Οι ΗΠΑ σπάνε τον τσαμπουκά της Τουρκίας με πολυεθνική «τανάλια»

Οι ραγδαίες γεωπολιτικές εξελίξεις που σημειώνονται στην ευρύτερη περιοχή επηρεάζουν και το Κυπριακό. Κυρίως το γεγονός ότι ένας βασικός παίκτης που επηρέαζε το Κυπριακό, θετικά ή αρνητικά, οι ΗΠΑ, βρίσκονται σε ανοικτή ρήξη με την Τουρκία.

Σύμφωνα με διπλωματικές εκτιμήσεις, Ηνωμένες Πολιτείες και Ισραήλ σχεδιάζουν κινήσεις ελέγχου της περιοχής, έχοντας στην παρούσα φάση απέναντί τους την Τουρκία. Σε αυτόν τον σχεδιασμό, φαίνεται πως ΗΠΑ και Ισραήλ ευνοούν το ενδεχόμενο να εντάξουν και τη συνεργασία με την Ελλάδα και την Κύπρο. Είναι γι’ αυτό που η επίσκεψη στις 13 Σεπτεμβρίου στο Ισραήλ των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδος και Κύπρου, Κοτζιά και Χριστοδουλίδη, χαρακτηρίζεται ως σημαντική. Η Λευκωσία φαίνεται να έχει επεξεργαστεί κάποιες ιδέες, τις οποίες θα θέσει ενώπιον των Ισραηλινών και από το αποτέλεσμα των συζητήσεων θα κριθεί και το βάθος, εύρος της συνεργασίας.

Σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά, η αμερικανική εταιρεία Exxon Mobil προχωρά κανονικά και δεν επηρεάζεται από παρασκηνιακές παρεμβάσεις για να ανοίξει κανάλια επικοινωνίας με την τουρκική πλευρά. Σημειώνεται συναφώς ότι ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί τη Λευκωσία εντός Σεπτεμβρίου και τα ενεργειακά, λόγω Total, θα είναι ψηλά στην ατζέντα.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ έχει ενώπιόν του δύο ενδεχόμενα: Είτε θα καλέσει τους ευρισκομένους τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, Πρόεδρο Αναστασιάδη και κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, για να τους ανακοινώσει ότι δεν μπορεί σε αυτή τη φάση να αναλάβει πρωτοβουλία, είτε θα συγκαλέσει Πενταμερή Διάσκεψη. Σε περίπτωση του δευτέρου σεναρίου, θα αξιοποιηθεί και η εκεί παρουσία του Πρωθυπουργού της Ελλάδος, Αλέξη Τσίπρα και του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη σύγκληση Πενταμερούς Διάσκεψης.

Σημειώνεται συναφώς ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδος και της Τουρκίας, Νίκος Κοτζιάς και Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα έχουν τρεις συναντήσεις αυτή την περίοδο και το Κυπριακό αναμένεται να είναι στην ατζέντα των συζητήσεών τους. Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα συναντηθούν πρώτα στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. (Gymnich), που συνέρχεται στις 30-31 Αυγούστου.

Η δεύτερη συνάντηση θα γίνει στη Σμύρνη, όπου στις 4 Σεπτεμβρίου θα τελεστούν τα εγκαίνια του κτηρίου του ελληνικού προξενείου και η τρίτη θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. 

ΠΗΓΗ: philenews.com