Ο Νταβούτογλου απειλεί «αμυνόμενος» και ζητά να μην «προκαλέσει κανείς κρίση» στην Κύπρο!

Να ρίξει λάδι στην φωτιά που ο ίδιος προσπαθεί ν΄ ανάψει στην νοτιοανατολική Μεσόγειο επιχειρεί ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου που μίλησε ξανά για δύο κράτη στην Κύπρο.

Σε συνέντευξη τύπου ο Νταβούτογλου εμφανίστηκε “εμπρηστικός” υποστηρίζοντας ότι η χώρα του έχει συμφωνία με το ψευδοκράτος που της δίνει το δικαίωμα να κάνει έρευνες στην περιοχή. “Αυτό το δικαίωμα θα το χρησιμοποιούμε πάντα” είπε ο εκνευρισμένος Νταβούτογλου.

Έχοντας απέναντί τους τον ρωσικό στόλο ,πολεμικά πλοία του ισραηλινού ΠΝ αλλά και άλλων χωρών ο Νταβούτογλου έχει καταλάβει ότι η τακτική του “κακού παιδιού” που απειλεί να τινάξει τα πάντα στον αέρα δεν περνά. Γι΄ αυτό κι εμφανίστηκε “αμυνόμενος” λέγοντας ότι το ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός προστατεύεται επαρκώς. “Κανείς να μην προσπαθήσει να προκαλέσει κρίση” είπε ο Νταβούτογλου . Μόνο που η μοναδική χώρα που προσπαθεί να προκαλέσει φασαρία είναι η δική του.

Στο τέλος ο Νταβούτογλου επανέλαβε ότι αν και οι Τούρκοι δεν έχουν δικαίωμα στα αποθέματα φυσικού αερίου,τότε θα πρέπει να συζητηθεί το σενάριο των δύο κρατών.

Δήλωσε χαρακτηριστικά: «Το Barbaros θα πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες, βάσει των συμφωνιών που έχουν γίνει μεταξύ της Τουρκίας και της «ΤΔΒΚ». Έχουμε το δικαίωμα να πραγματοποιούμε σεισμικές έρευνες στην περιοχή και θα ασκούμε πάντα το δικαίωμά μας»

«Στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ της Κύπρου, οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα όπως και οι Ελληνοκύπριοι» υποστήριξε και πρόσθεσε ότι «οι Ελληνοκύπριοι προσπαθούν να μονοπωλήσουν αυτά τα δικαιώματα», αναφέροντας ότι η Τουρκία αναζητεί λύση μέσω συνομιλιών. Είπε επίσης ότι το νερό που θα φτάσει στην Κύπρο με υποθαλάσσιους αγωγούς από την Ανατολία μπορεί να δοθεί και στην ελληνοκυπριακή πλευρά.

Τούρκοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η έξοδος του BARBAROS στη Μεσόγειο ήταν «πολιτική κίνηση που αποσκοπούσε στο να ασκήσει πίεση στους Ελληνοκυπρίους, για να συμφωνήσουν σε μια διζωνική δικοινοτική λύση». Ο αρθρογράφος Ορχάν Καρπαζλί, στη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Σαμπάχ, υποστηρίζει ότι η Τουρκία έχει τώρα «το πάνω χέρι», καθώς ο μόνος τρόπος να φτάσει το κυπριακό αέριο στην Ευρώπη είναι μέσω αγωγών που θα διέρχονται από την Τουρκία.

Διαβάστε ακόμη:

Η Τουρκία έχει το άγχος, εμείς πρέπει να έχουμε την ψυχραιμία χωρίς να ακούμε τα «κοκοράκια»


«Ελληνικός Αετός» νότια από το Καστελόριζο η απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα