Ο Κυπριακός Τύπος σήμερα 13-01-13

Οι προεδρικές εκλογές και σχετικές συνεντεύξεις και δημοσκοπήσεις, η κυπριακή οικονομία και η διάγνωση των Pimco και BlackRock αναφορικά με το χρέος, και το «βόλεμα» ΑΚΕΛικών σε ευαίσθητα πόστα για να ελέγχουν τη νέα Κυβέρνηση, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η «Αλήθεια», υπό τον τίτλο «Η `κληρονομιά` του Δ. Χριστόφια», γράφει ότι ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα βρεθεί βραχυκυκλωμένος από ΑΚΕΛικούς αξιωματούχους, αφού ακόμα και λίγες ημέρες πριν εγκαταλείψει την Προεδρία, ο Δημήτρης Χριστόφιας βολεύει «δικούς του» σε ευαίσθητα πόστα, ώστε το ΑΚΕΛ να ελέγχει τη λειτουργία της νέας Κυβέρνησης. Δημοσιεύει, επίσης, συνέντευξη του υποψήφιου για την προεδρία Γιώργου Λιλλήκα, ο οποίος είπε ότι οι ανθυποψήφιοί του και τα επιτελεία τους θεωρούν δεδομένα ότι περνά στον δεύτερο γύρο. Επίσης, δημοσιεύει συνέντευξη του Εκπροσώπου Τύπου του ΔΗΚΟ Φώτη Φωτίου, ο οποίος είπε ότι ζητούμενο των εκλογών είναι η διάσωση του τόπου.

Η «Μάχη», υπό τον τίτλο «Οι εκλογές έχουν κριθεί», δημοσιεύει συνέντευξη του πρώην Υπουργού Παιδείας Ουράνιου Ιωαννίδη, ο οποίος είπε ότι ο επόμενος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα είναι ο Νίκος Αναστασιάδης και ότι η κυπριακή κοινωνία χρειάζεται κάθαρση και αυτή θα επέλθει με κατανομή ευθυνών σε κάθε εμπλεκόμενο, τραπεζίτη, πολιτικό, φοροφυγά και κάθε επιτήδειο που καλύπτεται και διαφεύγει. Γράφει, επίσης, ότι η Κύπρος βρίσκεται στη «μέγγενη» των γερμανικών πιέσεων και ότι σήμανε συναγερμός σε Κυβέρνηση και κόμματα, που βλέπουν την προσπάθεια διάσωσης μέσω της Τρόικας να δυσκολεύει επικίνδυνα. Επίσης, γράφει ότι αύριο θα διεξαχθεί η πρώτη από τις τρεις τηλεμαχίες ενόψει των προεδρικών εκλογών.

Η «Σημερινή», υπό τον τίτλο «Το τεστ κοπώσεως θα κρίνει το τελικό μνημόνιο», γράφει ότι την τελική διάγνωσή τους για το ποσό των ζημιών των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από την έκθεση στα ελληνικά ομόλογα και σε δάνεια στην Ελλάδα και Κύπρο, επιχειρούν οι οίκοι Pimco και BlackRock. Δημοσιεύει, επίσης, συνέντευξη του υποψήφιου για την προεδρία Γιώργου Λιλλήκα, ο οποίος είπε ότι με την εκλογή του θα αλλάξει η πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας για τα οδοφράγματα. Επίσης, δημοσιεύει συνέντευξη του Προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής Νικόλα Παπαδόπουλου, ο οποίος είπε ότι θα ήταν καταστροφικό για την Κύπρο να υποχρεωθεί σε κούρεμα του χρέους.

Ο «Φιλελεύθερος», υπό τον τίτλο «Ντέρμπι για δύο, νίκη Νίκου», γράφει ότι αδιαφιλονίκητος ένοικος του Προεδρικού για την επόμενη πενταετία αναδεικνύεται ο Νίκος Αναστασιάδης, με τον αέρα που του δίνει το 40,3% που εξασφαλίζει έναντι των δύο βασικών ανθυποψηφίων του στον πρώτο γύρο και τη σαφή υπεροχή του έναντι Μαλά και Λιλλήκα σε δεύτερο γύρο, σύμφωνα με δημοσκόπηση της RAI για λογαριασμό της εφημερίδας. Γράφει, επίσης, ότι την Παρασκευή αναμένεται ότι η Pimco θα δώσει γνωμάτευση για τον μαγικό αριθμό, και ότι οι ισορροπίες είναι λεπτές και η βιωσιμότητα του χρέους κρέμεται σε μία κλωστή. Επίσης, γράφει ότι ο Πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ Τσιαρλς Έλληνας δήλωσε ότι δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος.

Η «Χαραυγή», υπό τον τίτλο «Θα σχηματίσω κυβέρνηση εθνικού συνασπισμού», δημοσιεύει συνέντευξη του υποψήφιου για την προεδρία Σταύρου Μαλά, ο οποίος απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να βλέπουν πέρα από τις πολιτικές βιτρίνες και να κρίνουν την ουσία. Γράφει, επίσης, ότι υποκριτική είναι η στάση των εργοδοτών, καθώς ο αριθμός των ανέργων ξεπέρασε τις 41.000, αλλά οι κοινοτικοί αυξήθηκαν από 51.000 που ήταν το δεύτερο τρίμηνο του 2012 σε 55.000 το τρίτο τρίμηνο. Επίσης, γράφει ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού έδωσε χθες τη δέσμευση ότι, μετά το υπηρεσιακό του ταξίδι στην Ελλάδα, θα ζητήσει από ελεγκτικό γραφείο να ελέγξει και να δώσει στη δημοσιότητα τα περιουσιακά στοιχεία του ιδίου και της συζύγου του.

Η εβδομαδιαία «Καθημερινή της Κυριακής», υπό τον τίτλο «Ετοιμάζεται φόρμουλα διάσωσης του χρέους», γράφει ότι, ενώ η Κύπρος δέχεται πυρά από όλες τις πλευρές σχετικά με την τραπεζική διαφάνεια και τη βιωσιμότητα του χρέους, οι εμπλεκόμενοι επεξεργάζονται τη φόρμουλα που θα εξασφαλίσει πως οι ανάγκες χρηματοδότησης της Κύπρου θα είναι υποφερτές. Γράφει, επίσης, ότι στα ύψη εκτοξεύεται η δημοτικότητα της Άγκελα Μέρκελ, χάρη στην οποία οι Χριστιανοδημοκράτες αναμένεται να εξασφαλίσουν άνετη νίκη στις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Επίσης, δημοσιεύει συνέντευξη του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέφανου Στεφάνου, ο οποίος είπε ότι κανένας Πρόεδρος δεν θα μπορούσε να ασκήσει βέτο στην απομείωση του ελληνικού χρέους.

Η εβδομαδιαία αγγλόγλωσση «Sunday Mail», υπό τον τίτλο «Η επίσκεψη της Μέρκελ τροφοδοτεί πικρία», γράφει ότι η επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ στην Κύπρο και η στήριξη που έδωσε η ίδια και άλλοι στον υποψήφιο για την προεδρία Νίκο Αναστασιάδη, πυροδότησε προεκλογική φιλονικία σχετικά με τους ισχυρισμούς από τη Γερμανία περί ξεπλύματος βρώμικου χρήματος στην Κύπρο. Δημοσιεύει, επίσης, φωτογραφία της Γκέινορ Γεωργίου, η οποία ταΐζει και φροντίζει 130 αδέσποτους γάτους στην Πάφο καθημερινώς, με την πενιχρή της σύνταξη και με ελάχιστη βοήθεια. Επίσης, γράφει ότι Σουηδός σχεδίασε ένα φέρετρο με ενσωματωμένα μεγάφωνα και τη δυνατότητα επιλογής τραγουδιών από ζώντες μέσω διαδικτύου.

cna.org.cy