Κύπρος: Πυρετώδης προετοιμασία για νέες γεωτρήσεις στην ΑΟΖ

Ξεκίνησε από χθες επί θαλάσσης η προετοιμασία για ακόμα πέντε γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, πέραν αυτής στη «Δελφύνη-1» που ολοκληρώνεται το επόμενο δεκαπενθήμερο, αλλά και της επόμενης σε έναν από τους στόχους «Γλαύκος» ή «Ανθείας».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του «Φ», έχουν ήδη ξεκινήσει οι πρόσθετες έρευνες και η δειγματοληψία σε σειρά σημείων εντός των τεμαχίων 6, 7, 8, 10 και 11 με το ερευνητικό σκάφος «Nautical Geo». Οι συγκεκριμένες έρευνες θα οδηγήσουν σε τελικές αποφάσεις σε σχέση με τα ακριβή σημεία που αφορούν τις τέσσερις από τις πέντε επόμενες γεωτρήσεις. Το πέμπτο σημείο έχει ήδη καθοριστεί και υπάρχουν όλα τα δεδομένα ώστε να γίνει σε κατάλληλο χρόνο η γεώτρηση.

Πρόκειται για τρία τεμάχια (6, 7 και 11) των οποίων τα δικαιώματα έρευνας έχουν οι ΤΟΤΑL και ΕΝΙ μαζί ή χωριστά, ένα τεμάχιο (το 8) για το οποίο τα δικαιώματα αναμένεται σύντομα να διατεθούν στη γαλλο-ιταλική κοινοπραξία που το διεκδικεί, όπως και για μέρος του τεμαχίου 10 για το οποίο τα δικαιώματα έχουν οι ExxonMobil –Qatar Petroleum. Τα στοιχεία που θα συλλέξει το Nautical Geo, αναμένεται ότι θα «κλειδώσουν» τα σημεία που θα πραγματοποιηθούν οι επόμενες τέσσερις γεωτρήσεις, αλλά και θα οδηγήσουν σε σειρά μελετών που αφορούν στις τεχνικές πτυχές τους. Ακόμα, θα δώσουν ένα σημαντικό μέρος των δεδομένων που απαιτούνται για τις περιβαλλοντικές μελέτες και τις διάφορες εγκρίσεις που απαιτούνται.

Οι μέρες των Χριστουγέννων και του νέου έτους, είναι ιδιαίτερα κρίσιμες και στο γεωτρύπανο Stena Icemax στον στόχο «Δελφύνη -1». Τα τελευταία 24ωρα υπήρξε μικρή καθυστέρηση στο γεωτρητικό πρόγραμμα, λόγω τεχνικών προβλημάτων. Ωστόσο, όλα τα προβλήματα ξεπεράστηκαν και η γεώτρηση προχωρά για να φτάσει τις επόμενες ώρες στην άνω επιφάνεια του στόχου. Η ολοκλήρωση της γεώτρησης αναμένεται πριν το τέλος του χρόνου και αμέσως μετά θα ξεκινήσουν οι εξειδικευμένες έρευνες εντός του στόχου για να διαπιστωθούν οι παράμετροί του.

Παράλληλα, με τις γεωφυσικές, γεωτεχνικές και δειγματοληπτικές και άλλες έρευνες που ξεκίνησε το υπό σημαία Μάλτας ερευνητικό «Nautical Geo» και οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 5 Ιανουαρίου 2019, από σήμερα απλώνει καλώδια για έναρξη σεισμογραφικών ερευνών από την πλευρά της κυπριακής ΑΟΖ και το σεισμογραφικό Ramform Titan, που θα επιχειρήσει το επόμενο διάστημα στην ΑΟΖ του Ισραήλ. Η πλεύση του Ramform Titan, σύμφωνα και με σχετική Navtex που εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία, με ανοικτό όλο τον σεισμογραφικό εξοπλισμό, θα γίνει σε περιοχή που περιλαμβάνει τμήματα των τεμαχίων 6, 7, 10, 11 και 12. Ακολούθως το σεισμογραφικό θα προχωρήσει σε νέες σειρές σεισμογραφικών ερευνών εντός της ΑΟΖ του Ισραήλ.

Το ενδιαφέρον προκαλεί και το γεγονός ότι θα είναι η πρώτη φορά που θα περάσει σεισμογραφικό και πάνω από την ευρύτερη περιοχή του τελευταίου κοιτάσματος που ανακαλύφθηκε στην κυπριακή ΑΟΖ, πριν έναν ακριβώς χρόνο στο τεμάχιο 6 από τις ΕΝΙ-ΤΟΤΑL, δηλαδή το «Καλυψώ». Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι οι επιστήμονες σε Ιταλία, Γαλλία και Κύπρο ξεκαθαρίζουν ακόμα τα δεδομένα που διαπιστώθηκαν στο κοίτασμα, πριν προχωρήσουν σε ανακοινώσεις σχετικά με τις ποσότητες αερίου στο κοίτασμα. Επίσης, ξεκαθαρίζουν και στοιχεία σε σχέση με τη διαμόρφωση του κοιτάσματος που εκτείνεται στα τεμάχια 7, 10 και 11.

Στο νοτιοανατολικότερο άκρο της περιοχής που θα περάσει το Ramform Titan με εν ενεργεία τα σεισμογραφικά του συστήματα, βρίσκεται το κοίτασμα «Αφροδίτη», ενώ μεγάλο μέρος της περιοχής καλύπτει και την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ζώνη του δακτύλιου γύρω από τον Ερατοσθένη. Η πλεύση του Ramform Titan στην κυπριακή ΑΟΖ, θα συνεχιστεί μέχρι και τις 5 Ιανουαρίου. Η περιοχή που θα ερευνηθεί έχει μήκος 170 χιλιομέτρων και πλάτος 30 χιλιομέτρων και σε σημεία της πλησιάζει μέχρι και 10 χιλιόμετρα από το σημείο όπου ολοκληρώνεται η γεώτρηση στον στόχο «Δελφύνη-1».

Τα τελευταία σεισμογραφικά στην περιοχή είχαν ολοκληρωθεί την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2017 από το «αδελφό» σεισμογραφικό Ramform Hyperion, ενώ και το τρίτο πανομοιότυπο σκάφος είχε πραγματοποιήσει προηγουμένως, το 2016, έρευνες στην περιοχή. Τα τελευταία σεισμογραφικά αφορούσαν στα τεμάχια 6, 7 και 8 και οδήγησαν στην απόφαση για τη γεώτρυση στην «Καλυψώ» και την εκεί ανακάλυψη κοιτάσματος πριν ένα χρόνο.

Ασκήσεις στο τεμάχιο «8» από Τουρκία

Με νέα παράτυπη «Navtex» για ασκήσεις του πολεμικού της ναυτικού σε περιοχή νότια της Κύπρου, που σχεδόν συμπίπτει πλήρως με τα όρια του τεμαχίου «8» της Κυπριακής ΑΟΖ, προχώρησε χθες η Τουρκία. Πρόκειται, εμφανώς, για άλλη μια κίνηση πολιτικών σκοπιμοτήτων από την Άγκυρα, αφού αυτή την περίοδο η κυπριακή κυβέρνηση εξετάζει την αίτηση των ΤOTAL-ΕΝΙ που διεκδικούν από κοινού τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης του τεμαχίου 8.

Αλλεπάλληλα σεισμογραφικά από το 2006

Στην περιοχή αυτή, σύμφωνα με τα στοιχεία του «Φ», έχουν γίνει σεισμογραφικά σε τουλάχιστον τρεις περιόδους. Συγκεκριμένα το 2006 έγιναν δισδιάστατες σεισμογραφικές έρευνες με το σεισμογραφικό Falcon Explorer, τα οποία ενώ έτυχαν επεξεργασίας τον ίδιο χρόνο, το 2011 αποφασίστηκε να τεθούν τα δεδομένα εκ νέου στα συστήματα υπολογιστών για ανάλυση.

Νέα σεισμογραφικά έγιναν και το 2008 με το ίδιο σεισμογραφικό, ενώ το 2016, έγιναν τρισδιάστατα σεισμογραφικά με τη χρήση υπερσύγχρονων τεχνολογιών από το σεισμογραφικό Ramform Tethys. Πέραν των τρισδιάστατων σεισμογραφικών, έγιναν και βαρυτικές και μαγνητομετρικές έρευνες, που θεωρούνται ως εξαιρετικής σημασίας στις έρευνες και την ερμηνεία σεισμογραφικών δεδομένων σε κοιτάσματα τύπου «Ζορ».

Ακολούθησαν τα σεισμογραφικά με το Ramform Hyperion το 2017 και αυτά που ξεκινούν σήμερα. Όλα τα σεισμογραφικά έγιναν από τη Νορβηγική PGS, που να σημειωθεί έχει τα αποκλειστικά δικαιώματα για σεισμογραφικές έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ τα τελευταία 12 χρόνια. Στην ίδια περιοχή, σύμφωνα με σειρά Notams της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα πραγματοποιεί μέχρι και το τέλος της εβδομάδας αεροπορικές ασκήσεις το Ισραήλ, ενώ στην περιοχή διεξάγεται καθ’ όλη τη διάρκεια της γεώτρησης των ExxonMobil – Qatar Petroleum πολυεθνική άσκηση με τη συμμετοχή αμερικανικών και γαλλικών πολεμικών πλοίων.

Πηγή Philenews