Η διαπραγμάτευση Noble για το φυσικό αέριο! Ο κυπριακός τύπος σήμερα.

Οι πρώτες επαφές της αντιπροσωπείας της Τρόικας στην Κύπρο, η σημερινή παρουσίαση των προτεραιοτήτων της Κυπριακής Προεδρίας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια στο Στρασβούργο και η έρευνα που αρχίζει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για τα 500 εκ. στήριξη που ζητά η Τράπεζα Κύπρου είναι τα κυριότερα θέματα που προβάλλει σήμερα ο κυπριακός Τύπος. Οι εφημερίδες γράφουν επίσης για την πυρκαγιά που ξέσπασε χθες στον Ακάμα καθώς και για τις διαπραγματεύσεις που αρχίζει η Κυπριακή Δημοκρατία με την Noble Energy για αξιοποίηση του φυσικού αερίου στο Οικόπεδο 12.

Η «Αλήθεια», υπό τον τίτλο «Η κάθοδος των…Τροϊκανών», γράφει στο κύριο της θέμα ότι περισσότεροι από τριάντα εμπειρογνώμονες μελετούν τα πεπραγμένα της Κυβέρνησης για να διαπιστώσουν τί πήγε λάθος και η χώρα έφτασε στα πρόθυρα της στάσης πληρωμών. Αλλού, γράφει για την πυρκαγιά που ξέσπασε χθες στον Ακάμα, και η οποία ξεκίνησε από την παραλία και κατέληξε στο δάσος.

Η «Σημερινή», κάτω από τον τίτλο «Ανέλαβε δράση η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς», γράφει στο κύριο της θέμα ότι η Επιτροπή ανέλαβε χθες να ξεκαθαρίσει το τοπίο στον τραπεζικό τομέα αρχίζοντας έρευνα για την ανακοίνωση της Τράπεζας Κύπρου ότι χρειάζεται κρατική στήριξη 500 αντί 200 εκ. Σε άλλο της θέμα, γράφει ότι η Τρόικα άρχισε τη συλλογή στοιχείων, και πως και οι ημικρατικοί οργανισμοί βρίσκονται στο μικροσκόπιο της αντιπροσωπείας.

Ο «Φιλελεύθερος», στο κύριο του θέμα με τίτλο «Πρώτο σοκ από την Τρόικα», γράφει ότι η τεχνοκρατική ομάδα της Τρόικας μετά από την πρώτη επαφή της με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, ανέβασε τις εκτιμήσεις για τις ανάγκες των τραπεζών στα 10 δις ευρώ. Αλλού, γράφει ότι ξεκινά σήμερα επίσημα η διαπραγμάτευση μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Noble Energy με αντικείμενο την αξιοποίηση του κοιτάσματος στο Οικόπεδο 12 για τη μεταφορά φυσικού αερίου και τη δημιουργία τερματικού σταθμού υγροποίησης.

Η «Χαραυγή», υπό τον τίτλο «Εξαιρετική Προεδρία» γράφει στο κύριο της θέμα ότι ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, σε συνάντησή του χθες με τον Πρόεδρο Χριστόφια στο Στρασβούργο, έστειλε το μήνυμα ότι αν η Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ θα είναι όπως οι προετοιμασίες της, τότε σίγουρα θα είναι εξαιρετική.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail”, στο κύριο της θέμα με τίτλο «Κτένισμα των οικονομικών του νησιού», γράφει ότι η ομάδα της Τρόικας ξεκίνησε χθες να ερευνά τα βιβλία του προβληματικού τραπεζικού τομέα και της στριμωγμένης σε ρευστό Κυβέρνησης. Αλλού, γράφει ότι η τελετή έναρξης της Κυπριακής Προεδρίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στο Κούριο, αποτελεί ένα σημείο τριβής με το Κίνημα των Οικολόγων να ανακοινώνει ότι θα μποϊκοτάρει την εκδήλωση.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα “Financial Mirror”, γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «11.1% χωρίς δουλειά, τι πήγε στραβά», γράφει για τη μεγάλη αύξηση που καταγράφει η ανεργία στην Κύπρο, και μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι το 70% των ανέργων είναι Κύπριοι. Επίσης, γράφει ότι ο Υπουργός Εμπορίου Νεοκλής Συλικιώτης έχει ζητήσει τη συνεργασία του Λιβάνου πάνω σε θέματα ενέργειας. 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Η Κύπρος δεν πρέπει να αναλάβει τη προεδρία της ΕΕ»!Γερμανικό πραξικόπημα υπέρ Τουρκίας

Λήφθηκε η απόφαση: Τερματικό υγροποίησης στην Κύπρο