Πως η Τουρκία θα υδροδοτήσει τα κατεχόμενα

Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

Το αργότερο, μέχρι το Μάρτιο επιδιώκει η Τουρκία να έχει ολοκληρωθεί το έργο μεταφοράς νερού με υποθαλάσσιους αγωγούς από την Τουρκία στα κετεχόμενα της Κύπρου. Σχετική εντολή έχει δώσει ο Τουρκος Πρωθυπουργός κ Ερντογάν , γράφει σήμερα η Γενί Σαφακ ( Yeni Safak) που σημειώνει ότι ολοκληρώνεται η κατασκευή του φράγματος Αλακιοπρού  που έγινε γι’ αυτόν τον σκοπό.

Η »βιασύνη» του Ερτογάν είναι φανερό ότι εντάσσεται στον προεκλογικό του σχεδιασμό αλλά και σε ένα παιγνίδι – όπως νομίζει – εκβιασμού της Κυπριακής Δημοκρατίας αφού άλλοτε λέει ότι θα δώσει νερό και στην ελεύθερη Κύπρο και άλλοτε το ..ξεχνά.
 Η εφημερίδα για το σύστημα  μεταφοράς νερού από την Τουρκία στην λεγόμενη «ΤΔΒΚ» και με τον τίτλο «Το νερό ζωή στην Κύπρο. Το φράγμα Αλακιοπρού προσεγγίζει στο τέλος», γράφει ότι ολοκληρώνεται η κατασκευή και με ειδικής κατασκευής υποθαλάσσιους αγωγούς - που είναι κάτι που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στον κόσμο- , θα μεταφερθεί από την Τουρκία στην «ΤΔΒΚ» ποσότητα νερού 75 εκατ. κυβικών. Τοποθετήθηκαν αγωγοί 19.036 μέτρων και όταν το σχέδιο ολοκληρωθεί θα μεταφέρεται νερό στην «ΤΔΒΚ» συνολικά με μία γραμμή μήκους 106 χλμ.Ο υποθαλάσσιος αγωγός  κατασκευ’αζεται με ειδική τεχνική θα μεταφέρει νερό  όχι από τον πυθμένα της θάλασσας αλλά με  »κρεμάστρες» που  γίνοντια, σε βάθος 250 μέτρων. 
 
Η συμφωνία της διέλευσης δια θαλάσσης και την κατασκευή των αγωγών είχε υπογραφεί τον Ιούνιο του 2012.

Και η Κυπριακή Δημοκρατία μελετά τη μεταφορά νερού  από  Λίβανο

Να σημειωθεί ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ξεκινήσει μελέτες για εγκατάσταση και άλλων σταθμών αφαλάτωσης αλλά και μεταφοράς νερού  από τον Λίβανο-  με αγωγό ή υδροφόρα πλοία-  προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα περιορισμένων υδάτινων πόρων που έχει. Αυτό υφίσταται λόγω διακύμανσης της βροχόπτωσης, με συχνές ανομβρίες δυο,τριών ‘η και παραπάνω ετών που  αναγκάζουν το κράτος να λάβει πρόσθετα μέτρα διαχείρισης, όπως και οι δαπανηρές μονάδες αφαλάτωσης.Το κόστος του νερού στην Κύπρο είναι πολύ ακριβό καθώς το σύστημα με τις  αφαλατώσεις κοστίζουν πολύ ακριβά στην Κυπριακή Δημοκρατία  και επιδιώκεται πλέον πιο επιτακτικά η η μείωση  όλου αυτού του κόστους, που καθίσταται απαγορευτικό για άρδευση. 

Στο μεταξύ  ο Λίβανος έχει υποβάλει σχετική πρόταση  για την οποία  έγινε και η πρώτη σχετική συζήτηση μεταξύ των αρμόδιων υπουργών  Κυπριακής Δημοκρατίας και Λιβάνου σχετικά πρόσφατα.Ο Λίβανος επιθυμεί να κάνει εξαγωγή νερού καθώς πλέον του περισσεύει λόγω φραγμάτων που έκανε και της βροχόπτωσης που έχει..

Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι από την Κύπρο εξετάζονται και άλλοι τρόποι, όπως μεταφορά τεχνογνωσίας από το Ισραήλ με την οποία αξιοποιούνται με μικρό σχετικά κόστος τα νερά από τα λύματα για γεωργικούς σκοπούς.Με το Ισραήλ υπάρχουν συμφωνίες για τους υδάτινους πόρους σε αρκετούς τομείς με πολλές προοπτικές.