Ο Κυπριακός τύπος σήμερα 08-12-12

 Η ενδιάμεση έκθεση του διαγνωστικού ελέγχου της Pimco για το ύψος των αναγκών ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών, η χθεσινή δραματική έκκληση του Υπουργού Οικονομικών Βάσου Σιαρλή προς τη Βουλή να ψηφίσει τα μέτρα που προνοεί η κατ’ αρχήν συμφωνία με την Τρόικα και οι αντιδράσεις για τη νέα φορολογία των ακινήτων είναι μερικά από τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η «Αλήθεια», υπό τον τίτλο “Σταυρώνουν τους ιδιοκτήτες» γράφει ότι το αλαλούμ που επικρατεί αναφορικά με το νομοσχέδιο για φορολογία της ακίνητης ιδιοκτησίας επιβεβαιώθηκε χθες στη διάρκεια της συζήτησης του θέματος στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών. Αλλού γράφει ότι κατά τη χθεσινή ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, η Έλενα Σκορδέλη αρνήθηκε κατηγορηματικά όλες τις υποβολές της κατηγορούσας Αρχής, ότι τόσο η ίδια και ο αδελφός της είναι οι ηθικοί αυτουργοί στη δολοφονία του Άντη Χατζηκωστή. Γράφει, επίσης, ότι η Κεντρική Τράπεζα αναθεωρεί σημαντικά προς τα κάτω τις προβλέψεις της για το 2012 και το 2013.

Η «Σημερινή», υπό τον τίτλο «Στο ζενίθ η αγωνία για το πόρισμα της Pimco» γράφει ότι με κομμένη την ανάσα αναμένεται η ενδιάμεση έκθεση του Διεθνούς Οίκου Pimco αναφορικά με το ποσό που θα χρειαστεί η Κύπρος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Αλλού γράφει ότι οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας έχουν γίνει πλέον καθημερινό φαινόμενο στη χώρα μας και δημοσιεύει φωτογραφικό στιγμιότυπο από τη χθεσινή στάση εργασίας των εργαζομένων στη Cyta. Γράφει, επίσης, ότι νέα σελίδα ανοίγει για τις δημόσιες συγκοινωνίες, καθώς από χθες το μεσημέρι οι οδηγοί σε Αμμόχωστο και Υπεραστικά Λεωφορεία επέστρεψαν στην εργασία τους, κάτι που αναμένεται να γίνει και με τη Λευκωσία, αλλά και τη Λεμεσό, οι οποίες τις τελευταίες ημέρες είχαν μείνει χωρίς λεωφορεία.

Ο «Φιλελεύθερος», υπό τον τίτλο «Δραματικές ώρες για Κύπρο», γράφει ότι με το χρόνο να πιέζει και τις ανάγκες να αποτελούν καθημερινό βραχνά, ο Υπουργός Οικονομικών απηύθυνε χθες νέα δραματική έκκληση προς τη Βουλή να εγκρίνει πριν την ερχόμενη Πέμπτη τα υπόλοιπα 24 μνημονιακά νομοσχέδια. Γράφει, επίσης, ότι το ρουσφέτι αναδείχθηκε σε επιστήμη και μάλιστα από το γραφείο του Προέδρου της Βουλής, κατά τη θητεία του Μάριου Καρογιάν με την εφημερίδα να δημοσιεύει συγκεκριμένα έγγραφα. Αλλού, γράφει ότι έλλειψη αλκοολούχων ποτών, καπνικών προϊόντων αλλά και τσιγάρων, σε όσα είδη δηλαδή επιβλήθηκαν νέες φορολογίες, παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες από την αγορά.

Η «Χαραυγή», υπό τον τίτλο «ο ‘λογαριασμός’ για τις τράπεζες», γράφει ότι αρχίζει σήμερα η αντίστροφη μέτρηση για το κρίσιμο Eurogroup της 13ης Δεκεμβρίου, όπου θα συζητηθεί σε βάθος το θέμα της στήριξης της Κύπρου από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό. Γράφει, επίσης, ότι εκατοντάδες εργαζόμενοι συμμετείχαν στη μαζική κινητοποίηση που οργάνωσε η ΠΕΟ έξω από τα Γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να εκφράσουν την αντίθεση τους στην πολιτική λιτότητας που επιβάλλει η ΕΕ στην Κύπρο μέσω του μνημονίου της Τρόικας και δημοσιεύει φωτογραφικό στιγμιότυπο. Αλλού η εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού ο οποίος αναφέρει ότι ο δρόμος που πρέπει να διαλέξουμε στο Κυπριακό, δεν είναι άλλος από αυτόν που δείχνει ο Σταύρος Μαλάς.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail», υπό τον τίτλο «Ο περισσότερος κόσμος δεν θα πληρώσει», γράφει ότι ο Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή έσπευσε να καθησυχάσει τους ιδιοκτήτες κατοικιών και τις επιχειρήσεις ότι δεν θα επηρεαστούν από τη νέα φορολογία ακίνητης ιδιοκτησίας που προβλέπεται στο μνημόνιο που συμφωνήθηκε μεταξύ της Κυβέρνησης και της Τρόικας. Γράφει, επίσης, ότι η Κυβέρνηση βρίσκεται στη τελική φάση της διαπραγμάτευσης με τους ασφαλιστές του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού στο Βασιλικό για την κατάληξη σε μια εξωδικαστική διευθέτηση που θα επιτρέψει στο να προχωρήσει η επιδιόρθωση του σταθμού ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ. Αλλού, γράφει ότι βουλευτής τη Σουαζιλάνδης πρότεινε την αύξηση της φορολογίας στους μάγους – γιατρούς και τους μάντεις για αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα του.

cna.org.cy