Nautical Geo: Η Λευκωσία «διεθνοποιεί» την τουρκική προκλητικότητα

Την τουρκική προκλητικότητα, όπως αυτή αποτυπώθηκε και με την παρενόχληση του Nautical Geo στην Κυπριακή ΑΟΖ, «διεθνοποιεί» ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, που επιδίδεται σε μαραθώνιο επικοινωνιών.

Πρώτοι «αποδέκτες» της ενημέρωσης για τα τεκταινόμενα με το Nautical Geo, ήταν οι υπουργοί Εξωτερικών του Ισραήλ και της Μάλτας.

Γιατί; Γιατί το ερευνητικό σκάφος έχει σημαία Μάλτας και επειδή οι έρευνες που πραγματοποιεί αφορούν στην χάραξη του EastMed, τον αγωγό φυσικού αερίου στον οποίο μετέχει και το Ισραήλ.

Επισήμως – όπως αναφέρει το Κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών στον λογαριασμό του στο Twitter – σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ν. Χριστοδουλίδης και Γ. Λαπίντ συζήτησαν περιφερειακές υποθέσεις κοινού ενδιαφέροντος και ανησυχίας, καθώς και τις πρόσφατες προκλήσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Προηγήθηκε τηλεφωνική συνομιλία του κου Χριστοδουλίδη με τον Μαλτέζο ομόλογό του, Εβαριστ Μπαρτόλο, κατά την οποία όπως αναφέρει το ΥΠΕΞ της Κύπρου, συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, με ιδιαίτερη έμφαση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις τελευταίες προκλητικές δραστηριότητες της Τουρκίας στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Ο τηλεφωνικός μαραθώνιος για το Nautical Geo, συνεχίστηκε σήμερα το πρωί με την επικοινωνία του Νίκου Χριστοδουλίδη με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ, αρμόδιο για ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ. Υπενθυμίζεται ότι την έρευνα για τον EastMed χρηματοδοτεί και η Ε.Ε. καθώς ο αγωγός έχει ενταχθεί στα Programs of Common Interests (PSI) από την Κομισιόν.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας συζήτησαν για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, σε συνέχεια των τουρκικών προκλήσεων στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, όπως τονίζει στο Twitter το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών.

Οι κινήσεις αυτές γίνονται την ώρα που ο Τουρκικός Τύπος «πανηγυρίζει» πως τουρκική φρεγάτα έδιωξε το ερευνητικό πλοίο Nautical Geo από την Κύπρο.

Για «μανούβρα-χαστούκι στους κακομαθημένους» κάνει λόγο η Hurriyet, «απομάκρυναν το πλοίο από τη Γαλάζια Πατρίδα» αναφέρει η Yeni Safak.