Ο «Μέγας Πέτρος» στη Λεμεσσό

Το πυρηνοκίνητο-πυραυλοφόρο καταδρομικό «Μέγας Πέτρος» (Pyotr Veliky), το ισχυρότερο πλοίο της Ρωσίας κατέπλευσε στο λιμάνι της Λεμεσού, ενώ ετοιμάζεται να αποπλεύσει εκ νέου με κατεύθυνση το Αιγαίο όπου από κοινού με άλλες ναυτικές μονάδες θα συμμετάσχει σε κοινές ασκήσεις με το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Το καταδρομικό θα επισκεφτεί ο Ρώσος πρέσβης στην Κύπρο Στανισλάβ Οσάντσκι, πιθανόν και κάποιο υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Κανονικά το ρωσικό καταδρομικό θα μπορούσε να κατευθυνθεί απευθείας στο Αιγαίο, αλλά η «αλλαγή» ρότας περνά ένα σαφέστατο μήνυμα στην Άγκυρα.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που το ισχυρότερο σκάφος του Ρωσικού Ναυτικού δένει σε κυπριακό λιμάνι. Στο πλαίσιο διεύρυνσης της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας – Ρωσίας υπάρχει πρόβλεψη για τα σκάφη του Ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού να λαμβάνουν άδειες ελλιμενισμού τους σε ελληνικά λιμάνια για λόγους λογιστικής υποστήριξης και επιμελητείας… κάτι που μπορεί φυσικά να ερμηνευθεί ποικιλοτρόπως.

Διαβάστε τι οπλισμό διαθέτει το καταδρομικό κλάσης Kirov:

Διαθέτει 20 πυραύλους κατά στόχων επιφανείας P-700 Granit (SS-N-19 Shipwreck), 14 βλήματα SS-N-14 για ανθυποβρυχιακές αποστολές, 96 (στο σκάφος Pyotr Velikhy 48) αντιαεροπορικά βλήματα S-300F (SA-N-6 Grumble), 128 βλήματα 9K95 Tor (SA-N-9 Gauntlet) για άμυνα σημείου, και 44 πυραυ΄λους OSA-MA (SA-N-4 Gecko για μικρότερες αποστάσεις. Υπάρχει ακόμη ένα διπλό πυροβόλο AK-130 τρων 130 χλστ. και μέχρι και 6 ΑΚ-630 εξάκανα των 30 χλστ. και τέλος 6 αντιπυραυλικλα συστήματα 6 × CADS-N-1 Kashtan.

Το πλήρωμά του ανέρχεται στα 710 άτομα.