Ο Κυπριακός Τύπος σήμερα 18-01-13

Η παραίτηση του Νικόλα Παπαδόπουλου από τη θέση του Αντιπροέδρου του ΔΗΚΟ, η σημερινή τηλεδιάσκεψη Κυβέρνησης-Τρόικας για τα θέματα φυσικού αερίου, η απόρριψη από την πλειοψηφία των μελών της Βουλής του κυβερνητικού αιτήματος για επείγουσα εξέταση και ψήφιση του τροποποιητικού νομοσχεδίου για επιβολή φόρου επί της ακίνητης ιδιοκτησίας, η σημερινή υποβολή υποψηφιοτήτων για τις προεδρικές εκλογές και η δημοσκόπηση που παρουσίασε χθες βράδυ το ΡΙΚ, είναι τα βασικά θέματα που προβάλλει ο σημερινός Τύπος.

Η «Αλήθεια» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Δεκανίκι Νικόλα στον Λιλλήκα»
και γράφει ότι το ΔΗΚΟ, όπως έλεγαν στην «Α» έγκυρες πηγές του κόμματος, δεν πρόκειται να ασχοληθεί μέχρι τις εκλογές με την παραίτηση του Νικόλα Παπαδόπουλου από τη θέση του Αντιπροέδρου του κόμματος, διότι όπως εκτιμούν ο κ. Παπαδόπουλος με την κίνησή του επιχειρεί να προσφέρει ένα δεκανίκι στην υποψηφιότητα του Γ. Λιλλήκα με τη δημιουργία κλίματος εσωστρέφειας εντός του κόμματος. Αλλού γράφει ότι ο Σόλων Κασίνης δήλωσε στην «Α» πως η δεύτερη γεώτρηση στο τεμάχιο 12 για την επιβεβαίωση της ποσότητας των υδρογονανθράκων υπολογίζεται να αρχίσει τον ερχόμενο Ιούνιο. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι δημοσκόπηση του εκλογικού επιτελείου του Σ. Μαλά προεξοφλεί το θρίαμβο του Νίκου Αναστασιάδη στις προεδρικές εκλογές.

Ο «Πολίτης» στο κύριο θέμα του υπό τον τίτλο «Σε τηλεδιάσκεψη σήμερα η διαφωνία» γράφει ότι λειτουργοί των Υπουργείων Οικονομικών και Εμπορίου θα προσπαθήσουν σήμερα να πείσουν την Τρόικα για την ορθότητα των προνοιών του πολυσυζητημένου νομοσχεδίου για το εθνικό ταμείο υδρογονανθράκων, στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που θα οργανωθεί στο Υπ. Οικονομικών. Γράφει επίσης ότι το τελευταίο χαρτί για συντήρηση της υποψηφιότητας Λιλλήκα, η οποία τις τελευταίες μέρες χάνει έδαφος κυρίως μέσα στους ψηφοφόρους του ΔΗΚΟ, έπαιξε χθες ο Ν. Παπαδόπουλος, υποβάλλοντας την παραίτησή του από τη θέση του Αντιπροέδρου του ΔΗΚΟ. Γράφει ακόμα ότι απεβίωσε χθες σε ηλικία 71 ετών ο Τούρκος δημοσιογράφος Μεχμέτ Αλί Μπιράντ, γνωστός στο ελληνόφωνο κοινό για τια άρθρα του για το Κυπριακό.

«Πράξη διαφωνίας με τις επιλογές της ηγεσίας» είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Σημερινής» η οποία γράφει ότι μετά τη διαφωνία που διατύπωσε στην Κεντρική Επιτροπή του ΔΗΚΟ, για υποστήριξη της υποψηφιότητας του Νίκου Αναστασιάδη, ο Νικόλας Παπαδόπουλος χθες εξήγγειλε την παραίτησή του από τη θέση του Αντιπροέδρου του κόμματος, δίνοντας πρακτική εφαρμογή στη διαφωνία του. Σε άλλο θέμα η «Σ» γράφει ότι υποβάλλονται σήμερα το πρωί οι υποψηφιότητες για τις προεδρικές εκλογές της 17ης Φεβρουαρίου, με έντεκα, εκτός απροόπτου, υποψηφίους, να διεκδικούν την ψήφο των πολιτών. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι μετά από απαίτηση της Τρόικας, το Υπουργείο Παιδείας δεν θα δώσει φέτος τα 200 ευρώ που αντιστοιχούν στον κάθε μαθητή της Β’ γυμνασίου για αγορά φορητού υπολογιστή.

Υπό τον τίτλο «Πλώρη για προεδρία ΔΗΚΟ» ο «Φιλελεύθερος» στο κύριο του θέμα αναφέρεται σε «παραίτηση-βόμβα» του Νικόλα Παπαδόπουλου από το αξίωμα του Αντιπροέδρου του κόμματος και γράφει ότι στο μήνυμά του προς την εκλογική βάση του επισημαίνει πως δεν θέτει εαυτόν εκτός ΔΗΚΟ, αλλά τον θέτει στη διάθεση των μελών κλείνοντας ραντεβού μαζί τους στο παγκύπριο συνέδριο του ΔΗΚΟ που είναι και εκλογικό. Κατά αυτόν τον τρόπο, γράφει ο «Φ», ο Ν. Παπαδόπουλος επισημοποίησε την πρόθεσή του να διεκδικήσει το αξίωμα του προέδρου του κόμματος. Αλλού γράφει ότι ο Βουλευτής Γεώργιος Τάσου κατήγγειλε με στοιχεία στη Γενική Ελέγκτρια και στη Γενική Εισαγγελία, κύκλωμα παράνομης εκμετάλλευσης εθνικού πλούτου από ιδιώτες στο οποίο πιθανώς να εμπλέκονται και δημόσιοι λειτουργοί. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην διαφορετική ερμηνεία του Μνημονίου από δύο υπουργούς της Κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τα κοιτάσματα και την ΚΡΕΤΥΚ.



Η «Χαραυγή» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Κορυφώνεται η πορεία νίκης»
και αναφέρει πως «άλλοι σηματοδότησαν τη μεγαλειώδη ψεσινή συγκέντρωση υπέρ της υποψηφιότητας Σ. Μαλά ως ξεκίνημα για την πορεία νίκης, άλλοι τη χαρακτήρισαν ως ‘αντεπίθεση’ για τη μεγάλη ανατροπή και τη νικηφόρα έκβαση του αγώνα». Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και Οικολόγοι άφησαν δεσμευμένο κονδύλι ύψους 1εκ. για την αγορά μετοχών της ΚΡΕΤΥΚ από την Κυβέρνηση. Αλλού γράφει ότι επισήμως το ΔΗΚΟ κρατεί χαμηλούς τόνους σε ό,τι αφορά την παραίτηση Νικόλα Παπαδόπουλου, ωστόσο παραπέμπει στα συλλογικά του όργανα το περιεχόμενο της δήλωσής του.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” με τίτλο «Βουλευτές απορρίπτουν νομοσχέδιο για τη φορολόγηση ακίνητης ιδιοκτησίας» γράφει ότι οι Βουλευτές απέρριψαν χθες το νομοσχέδιο για τους νέους συντελεστές φορολόγησης της ακίνητης ιδιοκτησίας, επιλέγοντας αντ’ αυτού να αναβάλουν τη συζήτηση με την αιτιολογία ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να μελετήσουν τις διατάξεις σε βάθος. Η εφημερίδα φιλοξενεί φωτογραφία του πρώτου Υπουργού Εξωτερικών του Ομάν που επισκέπτεται την Κύπρο, με την Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, την οποία συνάντησε χθες. Αλλού αναφέρεται στις δηλώσεις της επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ ότι πρέπει να επιλυθούν θέματα που αφορούν στη βιωσιμότητα του κυπριακού χρέους.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Αντίλογος» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Στην ευθεία της αλήθειας» και γράφει πως η αντίστροφη μέτρηση των προεδρικών εκλογών της 17ης Φεβρουαρίου αρχίζει και τυπικά από σήμερα με την υποβολή των υποψηφιοτήτων που θα γίνει από τις 9 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι στο ξενοδοχείο Χίλτον. Αλλού αναφέρεται στη δέσμευση που ανέλαβε ο Νίκος Αναστασιάδης ότι εάν εκλεγεί θα προστατεύσει τα κεκτημένα των ατόμων της τρίτης ηλικίας. Αλλού αναφέρεται σε νέα όπλα στη μάχη με τον καρκίνο παρουσίασαν ερευνητές στο πλαίσιο του Ετήσιου Συνεδρίου της Αμερικανικής Κλινικής Ογκολογίας.

Η εβδομαδιαία «Γνώμη» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ανατροπή σκηνικού» γράφει πως ο Σταύρος Μαλάς αλλάζει το κλίμα, πείθει μέρα με τη μέρα και εξαφανίζει την αμφιταλάντευση. Αλλού γράφει πως εκβιάζουν την Κύπρο απροκάλυπτα οι φίλοι του Ν. Αναστασιάδη και του Συναγερμού. Αυτή την βδομάδα ήταν η σειρά της Corien Woortman, αντιπροέδρου του ΕΛΚ στο οποίο ανήκει ο ΔΗΣΥ. Γράφει ακόμα πως ο Γ. Λιλλήκας υιοθετεί την τουρκική ερμηνεία που οδηγεί σε διχοτομική λύση των δύο κρατών.

Το «Κυπριακό Ποντίκι» υπό τον τίτλο «Η Στρατηγική των υποψηφίων» γράφει ότι ακριβώς ένα μήνα πριν την Κυριακή, 17 μηνός Φεβρουαρίου, οπότε και θα διεξαχθεί ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών, οι υποψήφιοι και τα επιτελεία τους δίνουν τις τελευταίες μάχες, για να επιτύχουν τους στόχους τους. Αλλού γράφει ότι ο Νικόλας Παπαδόπουλος «φεύγει (από Αντιπρόεδρος), μένοντας (στο ΔΗΚΟ)». Αναφέρεται στις δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν για λογαριασμό του ΡΙΚ και του εκλογικού επιτελείου Σ. Μαλά όπου ο Ν. Αναστασιάδης έχει σαφέστατο προβάδισμα, ακολουθεί ο Σταύρος Μαλάς και μετά ο Γιώργος Λιλλήκας.

Με τίτλο «Διασώστε μας» η αγγλόγλωσση «Cyprus Weekly»
γράφει ότι η σκληρή λιτότητα μπορεί να έχει πλήξει τον ενθουσιασμό της Κύπρου για την Ευρώπη, ωστόσο η πλειοψηφία των Κυπρίων (57%) πιστεύει ότι η συμφωνία διάσωσης με την Τρόικα πρέπει να υπογραφεί, σύμφωνα με έρευνα κάλπης που διενεργήθηκε για λογαριασμό του ΡΙΚ. Αλλού γράφει ότι το εισόδημα των κυπριακών νοικοκυριών μειώνεται. Αλλού φιλοξενεί συνέντευξη του Προέδρου της ΚΡΕΤΥΚ Τσαρλς Έλληνα.

cna.org.cy