Ο Κυπριακός τύπος σήμερα 24-11-12

 Η επίτευξη κατ’ αρχήν συμφωνίας με την Τρόικα, το αναμενόμενο διάγγελμα του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια προς τον κυπριακό λαό για το μνημόνιο, οι επικείμενες μειώσεις μισθών και συντάξεων και η διακοπή συμβολαίων για σχολικά έργα, είναι μεταξύ των θεμάτων που προβάλλουν σήμερα οι εφημερίδες.

Η «Αλήθεια» υπό τον κύριο τίτλο «Δεν υπάρχει συμφωνία!» γράφει ότι στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι η Λευκωσία σπεύδει να προκαταλάβει εξελίξεις και χρονοδιαγράμματα. Σημειώθηκε καλή πρόοδος αλλά οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται λέει η τρόικα και θέτει θέμα βιωσιμότητας του χρέους. Αλλού γράφει ότι μετά την προειδοποίηση της αντιπολίτευσης ότι θα της σταυρώσουν ή περικόψουν τον Προϋπολογισμό, η Υπουργός Εξωτερικών έκανε δεύτερες σκέψεις για τις μεταθέσεις διπλωματών. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σημαντικές θα είναι οι μειώσεις μισθών και συντάξεων που ξεπερνούν το 15% στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

«Η Σημερινή» υπό τον κύριο τίτλο «Υψους 1,4 δις τον Ιούνιο, η πρώτη μεγάλη δόση στην Κύπρο» γράφει ότι η πρώτη μεγάλη δόση θα καταβληθεί στην Κύπρο στις 3 Ιουνίου 2013 και θα είναι της τάξης του 1,4 δις για την αποπληρωμή τετραετών ομολόγων και η δεύτερη στις 4 Ιουλίου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι χάθηκε το κίνητρο της απόκτησης παιδιών και πως κατακόρυφη είναι η μείωση των εγγραφών στην πρώτη δημοτικού. Αλλού γράφει πως με βερεσέ τα βγάζουν πέρα οι καταναλωτές.

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον κύριο τίτλο «Συμφωνία χωρίς συμφωνία» αναφέρεται σε συμφωνημένο μνημόνιο, σημειώνοντας παράλληλα πως αναμένεται το ξεκαθάρισμα για τις τράπεζες. Αναφέρει επίσης ότι προγραμματίζεται διάγγελμα στον κυπριακό λαό από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια για το μνημόνιο αύριο ή τη Δευτέρα. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε ωράριο μέχρι τις 5 μ.μ. στη δημόσια υπηρεσία και πως οι αλλαγές αρχίζουν μόλις εγκριθεί το μνημόνιο. Αλλού γράφει ότι διακόπηκαν τα συμβόλαια 11 σχολικών έργων.

Η «Χαραυγή» υπό τον κύριο τίτλο «Για πρόοδο μιλά η Τρόικα» γράφει ότι για καλή πρόοδο στις συνομιλίες μεταξύ της Τρόικας και των κυπριακών Αρχών κάνουν λόγο Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, διευκρινίζοντας την ίδια ώρα ότι οι συζητήσεις αναμένεται να συνεχιστούν. Αλλού αναφέρεται σε σχολιασμούς στο Βερολίνο ότι «βγάζουμε το καπέλο μπροστά στον Χριστόφια!» σε σχέση με τον τρόπο διαπραγμάτευσης με την Τρόικα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι έντονες είναι οι αντιδράσεις από το Συνδικαλιστικό Κίνημα για τα μέτρα της Τρόικας.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα «Cyprus Mail» υπό τον κύριο τίτλο «Επιτεύχθηκε προκαταρκτική συμφωνία» αναφέρεται στη χθεσινή δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πως η Κύπρος έχει κάνει ένα σημαντικό βήμα προς τη σύναψη του μνημονίου μετά την πρόοδο στις συζητήσεις με την Τρόικα. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην απόφαση για φυλάκιση άντρα ο οποίος κακομεταχειριζόταν σκύλους. Αλλού γράφει ότι η συζήτηση για την υπόθεση «Χαλούμι vs hellim» θα συνεχιστεί ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

cna.org.cy