Οι προεδρικές εκλογες 2013 στον κυπριακό τύπο σήμερα

Οι αυριανές προεδρικές εκλογές, το χθεσινο διάγγελμα του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, το κάψιμο εγγράφων στο Προεδρικό Μέγαρο, και η εξαφάνιση νηπίου από τον Ύψωνα είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η «Αλήθεια», υπό τον τίτλο «Αφήνουν στάχτες στο Προεδρικό…», γράφει ότι ένα βουνό στάχτη βγήκε από το φουρνάκι του Προεδρικού, καθώς η καταστροφή εγγράφων της απερχόμενης διακυβέρνησης συνεχίστηκε αδιαλείπτως τις προηγούμενες ημέρες. Γράφει, επίσης, ότι σώος και αβλαβής εντοπίστηκε μετά από έξι περίπου ώρες ο 18μηνος Σταύρος Στυλλή, ο οποίος εξαφανίστηκε από το σπίτι του στην περιοχή Ύψωνα στη Λεμεσό, και αναφέρει ότι το νήπιο βρέθηκε σε μιαν παράγκα δίπλα από το κοιμητήριο του Ύψωνα, περίπου δύο χιλιόμετρα από το σημείο από όπου εξαφανίστηκε. Επίσης, γράφει ότι μετεωρίτης σκόρπισε τρόμο και προκάλεσε τουλάχιστον 500 τραυματίες και ανυπολόγιστες υλικές ζημιές, όταν έπεσε στην κεντρική Ρωσία.

Ο «Πολίτης», στο πρωτοσέλιδό του αναφέρεται στις προεδρικές εκλογές. Γράφει, επίσης, ότι ήπιοι τόνοι, σεμνή ανάδειξη των επιτυχιών και αναγνώριση κάποιων λαθών ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά του χθεσινού διαγγέλματος του Προέδρου Χριστόφια. Επίσης, γράφει ότι πρωτοφανής κινητοποίηση, η οποία τελικά απέδωσε, καταγράφηκε μετά την ανακοίνωση της εξαφάνισης 18μηνου παιδιού στον Ύψωνα. Σε εσωτερική σελίδα, η εφημερίδα αναφέρει ότι φαίνεται πως υπάρχει έντονο παρασκήνιο με πρωτοβουλία της ισραηλινής κυβέρνησης και του τουρκικού ιδιωτικού κεφαλαίου αναφορικά με την κατασκευή αγωγού με την Τουρκία.

Η «Σημερινή» προβάλλει πρωτοσέλιδα θέμα που αφορά τις προεδρικές εκλογές. Γράφει, επίσης, ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας επανέλαβε εαυτόν κατά το χθεσινό του διάγγελμα, λέγοντας ότι αναχωρεί πικραμένος και ότι το μεγαλύτερο κληροδότημα της Κυβέρνησης είναι το φυσικό αέριο, ενώ συμβούλευσε και το διάδοχό του πώς να χειριστεί το Κυπριακό. Επίσης, γράφει ότι η Αστυνομία διερευνά υπόθεση απαγωγής για την εξαφάνιση του 18μηνου Σταύρου Ευθυμίου Στυλλή, που εντοπίστηκε έξω από παράγκα, δίπλα από το κοιμητήριο του Ύψωνα. Αλλού προβάλλει τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου, ο οποίος σχολιάζοντας δημοσίευμα των Financial Times, τόνισε ότι δεν θα δεχθούμε νόθο λύση, και ότι δεν θα υπογράψομε λύση δύο κρατών.

Θέμα που αφορά τις προεδρικές εκλογές προβάλλει πρωτοσέλιδα και ο «Φιλελεύθερος». Γράφει, επίσης, ότι οι υπεύθυνοι των τμημάτων παρέλαβαν χθες τις κάλπες για να τις μεταφέρουν στα κατά τόπους κέντρα ψηφοφορίας, ξεκινώντας έτσι την τελική πρακτική διαδικασία μιας μακράς εκλογικής αναμέτρησης, που θα κλείσει την Κυριακή, όταν θα δοθεί ο λόγος στο λαό. Επίσης, γράφει ότι εξαιρετικά ανησυχητικές διαστάσεις προσλαμβάνει η ανεργία, που πλέον αποτελεί τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα, με χιλιάδες νοικοκυριά να έχουν πέραν του ενός άνεργου. Αναφέρει ότι συγγενικό πρόσωπο, που είχε διαφορές με τους γονείς, ανακρίνει η Αστυνομία που είναι σχεδόν βέβαιη ότι βρίσκεται μπροστά σε υπόθεση απαγωγής του 18μηνου Σταύρου Στυλλή.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail», υπό τον τίτλο «Πίσω στους γονείς του το νήπιο», γράφει ότι η Αστυνομία αναζητεί τους υπεύθυνους για την απαγωγή 18μηνου παιδιού από τη βεράντα της γιαγιάς του. Γράφει, επίσης, ότι διαμοιράστηκαν χθες στη Λευκωσία οι κάλπες για τις αυριανές προεδρικές εκλογές, στις οποίες έχουν δικαίωμα ψήφου περίπου 500.000 ψηφοφόροι. Επίσης, γράφει ότι οι Κύπριοι λατρεύουν τα άσπρα αυτοκίνητα και να γεννούν μωρά το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, η οποία αναφέρει επίσης ότι σήμερα διαβιούν στην Κύπρο περισσότερες γυναίκες από ό,τι άντρες, ενώ τα πιο δημοφιλή ονόματα είναι για τις γυναίκες Μαρία, Ελένη και Αντρούλλα και για τους άντρες Αντρέας, Γιώργος και Κώστας.