Κύπρος: «Υπάρχουν 75.000 ληγμένες χειροβομβίδες στην Εθνική Φρουρά» – Έτσι έχασε το χέρι του ο οπλίτης της ΕΛΔΥΚ

Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος», υπάρχουν 75.000 χειροβομβίδες στην Εθνική Φρουρά της Κύπρου και θα έπρεπε να έχουν αποσυρθεί εδώ και χρόνια.

Με αφορμή τον τραυματισμό του Έλληνα οπλίτη της ΕΛΔΥΚ πριν λίγες ημέρες, από έκρηξη χειροβομβίδας, δημιουργήθηκαν ερωτηματικά σχετικά με την καταλληλότητα των πυρομαχικών, καθώς έχουν προηγηθεί κι άλλα περιστατικά κατά την διάρκεια των εκπαιδεύσεων.

Οι έρευνες για τον τραυματισμό του οπλίτη, ο οποίος ακρωτηριάστηκε, φέρνουν στο προσκήνιο την σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Άμυνας και αιγυπτιακής εταιρείας για προμήθεια δεκάδων χιλιάδων χειροβομβίδων και η οποία είχε συναφθεί το 2008.

Οι όροι της σύμβασης που φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας ο «Φιλελεύθερος», δείχνουν ότι οι εν λόγω χειροβομβίδες θα έπρεπε να τεθούν εκτός στρατεύματος 10 χρόνια μετά την κατασκευή τους.

Για την ώρα όλες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η χειροβομβίδα ήταν αμυντική, αιγυπτιακής προέλευσης και συγκεκριμένου τύπου, δηλαδή DG 270/2. Ταυτίζεται απόλυτα, δηλαδή, με το στρατιωτικό υλικό που προνοείτο και στη σύμβαση του 2008. Πηγές της εφημερίδας επιβεβαιώνουν ότι «η χειροβομβίδα που χρησιμοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη από την ΕΛΔΥΚ ήταν αιγυπτιακή».

Στη σύμβαση με την αιγυπτιακή εταιρεία, η οποία αφορούσε 75.000 χειροβομβίδες, αναφερόταν ξεκάθαρα ότι το όριο ζωής των συγκεκριμένων πυρομαχικών ήταν τα 10 χρόνια.

Πληροφορίες της κυπριακής εφημερίδας αναφέρουν, ακόμη, ότι η Εθνική Φρουρά είχε προμηθεύσει με αιγυπτιακές χειροβομβίδες την ΕΛΔΥΚ κατά τον περασμένο χρόνο. Προηγήθηκε αίτημα από την ΕΛΔΥΚ εντός του 2023, με την ΕΦ να χορηγεί συγκεκριμένο αριθμό για καθαρά εκπαιδευτικούς σκοπούς. Εδώ να σημειωθεί ότι η ΕΛΔΥΚ έχει το δικό της οπλισμό, ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις προμηθεύεται στρατιωτικό υλικό και από την Εθνική Φρουρά.

Απαντήσεις από τον Υπουργό Άμυνας, Βασίλη Πάλμα και τον Αρχηγό του ΓΕΕΦ, Γεώργιο Τσιτσικώστα, θα ζητήσει την Πέμπτη η Επιτροπή Άμυνας της Βουλής, η οποία θα θέσει επί τάπητος το θέμα του ελαττωματικού εξοπλισμού της Εθνικής Φρουράς, μετά και το ατύχημα στην ΕΛΔΥΚ, αναφέρει το κυπριακό Sigma Live.

Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΔΗΚΟ και μέλος της Επιτροπής Άμυνας, Ζαχαρία Κουλία, το θέμα θα συζητηθεί προ ημερησίας διατάξεως της Επιτροπής, λόγω της σοβαρότητάς του, πιθανότατα κεκλεισμένων των θυρών.