NATO: Στον προθάλαμο η Κύπρος

Στον προθάλαμο του ΝΑΤΟ η Κύπρος!

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ήταν μόνο η αρχή. Η Κύπρος με βάση και τις γεωπολιτικές εξελίξεις αναφορικά με τα ενεργειακά και τις διαμορφώμενες νέες συμμαχίες στην περιοχή «αγγίζει» όλο και περισσότερο το ΝΑΤΟ. Η νέα στρατηγική θεώρηση είναι ότι η Κύπρος αποτελεί το «εξωτερικό» σύνορο της Ε.Ε. και του Δυτικού κόσμου μαζί με το Ισραήλ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», η εφαρμογή ενός τέτοιου σεναρίου συνεπάγεται αυτονόητα συμβατότητα με το νατοϊκό σύστημα ασφάλειας, κάτι για το οποίο όμως η Κύπρος έχει εν μέρει ήδη προετοιμασθεί, καθότι αποτελεί εδώ και κάποια χρόνια μέλος του ΟΑΣΕ, οργανισμού που από πολλούς θεωρείται «προθάλαμος» του ΝΑΤΟ.

Σε αυτό όμως το πλαίσιο, φαίνεται πως η περίοδος που η Εθνική Φρουρά εξοπλιζόταν μαζικά με ρωσικά οπλικά συστήματα, όπως το μέσο αντιπυραυλικό σύστημα Tor M1 (αντί των κυπριακών S-300 που οδηγήθηκαν στην Κρήτη ένεκα τουρκικών αντιδράσεων), τα άρματα μάχης T-80U και τα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης/μεταφοράς προσωπικού BMP-3 θα είναι αγορές που πλέον δεν θα «αγγίζει» η Κύπρος, για πολιτικούς, διπλωματικούς και οικονομικούς λόγους, ώστε όντως να θεωρείται ως εξωτερικός πυλώνας παροχής ασφαλείας του Δυτικού Κόσμου και δη της Ε.Ε. 

Διαβάστε αναλυτικά στο newsit.com.cy