Κύπρος: Συνάντηση Γκουτέρες – Χριστοδουλίδη για Κυπριακό και τουρκικές προκλήσεις

 Κυπριακό και η τουρκική προκλητικότητα στις κυπριακές θάλασσες θα είναι στην ατζέντα της σημερινής συνάντησης στην Ρώμη του Κύπριου υπουργού εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες.

Τις ξεκάθαρες θέσεις της Λευκωσίας για την παρούσα κατάσταση στο Κυπριακό αλλά και τις τουρκικές ενέργειες οι οποίες προκαλούν ένταση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, θα θέσει στο σημερινό τετ α τετ με το γενικό γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης σύμφωνα με δημοσίευμα του ant1iwo.com. Η συνάντηση διάρκειας 15 λεπτών, θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο των εργασιών της Διάσκεψης δωρητών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες που φιλοξενείται στην Ρώμη.

Ο Υπουργός Εξωτερικών θα επαναλάβει την ετοιμότητα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας για επανέναρξη της διαδικασίας, εφόσον τερματιστούν οι παράνομες τουρκικές ενέργειες και αξιώσεις: «Η κατάσταση πραγμάτων στο Κυπριακό, η διαμορφωθείσα κατάσταση με τις ενέργειες της Τουρκίας θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης και όλα αυτά, αντιλαμβάνεστε, ότι επηρεάζουν και το Κυπριακό και θα είναι αντικείμενο συζήτησης».

Η σημερινή συνάντηση θα είναι η πρώτη κύπριου αξιωματούχου με τον επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού μετά τη Διάσκεψη στο Κραν Μοντανά και έχει διευθετηθεί κατόπιν αιτήματος της Λευκωσίας. Ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε και σε ενδεχόμενο διορισμού ειδικού απεσταλμένου από μέρους του κ. Γκουτέρες, ο οποίος θα είχε ως αποστολή να σκιαγραφήσει τις προθέσεις των πλευρών για επανέναρξη της διαδικασίας:

«Ήταν ένας απεσταλμένος που θα επισκεπτόταν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για να ακούσει τις απόψεις και τις προσεγγίσεις. Αρα, θεωρώ ότι δεν είναι ένα θέμα που, στη βάση των όσων γνωρίζουμε, απασχολεί αυτή τη στιγμή τον ΓΓ. Αναμένουμε να μας ενημερώσει από πρώτο χέρι ο ΓΓ».

Η Λευκωσία αξιολογεί επίσης την αλλαγή του επικεφαλής του Στεητ Ντιπάρτμεντ και την αιφνίδια απόλυση του Ρεξ Τίλλερσον από τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Μέρος των αμερικανικών προθέσεων αναμένεται να διαφανεί και κατά την επικείμενη επίσκεψη του Γουές Μίτσελ βοηθού υφυπουργού εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κύπρο την ερχόμενη Παρασκευή: «Είναι μια σημαντική αλλαγή. Θα έχουμε τον κ. Μίτσιελ στην Κύπρο και σίγουρα θα συζητηθεί και το συγκεκριμένο θέμα».

Κατά την παραμονή του στην Ρώμη ο υπουργός εξωτερικών θα έχει σειρά επαφών με τους ομολόγους του της Ιταλίας, της Αιγύπτου, του Λιβάνου και της Ιορδανίας. Σημαντική επίσης μετά και τις πρόσφατες εξελίξεις στο ενεργειακό τεμάχιο 3 κρίνεται και η συνάντηση του κ. Χριστοδουλίδη με τον αντιπρόεδρο της ΕΝΙ Λάπο Πιστέλλι.

ant1iwo.com