Μέχρι 1 δις δολάρια ο αγωγός Κύπρου – Αιγύπτου για το κοίτασμα «Αφροδίτη»

Οι προγραμματισμένοι αγωγοί που θα συνδέουν το κοίτασμα «Αφροδίτη» με τερματικό υγροποίησης στην Αίγυπτο, θα έχουν κόστος από $800 εκατομμύρια έως $1 δισ., σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας της Αιγύπτου Ταρέκ Ελ Μολλά, όπως ο ίδιος δήλωσε χθες στο Κάιρο, μετά τη συνάντησή του με τον Γιώργο Λακκοτρύπη.

Ο Αιγύπτιος υπουργός αποκάλυψε, μάλιστα, ότι μέρος του φυσικού αερίου από την κυπριακή ΑΟΖ που θα κατευθύνεται προς την Αίγυπτο, πέραν του προορισμού του για υγροποίηση, θα χρησιμοποιείται για εσωτερικές ανάγκες της Αιγύπτου.

Η Αίγυπτος έχει αυξήσει ταχέως την παραγωγή φυσικού αερίου και ελπίζει να γίνει κόμβος για την εξαγωγή στην Ευρώπη μετά από μια σειρά μεγάλων ανακαλύψεων τα τελευταία χρόνια, τόνισε ο Αιγύπτιος υπουργός. Συγκεκριμένα, μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Λακκοτρύπη, δήλωσε ότι το κυπριακό φυσικό αέριο θα χρησιμοποιηθεί εν μέρει για εγχώρια κατανάλωση και εν μέρει για εξαγωγή.

Να σημειωθεί ότι στις συνομιλίες που προηγήθηκαν χθες, πέραν των δύο υπουργών από κυπριακής πλευράς συμμετείχαν αξιωματούχοι της Κυπριακής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και από αιγυπτιακής αξιωματούχοι της Εταιρείας Συμπαραγωγής Φυσικού Αερίου της χώρας (EGAS). 

ΠΗΓΗ: www.philenews.com