«Μνημόνιο» στα κατεχόμενα επέβαλλε η Τουρκία! Διαβάστε τι προβλέπει

Το δικό τους «μνημόνιο» αλλά με την Τουρκία και όχι με την Τρόικα απέκτησαν οι Τουρκοκύπριοι. Το πρωτόκολλο συνεργασίας για το οικονομικό πρόγραμμα 2013 – 2015 που υπέγραψαν στην Άγκυρα ο «πρωθυπουργός» της ψευδοκυβέρνησης, Ιρσέν Κιουτσιούκ και ο Τούρκος Αντιπρόεδρος, αρμόδιος για κυπριακές υποθέσεις Μπεσίρ Αταλάι στις 4 Δεκεμβρίου και αποκαλύπτει το newsit.com.cy αφορά το σύνολο της οικονομικής ζωής στα κατεχόμενα.

 »Δημόσιος τομέας», τηλεπικοινωνίες, ενέργεια, τουρισμός, ανώτατη εκπαίδευση, ώρες εργασίας, τρόπος εργασίας, εφάπαξ, συντάξεις, χρηματοπιστωτικός τομέας, τράπεζες ιδιωτικές και μη, συνεργατικά ιδρύματα, γεωργία, συγκοινωνίες, όλες οι εκφάνσεις της ζωής τίθενται υπό τον αυστηρό έλεγχο του οικονομικού προγράμματος με χρονοδιαγράμματα, εποπτικές αρχές, «νομοθετικές» ρυθμίσεις, θέσπιση νέων συμβουλίων, οργανισμών, «νόμων». Μια μετατόπιση του κέντρου βάρους στην απελευθέρωση «κρατικών» μέχρι τώρα τομέων και ευκαιριών για τα ιδιωτικά κεφάλαια που κυρίως θα προέρχονται από την Τουρκία, αν κρίνουμε από την μέχρι τώρα πρακτική των τελευταίων χρόνων.

Φαίνεται ότι γίνεται προσπάθεια για ένα ανεπτυγμένο «κράτος», έτοιμο να σταθεί στη διεθνή αρένα, αφού μπαίνουν μέσα οι προδιαγραφές της ΕΕ και διεθνών πρακτικών, ώστε να αποκτήσει προοπτική και ανταγωνιστικότητα με ή χωρίς λύση. Μια οικονομική λύση στην Κύπρο με συνταγή Τουρκίας.

Ένα πρωτόκολλο με τσαντόρ.



Δημόσιο
 Βίοι παράλληλοι μπορεί να πει κάποιος, αλλά είναι ενδεικτικό πως και στο δικό τους «μνημόνιο» περιλαμβάνεται ρήτρα ότι «το ωράριο εργασίας στοδημόσιο θα τροποποιηθεί με τρόπο που να αυξάνει την αποδοτικότητα», που σημαίνει ότι δεν θα ισχύει ούτε στα κατεχόμενα το 7.30-14.30.

Η βελτίωση της απόδοσης του «δημοσίου τομέα» περιλαμβάνει και τον τομέα της υγείας «για να επωφελούνται όλοι ισότιμα από τις υπηρεσίες υγείας», πράγμα που μπορεί να σημαίνει ιδιωτικοποιήσεις, καθώς ήδη στα κατεχόμενα λειτουργούν «πανεπιστημιακά νοσοκομεία» με καλές επιδόσεις. 



Οι προσλήψεις στο «δημόσιο» για κάθε έτος της χρονικής περιόδου εφαρμογής του προγράμματος δεν θα ξεπερνούν το 25% των συνταξιοδοτηθέντωνκατά τη χρονική περίοδο της εφαρμογής του οικονομικού προγράμματος 2010-2012, ενώ το εφάπαξ δεν θα ισχύει για πολύ και ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων θ’ αλλάξει με προφανή κατάληξη την διόρθωση προς τα κάτω του τελικού ποσού. Θα εισέλθουν διεθνή πρότυπα σε λογιστές και ελεγκτές, νομικές και διοικητικές ρυθμίσεις για την αποτροπή της απώλειας φόρων, ενώ οι αλλαγές στον τραπεζικό τομέα θα υποβοηθούν περισσότερο την ανάπτυξη εταιρειών και λιγότερο ατόμων ή ιδιωτών.



Ανάπτυξη

Το τουρκικό «μνημόνιο» ξεκαθαρίζει ότι και άλλη γη, ε/κ ως επί το πλείστον, θα δοθεί για ανάπτυξη στα κατεχόμενα, παγοποιώντας αυτό που έχει ξεκινήσει π.χ στη Βοκολίδα όπου ρητά αναφέρεται πως θα ολοκληρωθούν οι επενδύσεις στα οικόπεδα που παραχωρήθηκαν «στην τουριστική περιοχή Βοκολίδας-Τρικώμου και θα ληφθούν τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να αρχίσουν να παρέχουν υπηρεσίες». 



Γεωργία


Η ώθηση στον τομέα της γεωργίας δε είναι ξεκάθαρη και εξηγεί τις πολλές επισκέψεις του «υπουργού γεωργίας» σε διάφορες εκθέσεις, κυρίως ισλαμικών φόρουμ, ώστε να προωθηθεί το ψευδοκράτος ως κέντρο βιολογικών και άλλων καλλιεργειών.Για το σκοπό αυτό, όπως γράφει στο πρωτόκολλο συνεργασίας, θα διαμορφωθεί ένα «έγγραφο γεωργικής στρατηγικής», θα ετοιμαστεί «Master Plan γεωργίας», θα δημιουργηθεί «νόμος περί παραγωγής και εμπορίας σπόρων» με σκοπότην παραγωγή πιστοποιημένης σποράς, ενώ ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί η ρήτρα 6.1.6 για δημιουργία «συστήματος ελέγχου συνόρων».


Όπως αναφέρεται το «σύστημα συνόρων»  ναι μεν γράφει ότι θα ενσωματώσει τα συστήματα ελέγχου Τουρκίας – ψευδοκράτους, ωστόσο, η διευκρίνηση αυτή συνειρμικά δημιουργεί το ερώτημα σε ποια σύνορα αναφέρεται και λογική φαίνεται η απάντηση ότι υπονοεί την πράσινη γραμμή.