Τα τελευταία δραματικά λεπτά του ήρωα Ιωαννίδη στο Μαρί

Ξύπνησαν θύμισες από τις τελευταίες εφιαλτικές στιγμές στην ναυτική βάση Ευάγγελος Φλωράκης σήμερα ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου που συνεδριάζει στη Λάρνακα για την πολύκροτη υπόθεση της 11ης Ιουλίου, όταν ο οδηγός του κατά τον επίδικο χρόνο, ναύτης Μάριος Κυριάκου ,συγκλονισμένος, περιέγραψε στην μαρτυρία του τις τελευταίες οδηγίες του Διοικητή του και το πως γλίτωσε για μόνο λίγα λεπτά, από το θάνατο.

Αναλυτικό ρεπορτάζ από το newsit.com.cy

Τα τελευταία δραματικά λεπτά



Τα ξημερώματα τις 11ης Ιουλίου στις 4:30 όπως δήλωσε ο τότε οδηγός του έλαβε τηλεφώνημα από τον Ιωαννίδη ο οποίος τον ενημέρωσε για την πυρκαγιά στα εμπορευματοκιβώτια, διατάζοντας τον να τον παραλάβει από το σπίτι του και να τον μεταφέρει στην ναυτική βάση. Καθ’ όλη την διάρκεια της διαδρομής ο Διοικητής Ιωαννίδης μιλούσε συνεχώς στο κινητό του τηλέφωνο μαζί με τον Αρχικελευστή Κλεάνθη Κλεάνθους, για την εξέλιξη της πυρκαγιάς. Σύμφωνα με τον Κυριάκου, φθάνοντας στις 5:20 στο φυλάκιο 3 στο σημείο όπου ο Ιωαννίδης άφησε την τελευταία του πνοή, η εικόνα της πυρκαγιάς ήταν ξεκάθαρη.

Η βοήθεια που δεν ήρθε ποτέ



Η φωτιά μεταδιδόταν από το ένα εμπορευματοκιβώτιο στο άλλο.

Εκεί ήταν που ο Διοικητής του Ναυτικού επικοινώνησε με τον Αρχηγό του ΓΕΕΦ, Πέτρο Τσαλικκίδη, ζητώντας του εναέριες ενισχύσεις για την κατάσβεση της πυρκαγιάς ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τον μάρτυρα κατηγορίας, από τις αντιδράσεις του αδικοχαμένου αξιωματικού, κατάλαβε ότι ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ αρνήθηκε να διατάξει κάτι τέτοιο.



Η κρίσιμη απόφαση που έσωσε ζωές



15 λεπτά πριν την έκρηξη στα εμπορευματοκιβώτια Ιωαννίδης ζήτησε από τον οδηγό του να απομακρυνθεί από το φυλάκιο 3 δίνοντας του οδηγίες να ενημερώσει και τους υπόλοιπους να μην πλησιάσουν.

Στις 5.45 σημειώθηκε η έκρηξη από την οποία ο Κυριάκου έχασε το 25%της ακοής του.

Νέα στοιχεία από μάρτυρες

Ως μάρτυρας κατηγορίας εμφανίστηκε επίσης ο λοχίας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Θεοφάνης Ιωακείμ ο οποίος αναφέρθηκε στην σύντομη συνομιλία που είχε στα γραφεία της ΕΜΑΚ στη Κοφίνου, λίγη ώρα μετά την σύσκεψη της 6ης Ιουλίου 2011 που πραγματοποιήθηκε στην Ναυτική Βάση, με τον πέμπτο κατηγορούμενο Χαράλαμπο Χαραλάμπους, αναπληρωτή Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Ο Ιωακείμ ρώτησε τον Χαραλάμπους εάν συμβαίνει κάτι σοβαρό με το φορτία, με τον δεύτερο να του απαντά πως δεν συμβαίνει τίποτε.

Στην δική του μαρτυρία, κατά την διάρκεια της σημερινής δικασίμου, πλωτάρχης Γρηγόρης Γρηγορίου ανέφερε ότι η μόνη πληροφόρηση που είχε ο ίδιος ήταν ανεπίσημη, από τις φήμες που κυκλοφορούσαν, με βάση τις οποίες, από τα 98 εμπορευματοκιβώτια, 2 είχαν ακίνδυνη πυρίτιδα και τα υπόλοιπα, αδρανή υλικά.

Κατέθεσαν επίσης ως μάρτυρες ο λειτουργός της Ελεγκτικής Υπηρεσίας Άκης Κίκας και η λειτουργός του Υπουργείου Εξωτερικών Κλειώ Γλυκερίου Χαραλάμπους. Η δίκη θα συνεχιστεί αύριο.