο να κάνουμε δηλώσεις προκαταλαμβάνοντας ή προσπαθώντας να μαντέψουμε. Ξέρουμε όλοι ότι είναι μια άτυπη συνάντηση η οποία έχει και αυτή επιδιωχθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εδώ και καιρό και θα γίνει την Παρασκευή, 9 Αυγούστου».

Σε ερώτηση με ποιες θέσεις μεταβαίνει στη συνάντηση ο Πρόεδρος για το φυσικό αέριο και τα Βαρώσια, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «οι θέσεις της δικής μας πλευράς είναι γνωστές».

Ερωτηθείς αν σήμερα συζητήθηκε το θέμα της Αμμοχώστου και των τουρκικών προκλήσεων, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «έγινε μια δημιουργική συζήτηση, όπου ο Πρόεδρος ενημέρωσε για την προσέγγιση του και άκουσε τις θέσεις και απόψεις των κομμάτων».

Κληθείς να πει αν από τη σημερινή συνεδρίαση διαφαίνεται κάποια ελάχιστη κοινή συνισταμένη, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν είναι ώρα για δηλώσεις, είμαστε επικεντρωμένοι στην επιδίωξη του Προέδρου της Δημοκρατίας να έχει μια δημιουργική συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη και να δημιουργηθούν γενικότερα οι κατάλληλες συνθήκες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

Αβέρωφ: Προτεραιότητά μας η επανέναρξη διαλόγου στο πλαίσιο ΔΔΟ και παραμέτρων Γκουτέρες

Η άρση του αδιεξόδου και η επανέναρξη του διαλόγου στο συμφωνημένο πλαίσιο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας (ΔΔΟ) και των παραμέτρων Γκουτέρες, παραμένει η προτεραιότητά μας, ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου σε ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Twitter, μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, στην προεδρική κατοικία στο Τρόοδος. O κ. Νεοφύτου δεν προέβη σε δηλώσεις μετά τη σύσκεψη.

ΓΓ ΑΚΕΛ: Κρίσιμη και καθοριστική η συνάντηση ηγετών

Το ΑΚΕΛ αναμένει ότι στη συνάντηση της 9ης Αυγούστου οι δύο ηγέτες θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια έτσι ώστε σιγά σιγά να κτιστεί ένα θετικό κλίμα το οποίο θα επιτρέψει επανέναρξη των διαπραγματεύσεων , τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων και δημιουργία εκείνων των προϋποθέσεων που θα μας επιτρέψουν να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία, δήλωσε ο ΓΓ του κόμματος Αντρος Κυπριανού, μετά την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Τρόοδος.

Ανέφερε ότι η συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί είναι κρίσιμη και καθοριστική για το κατά πόσον θα ξεκινήσουν σιγά σιγά να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, προσθέτοντας ότι από το 1974 «έχουμε όλοι συναποφασίσει ότι το Κυπριακό μπορεί να λυθεί μόνο μέσω διαπραγματεύσεων, έχει τεράστια σημασία την ερχόμενη Παρασκευή να υπάρξει το κατάλληλο εκείνο κλίμα που θα επιτρέψει σιγά σιγά να επαναρχίσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, έχουμε καταθέσει τα πολιτικά κόμματα τις απόψεις μας και τις σκέψεις μας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

«Εμείς έχουμε κατ’ επανάληψη τοποθετηθεί και δημόσια για αυτά τα ζητήματα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να αποφασίσει ο ίδιος για τους χειρισμούς στους οποίους θα προβεί την ερχόμενη Παρασκευή, εμείς αναμένουμε ότι σε αυτή τη συνάντηση και οι δύο ηγέτες θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια έτσι ώστε σιγά σιγά να κτιστεί ένα θετικό κλίμα το οποίο θα επιτρέψει επανέναρξη των διαπραγματεύσεων , τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων και δημιουργία εκείνων των προϋποθέσεων που θα μας επιτρέψουν να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία», ανέφερε.

Ερωτηθείς ο κ. Κυπριανού για τις εισηγήσεις του κόμματός του και ειδικότερα για τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων, ανέφερε ότι σε αυτά (στις εισηγήσεις) έγινε αναφορά την περασμένη εβδομάδα και δεν θα ήθελε να τα επαναλάβει αυτή τη στιγμή. «Εμείς θα περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει την ερχόμενη Παρασκευή και θα τοποθετηθούμε ολοκληρωμένα . Εκείνο το οποίο μπορώ να σας πω είναι ότι υπήρξε ένα γενικά θετικό κλίμα με την έννοια ότι ήταν ένα ήπιο κλίμα κατά την διάρκεια της συζήτησης, τα πολιτικά κόμματα εξέφρασαν τις δικές τους απόψεις το καθένα, και εμείς εκφράσαμε τις πάγιες θέσεις του ΑΚΕΛ για όλα αυτά τα θέματα», ανέφερε ο κ. Κυπριανού.

Ν. Παπαδόπουλος: Σε καμιά περίπτωση να μην μπούμε σε συζήτηση συνδιαχείρισης Φυσικού Αερίου

Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει η Κυπριακή Δημοκρατία να θέσει σε αμφισβήτηση τα κυριαρχικά της δικαιώματα και να μπούμε σε συζητήσεις για συνδιαχείριση του φυσικού αερίου, κάτι που φαίνεται πως είναι η πρώτη προτεραιότητα της Άγκυρας, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, έπειτα από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

«Φυσικά και θεωρούμε ότι θα πρέπει τα οφέλη από το φυσικό αέριο να τα προωθήσουμε και για να επωφεληθούν και οι συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριοι αλλά αυτό μπορεί να γίνει μετά από μια λύση του Κυπριακού. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει η Κυπριακή Δημοκρατία να θέσει σε αμφισβήτηση τα κυριαρχικά της δικαιώματα και να μπούμε σε τέτοιες συζητήσεις που φαίνεται πως αυτή είναι η πρώτη προτεραιότητα της Άγκυρα», πρόσθεσε.

Από εκεί και πέρα οφείλουμε να υπενθυμίσουμε πως θα πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία για τους όρους αναφοράς για να προχωρήσουμε σε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων καθώς κανένας δεν θέλει είτε να καταλήξουμε σε ένα διαδικαστικό αδιέξοδο είτε να ξεκινήσει μια νέα πρωτοβουλία και πάλι να βρεθούμε σε έναν αδιέξοδο παρόμοιο με το Κραν Μοντανά, ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος.

Είπε πως έπειτα από κάθε νέο αδιέξοδο τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα για τη δική μας πλευρά. Επομένως πρέπει να υπάρξει και η απαραίτητη προετοιμασία αλλά θα πρέπει και από την άλλη πλευρά η Τουρκία να αποδείξει ότι είναι διατεθειμένη να συζητήσει με καλή διάθεση και καλή πίστη κάτι που κάθε άλλο διαφαίνεται από τις δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων την τελευταία περίοδο, σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά τα ΜΟΕ ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ εξέφρασε την απορία «πώς είναι δυνατόν να συζητάμε για ΜΟΕ όταν από τη μια έχουμε τις συνεχόμενες παραβιάσεις της ΑΟΖ της ΚΔ και από την άλλη απειλές για εποικισμό της Αμμοχώστου».

Πρέπει να υπάρξει μια απαραίτητα θετική ατμόσφαιρα για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων αλλά οι πράξεις και οι ενέργειες της Τουρκίας κάθε άλλο παρά διαμορφώνουν αυτή τη θετική ατμόσφαιρα. Αντίθετα η κλιμάκωση της έντασης δημιουργεί πάρα πολύ αρνητικά δεδομένα που δεν επιτρέπουν την αισιοδοξία για τα επόμενα βήματα, κατέληξε.

Σιζόπουλος: Κανένας δε μπορεί να αγνοήσει τις εμπειρίες του παρελθόντος

Για την ΕΔΕΚ είναι ξεκάθαρο ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τεθεί το φυσικό αέριο ως θέμα συζήτησης για την επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε ο Πρόεδρος του κόμματος Μαρίνος Σιζόπουλος, μετά την σύσκεψη στο Τρόοδος.

Ανέφερε ότι το κόμμα του ζήτησε από τον Πρόεδρο να θέσει ένα ερώτημα στον Μουσταφά Ακιντζί , στη συνάντηση της Παρασκευής και αυτό αφορά ‘σε ποιο εύρος έκτασης της ΑΟΖ θα ήθελε να εφαρμοστούν οι συγκεκριμένες προτάσεις που έκανε αναφορικά με τη ρύθμιση του ενεργειακού’.

«Σε αυτό που ουσιαστικά έχει κατοχυρώσει η Κυπριακή Δημοκρατία μέσα από τις διεθνείς συμβάσεις και το δίκαιο της θάλασσας και τις συμφωνίες με τις γειτονικές χώρες ή αυτό που η Τουρκία θέλει κατοχυρώσει ως ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας» , διερωτήθηκε.

Πρόσθεσε ότι για το κόμμα του αυτό είναι ένα θέμα πολύ σημαντικό και παράλληλα θα πρέπει να διεκδικήσουμε άμεσα την επιστροφή της Αμμοχώστου στον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών για να μπορέσει να ξεκινήσει μια διαδικασία που θα επιτρέψει την επιστροφή των κατοίκων της σε συνθήκες ασφάλειας.

Είπε ότι αυτά τα ζητήματα για την ΕΔΕΚ είναι πολύ σημαντικά και εξέφρασε την ελπίδα ο Πρόεδρος να μπορέσει να τα αξιοποιήσει θετικά.

«Από πλευράς μας εκφράσαμε απόψεις και θέσεις μας έτσι ώστε ο ίδιος να μπορέσει να τις αξιοποιήσει όσο καλύτερα και εποικοδομητικά θα μπορούσε, λαμβάνοντας υπόψη ότι κανένας δεν είναι αντίθετος με την έναρξη ενός εποικοδομητικού διαλόγου για εξεύρεση λύσης , αλλά την ίδια στιγμή δεν μπορούμε να αγνοούμε τις εμπειρίες του παρελθόντος όπου πολλές φορές η τουρκική πλευρά, αξιοποιώντας ουσιαστικά τη καλή θέληση και πρόθεση της πλευράς μας, προσπάθησε να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα και να κατοχυρώσει πολιτικό κεκτημένο σε βάρος της Κυπριακή Δημοκρατία», ανέφερε.

Θεοχάρους: Να τεθούν οι βάσεις για σωστή διαπραγμάτευση

Τους υδρογονάνθρακες και τον φυσικό πλούτο τους διαχειρίζεται η Κυπριακή Δημοκρατία και κανένας άλλος, και εάν θέλουν οι Τουρκοκύπριοι συνδιαχείριση ας έλθουν να ενταχθούν στην Κυπριακή Δημοκρατία., δήλωσε η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους.

Η δική μας θέση είναι ότι θα πρέπει να παραμείνουν σε πλαίσια καθαρά διερευνητικού χαρακτήρα και σίγουρα να απορριφθεί η πρόταση για σύσταση μικτής επιτροπής για τη διαχείριση των υδρογονανθράκων, σημείωσε.

Πρόσθεσε πως τους υδρογονάνθρακες και τον φυσικό πλούτο τα διαχειρίζεται η Κυπριακή Δημοκρατία και κανένας άλλος και εάν θέλουν οι Τουρκοκύπριοι συνδιαχείριση ας έλθουν να ενταχθούν στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Επίσης πρέπει να απορριφθεί οπωσδήποτε η πρόταση για την αναστολή του ενεργειακού προγράμματος της χώρας μας, ανέφερε. Όσον αφορά τα ΜΟΕ, η κ. Θεοχάρους είπε πως έχουν δοθεί πάρα πολλά από μέρους της ε/κ πλευράς και εάν οι Τούρκοι θέλουν πράγματι να κάνουν ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση “ας εφαρμόσουν τις συνθήκες που υπάρχουν για την Αμμόχωστο”.

Ευχόμαστε να έχει μια καλή απόληξη η συνάντηση της Παρασκευής και να τεθούν οι βάσεις για μια σωστή διαπραγμάτευση που θα οδηγήσει σε λύση του Κυπριακού, αν και μας ξενίζει το γεγονός ότι είχε τεθεί ως προϋπόθεση για τον οποιονδήποτε διάλογο η άρση των νέων τετελεσμένων που έχει δημιουργήσει η Τουρκία στις θάλασσες της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην ΑΟΖ της Κύπρου, κατέληξε η κ. Θεοχάρους.

Λιλλήκας: Μικρές οι πιθανότητες για θετικό αποτέλεσμα

Ο κ. Λιλλήκας δήλωσε μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, πως “ως Συμμαχία Πολιτών εκτιμούμε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει στη συνάντηση με τον κ. Ακιντζί να εστιάσει πάνω στην ουσία και η ουσία είναι το πώς θα επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις αφού γίνει η κατάλληλη προετοιμασία και δημιουργηθεί κοινό έδαφος γιατί δεν έχουμε την πολυτέλεια να οδηγηθούμε σε μιαν επίσημη τρίτη Διάσκεψη για να έχουμε ένα τρίτο διαδοχικό αδιέξοδο”.

Μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε την ταφόπλακα για το Κυπριακό και θα επέτρεπε στην Τουρκία να προωθήσει αυτά στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Τσαβούσογλου και σήμερα, σε νέα μοντέλα λύσης του Κυπριακού, πρόσθεσε.

“Εκεί εστιάσαμε και καταθέσαμε τη δική μας την πρόταση. Από εκεί και πέρα θεωρώ ότι ζητήματα όπως είναι οι προτάσεις του κ. Ακιντζί πρέπει να είναι εκτός συζήτησης γιατί πρόκειται για παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και ταυτόχρονα για διασύνδεση με τη λύση του Κυπριακού, κάτι που θα καταστήσει το ενεργειακό μας πρόγραμμα όμηρο της λύσης του Κυπριακού και η λύση όπως ξέρουμε δεν εξαρτάται από εμάς”, επεσήμανε ο κ. Λιλλήκας.

Είπε πως θεωρεί ότι όπως είναι τα δεδομένα, όπως έχουν διαμορφωθεί από την τουρκική προκλητικότητα αλλά και τις ακραίες θέσεις και του κ. Ακιντζί στα ζητήματα του φυσικού αερίου αλλά και της Τουρκίας στα ζητήματα ασφάλειας και εγγυήσεων, στρατευμάτων, όπως και η επιμονή πάνω στην ερμηνεία της πολιτικής ισότητας δεν μας επιτρέπουν να έχουμε κάποιαν αισιοδοξία ως προς το τελικό αποτέλεσμα.

Χρίστου:Να είμαστε προσεκτικοί για τυχόν παγίδες

Το ενεργειακό πρόγραμμα να μην συσχετιστεί με τις συζητήσεις για επίλυση του Κυπριακού, ζήτησε σήμερα ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου. Σε δηλώσεις μετά το πέρας της σύσκεψης στην προεδρική κατοικία, στο Τρόοδος, ο κ. Χρίστου είπε ότι κατέθεσε τις προτάσεις και εισηγήσεις του ΕΛΑΜ για το πώς πρέπει να χειριστούμε την κατάσταση η οποία διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή.

«Πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί για τυχόν παγίδες από τον τουρκικό παράγοντα και παράλληλα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν θα εμπλακεί με τη επίλυση του κυπριακού προβλήματος» κατέληξε.

Καρογιάν: Η στασιμότητα δεν βοηθά

«Ο Πρόεδρος θα αξιολογήσει όλα αυτά τα οποία έχει ακούσει και είμαι βέβαιος ότι θα τα χειριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, έτσι που αφενός μεν να δοθεί το στίγμα ότι η πλευρά μας είναι πρόθυμη, είναι έτοιμη, όταν προετοιμαστούν σωστά οι διαδικασίες, να μπει σε ένα διάλογο με απώτερο στόχο την επίλυση του Κυπριακού, τη βιώσιμη και λειτουργική, και από την άλλη πλευρά να δοθεί η δυνατότητα και στον διεθνή παράγοντα έτσι που να ασκήσει εκείνες τις πιέσεις, που να εκτονωθεί αυτή η κατάσταση» στην περιοχή, είπε.

Η Δημοκρατική Παράταξη, συνέχισε, υπέβαλε μια σειρά από σκέψεις και προβληματισμούς, σε ό,τι αφορά το θέμα των υδρογονανθράκων, υπενθυμίζοντας παράλληλα την προηγούμενη ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου.

Σε ό,τι αφορά το πλαίσιο αρχών, είπε ότι θα πρέπει να επαναδιατυπωθεί με τον πλέον σαφή και κατηγορηματικό τρόπο για τη βάση λύσης του Κυπριακού και στα επιμέρους ζητήματα.

Για την Αμμόχωστο είπε ότι αποτελεί θέμα προτεραιότητας και θα πρέπει να εφαρμοστούν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και να επιστραφεί στα Ηνωμένα Έθνη και στους νόμιμους κατοίκους της.

Ο κ. Καρογιάν είπε ότι η στασιμότητα σίγουρα δεν βοηθά, ενώ το παρατεταμένο αδιέξοδο δημιουργεί επιπρόσθετους κινδύνους «χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είμαστε έτοιμοι και να προσαρμοστούμε στα όσα παράλογα και σε όσα απαράδεκτα η Τουρκία σχεδιάζει προς εξυπηρέτηση των δικών της στόχων».

Πηγή: Cyprus Times