Ο Κυπριακός Τύπος σήμερα 23-01-13

Τα τεκταινόμενα στις Βρυξέλλες σε ότι αφορά στο κυπριακό μνημόνιο και οι κατηγορίες για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος στην Κύπρο καθώς και η διαμάχη που ξέσπασε στο πολιτικό σκηνικό για τις ιδιωτικοποιήσεις κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου σήμερα.

«Φύλλο και φτερό τα βιβλία των τραπεζών» είναι ο κύριος τίτλος της εφημερίδας «Αλήθεια», η οποία γράφει ότι εμπειρογνώμονες της ΕΚΤ ετοιμάζονται «να ξεσκονίσουν τα βιβλία» των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Κύπρου, προσθέτοντας ότι ο Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή δέχθηκε επίθεση τη Δευτέρα από τους 15 ομολόγους του της Ευρωζώνης, οι οποίοι του ζητούσαν να ξεκαθαρίσει το θέμα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα αναφέρεται στην προεκλογική εκστρατεία, γράφοντας ότι ο ΔΗΣΥ βρίσκει ενδιαφέρουσα πρόταση του Κίκη Καζαμία για τους ημικρατικούς και ότι ο Νίκος Αναστασιάδης δηλώνει πως ποτέ δεν μίλησε για ιδιωτικοποιήσεις. Αλλού, επικαλούμενη δηλώσεις του επικεφαλής του επιτελείου Γιώργου Λιλλήκα, Μαρίνου Σιζόπουλου, γράφει ότι ο κ. Λιλλήκας έκανε στροφή στο θέμα του μνημονίου και τάσσεται υπέρ της μετοχοποίησης των ημικρατικών, ενώ η ΕΔΕΚ δια του Γιώργου Βαρνάβα δηλώνει πλήρη αντίθεση στην οποιαδήποτε ιδιωικοποίηση κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών.

«Η Σημερινή», με κύριο τίτλο «Ετοιμάζουν ουρά στο μνημόνιο για το ξέπλυμα», γράφει στο κύριο της θέμα ότι την επιβολή ουράς – ρήτρας στο μνημόνιο για την Κύπρο, η οποία θα αφορά στο ισχυριζόμενο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, φαίνεται να ετοιμάζουν οι Ευρωπαίοι εταίροι της Κύπρου, προσθέτοντας ότι για μια τέτοια εξέλιξη προϊδέασε με δηλώσεις του αργά το βράδυ της Δευτέρας ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών, ενώ αναφέρεται και σε πρωτοβουλία ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ για αποστολή διακοινοβουλευτικής αντιπροσωπίας σε χώρες που τηρούν εχθρική στάση. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι τρικούβερτος καυγάς ξέσπασε για τις ιδιωτικοποιήσεις ανάμεσα σε Κυβέρνηση, υποψηφίους για την Προεδρία της Δημοκρατίας, επιτελεία και κόμματα που τους στηρίζουν. Αλλού γράφει ότι ο Γιώργος Λιλλήκας πρότεινε έξι μέτρα για την προστασία των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω νομοθετικού πλαφόν στους τόκους που χρεώνουν οι τράπεζες.

«Ξέπλυμα με το έτσι θέλω» είναι ο τίτλος στο κύριο θέμα της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος», η οποία γράφει ότι χώρες του Eurogroup θέλουν να περάσουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου από «ιερά εξέταση». Η εφημερίδα επικαλείται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο γερμανικός άξονας θέλει να διερευνήσει ότι η κοινοτική νομοθεσία για το ξέπλυμα έχει υιοθετηθεί και εφαρμόζεται από την Κύπρο και να προβεί σε επιτόπιες εξετάσεις, λαμβάνοντας υπόψη στοιχεία που φέρονται να διαθέτουν υπηρεσίες άλλων κρατών – μελών της ευρωζώνης. Αλλού γράφει ότι καλά κρατεί ο καβγάς για τις ιδιωτικοποιήσεις αναφέροντας ότι κόμματα και Κυβέρνηση αλληλοκατηγορούνται για το ποιος φταίει, ποιος θέλει ιδιωτικοποιήσεις και ποιος τις έβαλε στο τραπέζι. Σε άλλο του πρωτοσέλιδο θέμα, και προβάλλοντας σχετική φωτογραφία ο «Φ» γράφει ότι τα ψηφοδέλτια τυπώθηκαν από το Κυβερνητικό Τυπογραφείο και ότι ‘κλειδώθηκε’ η σειρά των υποψηφίων.

Η «Χαραυγή», στο κύριο της θέμα και με τίτλο «Παραπλανεί ο κ. Αναστασιάδης» γράφει ότι ο Σταύρος Μαλάς απεκάλυψε σε προεκλογική συγκέντρωσή του χθες στη Γερμασόγεια ότι τη στιγμή που ο Νίκος Αναστασιάδης προσπαθεί να παραπλανήσει στο εσωτερικό ότι αποτάσσεται των ιδιωτικοποιήσεων, τόσο στο ΕΛΚ όσο και στη γερμανική Κυβέρνηση έχει εδραιωθεί η αντίθετη άποψη. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι στα σκαριά βρίσκεται πρόγραμμα για τον καρκίνο του εντέρου, το οποίο αρχίζει τον επόμενο μήνα στη Λάρνακα με προοπτική επέκτασής του σε όλη την Κύπρο, προσθέτοντας ότι το Υπουργείο Υγείας βάζει «νυστέρι» για και τις λίστες αναμονής για τεστ «Παπανικολάου». Αλλού γράφει ότι σκοπιμότητες και συμφέροντα κρύβονται πίσω από τις κατηγορίες σε βάρος της Κύπρου για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, προβάλλοντας δηλώσεις επί του θέματος του Στέφανου Στεφάνου ότι ορισμένοι εποφθαλμιούν και τις ρωσικές καταθέσεις στην Κύπρο και πιθανόν και το φυσικό αέριο.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» με κύριο τίτλο «Τα προβλήματα της Κύπρου μπορεί να πληγώσουν την ευρωζώνη» γράφει ότι κορυφαίοι τραπεζίτες προειδοποιούν ότι τα προβλήματα της νήσου θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την «εύθραυστη εμπιστοσύνη» για την οποία δούλεψε τόσο σκληρά να ανακτήσει το 2012 η ευρωζώνη, επικαλούμενη δηλώσεις χθες του μέλους της ΕΚΤ Γιοργκ Άσμουσεν καθώς και του Τσαρλς Νταλάρα, επικεφαλής του Διεθνούς Οικονομικού Ινστιτούτου. Σε άλλο της πρωτοσέλιδο θέμα και προβάλλοντας φωτογραφία του νεαρού Πρίγκιπα Χάρι δίπλα από το ελικόπτερο του βρετανικού στρατού, η εφημερίδα γράφει ότι ο Πρίγκιπας βρίσκεται στην Κύπρο από τη Δευτέρα μετά από την αποστολή του στο Αφγανιστάν. Αλλού γράφει ότι πάνω από 250 οικογένειες σε χωριά της Πάφου χρειάζονται βοήθεια για την επιβίωσή τους σύμφωνα με έκκληση που απευθύνει ομάδα εθελοντών.

Η εβδομαδιαία «Financial Mirror», υπό τον κύριο τίτλο «Για ποιον χτυπά η καμπάνα…» θέτει το ερώτημα κατά πόσον η αναβολή του πακέτου διάσωσης είναι κάτι το θετικό ή το αρνητικό. Σύμφωνα με έρευνα που διενέργησε η εφημερίδα μεταξύ επτά αναλυτών, η αναβολή της απόφασης είναι αρνητική και προσθέτει στην ανασφάλεια που περιβάλλει την όποια ελπίδα για ανάκαμψη. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα καταπιάνεται με τη δημοσιονομική συνθήκη που συμφώνησαν τα κράτη μέλη της ΕΕ, προβάλλοντας μια ανάλυση ως το κατά πόσο η συνθήκη θα έχει αποτέλεσμα. Αλλού γράφει για την αναπτυξιακή πολιτική της Ιαπωνίας, αναφέροντας ότι πιθανή αλλαγή του χαμηλού επιτοκίου που διατηρείται για το κυβερνητικό χρέος και τον ιδιωτικό δανεισμό πιθανόν να φέρει τη χώρα σε χειρότερο σημείο απ’ ότι σήμερα.

cna.org.cy