Κύπρος: Το Διεθνές Δικαστήριο Χάγης έχει βάλει «φωτιά» για τις βρετανικές βάσεις

Μετά την γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για τις βρετανικές στρατιωτικές βάσεις στον Μαυρίκιο όπου κατέληξε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να τερματίσει τις λειτουργίες των βάσεων, προκλήθηκε θύελλα αντιδράσεων στον διεθνή Τύπο και ιδιαίτερα τέθηκε επί τάπητος το ζήτημα των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο, με το Υπουργείο Άμυνας της χώρας διά στόματος του ΥΠΑΜ να ξεκαθαρίζει την κατάσταση.

Ειδικότερα, ο Σάββας Αγγελίδης, Υπουργός Άμυνας της Κύπρου, διευκρίνισε πως δεν είναι σωστό να ταυτίζονται οι δύο περιπτώσεις, ενώ στη συνέχεια τοποθετήθηκε επί της γνωμοδότησης του ΔΔΧ, που σίγουρα έχει φέρει ξανά στην επιφάνεια και στην επικαιρότητα ένα αρκετά σημαντικό ζήτημα για την Λευκωσία.

Είναι αναγκαίο «να μην προτρέχουμε και να μην ταυτίζουμε άμεσα τις δύο περιπτώσεις, θεωρώντας ότι βρήκαμε τη λύση για τις Βρετανικές Βάσεις και θα αποχωρήσουν αμέσως» ανέφερε ο Υπουργός Άμυνας, Σάββας Αγγελίδης, σχολιάζοντας στον Active και την εκπομπή Ατζέντα, τη γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, σύμφωνα με την οποία «το Ηνωμένο Βασίλειο έχει την υποχρέωση να τερματίσει την διοίκησή του Αρχιπελάγους Τσάγκος».

Ο κ. Αγγελίδης επεσήμανε ότι «σε πρώτο στάδιο η γνωμοδότησή του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης πρέπει να μελετηθεί και να αξιοποιηθεί από τους αρμοδίους, οι οποίοι δεν είναι άλλοι από τη Νομική Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η άποψή μου είναι ότι πρέπει ακολούθως η γνωμοδότησή της Νομικής Υπηρεσίας να τεθεί ενώπιον της κυβέρνησης, χωρίς να περιλαμβάνει εντούτοις κατευθυντήριες γραμμές, που να άπτονται της πολιτικής απόφασης».

Κληθείς να σχολιάσει αν αυτή η απόφαση μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε για την αποχώρηση των Βρετανικών Βάσεων από την Κύπρο σε μελλοντικό στάδιο, ο ΥΠΑΜ ανέφερε ότι «θα ήταν καλό σε αυτό το στάδιο να αποτραπεί το πιθανόν σενάριο να τύχει εκμετάλλευσης αυτή η γνωμοδότηση από όλους στην πολιτική ζωή του τόπου, για να ξεκινήσουν οι διάφορες επιχειρηματολογίες για τις επόμενες ενέργειές μας».

«Πιστεύω ξεκάθαρα ότι θα πρέπει να περιμένουμε όλοι τη γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας και ότι πλέον είναι θέμα πολιτικής απόφασης για τα επόμενα βήματα και δε χρειάζεται ούτε να πανηγυρίζουμε, αλλά ούτε και να ξεκινήσουν δηλώσεις του τύπου «προχωράτε, και τι κάνετε πλέον»…», υπογράμμισε ο κ. Αγγελίδης.

Σχολιάζοντας καταληκτικά τη νομική πτυχή του ζητήματος, διευκρίνισε ότι «σύμφωνα με τη νομική αρχή κάθε υπόθεση που τίθεται ενώπιόν του Δικαστηρίου αποφασίζεται στα δικά της ξεχωριστά γεγονότα, εντούτοις στο πλαίσιο της μελέτης που μπορεί να γίνει από τη Νομική Υπηρεσία, μπορεί όντως να υπάρχουν θετικά στοιχεία που να είναι αξιοποιήσιμα.

Δεν πρέπει όμως να προτρέχουμε και να ταυτίζουμε άμεσα τις δύο περιπτώσεις, θεωρώντας ότι βρήκαμε τη λύση για τις Βρετανικές Βάσεις και θα αποχωρήσουν αμέσως».

Πηγή: Philenews