Κύπρος: Συνάντηση Βούτσιτς και Αναστασιάδη με φόντο Τριμερή με Ελλάδα

Συνάντηση κορυφής μεταξύ του Προέδρου της Σερβίας Βούτσιτς και του Κύπριου Προέδρου Αναστασιάδη στο πλαίσιο της Δεύτερης Διακυβερνητικής Συνόδου Κύπρου -Σερβίας στη Λευκωσία.

Κατά την επίσημη υποδοχή του από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ο κ. Βούτσιτς δέχθηκε τιμές από άγημα της Εθνικής Φρουράς. Ακολούθησε ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων της Σερβίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Φιλαρμονική της Αστυνομίας και κατάθεση στεφάνων στον αδριάντα του Εθνάρχη Μακαρίου.

Παρόντες στην επίσημη υποδοχή στο Προεδρικό ήταν και οι Υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης, Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Χαμπιαούρης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου και ο Επίτροπος Προεδρίας αρμόδιος για θέματα αποδήμων Φώτης Φωτίου.

Πραγματοποιήθηκε κατ΄ιδίαν συνάντηση των δύο Προέδρων και παράλληλα συναντήσεις των αρμόδιων Υπουργών. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Κύπρος και Σερβία υπέγραψαν σήμερα Μνημόνια Συναντίληψης για συνεργασία στους τομείς των Πολιτικών Διαβουλεύσεων, της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης, της Εκπαίδευσης, του Αθλητισμού και της Διασποράς, στο πλαίσιο της 2ης Διακυβερνητικής Συνόδου των δύο χωρών, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη να προαναγγέλλει την πρόθεση για ανάπτυξη τριμερούς μηχανισμού συνεργασίας με την Ελλάδα.

Σκοπός του τριμερούς μηχανισμού με την Ελλάδα, όπως είπε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά την υπογραφή των μνημονίων, θα είναι η προαγωγή της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή των Βαλκανίων και στην Ανατολική Μεσόγειο. «Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και μαζί με την Ελλάδα και ευελπιστώ πως σύντομα, νωρίς το 2019, θα έχουμε θετικές ανακοινώσεις», πρόσθεσε.

Δηλώσεις έκαναν οι δύο ηγέτες με το πέρας της 2ης διακυβερνητικής διάσκεψης Κύπρου-Σερβίας στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε σε ενδεχόμενο δημιουργίας τριμερούς συνεργασίας με Ελλάδα κα Σερβία.

Ο Σέρβος Πρόεδρος, Αλεξάντερ Βούτσιτς, επιβεβαίωσε ότι την επόμενη χρονιά θα γίνουν δύο σημαντικές συναντήσεις, η Τρίτη διακυβερνητική διάσκεψη Κύπρου-Σερβίας και η Τριμερής Συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Σερβίας.

Ο κ. Βούτσιτς, αναφέροντας ότι η Κύπρος πάλεψε για τη Σερβία, ευχαριστώντας και τον Νίκο Χριστοδουλίδης, σημείωσε ότι δεν θα ξεχάσουν ποτέ τα αδέρφια από την Κύπρο.

Υπογράμμισε τη βοήθεια του Προέδρου Αναστασιάδη και τόνισε ότι η Σερβία βιώνει μια δύσκολη στιγμή με την επιβολή δασμών από το Κοσσυφοπέδιο. «Ήθελα να μάθει και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τις μονομερείς ενέργειες της Πρίστινα», είπε.

«Πάντα θα έχετε την υποστήριξή μας και έχετε την ευγνωμοσύνη μας για ό,τι κάνετε για εμάς», κατέληξε ο Αλεξάντερ Βούτσιτς. Οι δύο Πρόεδροι θα παρακαθίσουν σε γεύμα που παραθέτει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προς τιμή του Σέρβου ομολόγου του.

Πηγή: Philenews