Πολίτης: Πράσινο φως από Βρυξέλλες για κυρώσεις στην Τουρκία

Εντός των επόμενων 24ώρων, αναμένονται τα νεότερα σε σχέση με τη λίστα φυσικών και νομικών οντοτήτων στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες διπλωματικές πηγές που επικαλείται ο «Πολίτης» της Κύπρου, υπάρχει θετική εξέλιξη σε τεχνοκρατικό επίπεδο στις Βρυξέλλες που επιτρέπει αισιοδοξία πως «ανοίγει ο λογαριασμός» και θα προστεθούν συγκεκριμένα ονόματα στη λίστα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας για τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σε καμιά περίπτωση φυσικά δεν μιλάμε για μια λίστα η οποία θα περιλαμβάνει όλα όσα επιδιώκει η Κυπριακή Δημοκρατία (υψηλόβαθμα στελέχη), ωστόσο είναι μια θετική εξέλιξη η οποία, αν μη τι άλλο, επιτρέπει να γίνει ένα πρώτο βήμα που να δείξει με κάποιο τρόπο πως η ΕΕ λαμβάνει έστω και σε αυτό το επίπεδο μέτρα για ενέργειες που απειλούν κυριαρχικά δικαιώματα κράτους-μέλους της.

Το τελευταίο διάστημα σε τεχνοκρατικό επίπεδο γίνονταν ζυμώσεις, καθώς κανείς δεν ανέμενε πως θα ήταν μια εύκολη διαδικασία η έγκριση της λίστας κυρώσεων. Μόλις πρόσφατα, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας,τόνισε πως θα πρέπει να επισπευσθεί η κατάρτιση της εν λόγω λίστας, γεγονός που αναμένεται να μετουσιωθεί σε πράξη.

Αυτό που μένει να διαπιστωθεί είναι πόσο αυστηρά θα είναι τα μέτρα που θα επιβληθούν στα άτομα που θα συμπεριληφθούν στη λίστα, καθώς οι προβλεπόμενες κυρώσεις επιτρέπουν δέσμευση περιουσίας, απαγόρευση εισόδου στην ΕΕ και συνεργασία με ευρωπαϊκών συμφερόντων εταιρείες.

Ρωσικές κυρώσεις

Σύμφωνα με χθεσινή ενημέρωση από πλευράς ΕΕ, επτά νέα πρόσωπα έχουν προστεθεί στη λίστα των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας και πλέον έχουν υποστεί περιοριστικά μέτρα. Πρόκειται για τα ονόματα για τα οποία η Κυπριακή Δημοκρατία είχε σε προηγούμενο στάδιο εκφράσει επιφύλαξη μελέτης, με αποτέλεσμα να μην εγκριθούν άμεσα τα ονόματα για τη λίστα. Ωστόσο, την περασμένη Δευτέρα, το όλο ζήτημα επιλύθηκε και δόθηκε το πράσινο φως για να προστεθούν στην ήδη υφιστάμενη λίστα, ανεβάζοντας τον αριθμό των ονομάτων και οντοτήτων στη λίστα στους 177. Πρόκειται για 7 Ρώσους υπηκόους που θεωρούνται υπεύθυνοι για τη διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας στην Κριμαία τον Σεπτέμβριο του 2019. Σύμφωνα με την επίσημη εφημερίδα της ΕΕ, τα ονόματα των 7 είναι: Σεργκέι Αντρίεβιτς Ντανιλένκο, Λυδία Αλεξάντροβνα Μπάσοβα, Αικατερίνα Εντουάρντοβνα Πύρκοβα, Αικατερίνα Μπορισόβνα Αλταμπάεβα, Γιούρι Μιχαήλοβιτς Γκοτσάνιουκ, Βλαντιμίρ Βλαντιμίροβιτς Εμτσέβ, Μιχαήλ Βλαντιμίροβιτς Ραζβοζάεβ.

Ξένα ΜΜΕ συνδέουν την έγκριση της λίστας με την άρση της επιφύλαξης μελέτης από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας, λέγοντας πως η κίνηση αυτή σχετίζεται με την πρόοδο σε σχέση με τη λίστα για τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Τουρκίας, ωστόσο διπλωματικές πηγές απέφυγαν να επιβεβαιώσουν πως κάτι τέτοιο ισχύει. Η χρονική, ωστόσο, συγκυρία αφήνει να νοηθεί πως δεν αποκλείεται να υπάρχει μια σχέση μεταξύ των δύο εξελίξεων.

Πηγή: Πολίτης / Γιώργος Καυκαλιάς