Ο Κυπριακός Τύπος σήμερα 24-12-12

Τα όσα ανέφερε ο επικεφαλής του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του Eurogroup Τόμας Βίζερ για την κυπριακή οικονομία και οι αντιπαραθέσεις που έχουν προκληθεί στο εσωτερικό, οι αγωγές των κατόχων αξιογράφων κατά των τραπεζών και η προεκλογική εκστρατεία με φόντο και τις δημοσκοπήσεις για το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών είναι τα θέματα που απασχολούν τα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων σήμερα, παραμονή των Χριστουγέννων.

Η «Αλήθεια», υπό τον τίτλο «Χιλιάδες αγωγές από κατόχους αξιογράφων», αναφέρει ότι μορφή χιονοστιβάδας λαμβάνουν πλέον οι αγωγές κατόχων αξιογράφων κατά του Ανδρέα Βγενόπουλου, στελεχών και άλλων μεγαλομετόχων των τραπεζών της Λαϊκής και της Κύπρου και του τέως Διοικητή της ΚΤ Αθανάσιου Ορφανίδη. Γράφει ακόμη ότι ο επικεφαλής του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του Eurogroup αποδίδει την καθυστέρηση στη λήψη μέτρων στην κωλυσιεργία της κυβέρνησης Χριστόφια. Ακόμη, αναφέρει ότι οι ξένοι επενδυτές είναι επιφυλακτικοί αναμένοντας να δουν την κατάληξη στο θέμα του Μνημονίου, όπως σημειώνει ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Πάφου Γιώργος Λεπτός.

Υπό τον τίτλο «Χάσατε το τρένο μας διαμηνύει το Eurogroup» η «Σημερινή» γράφει στο κύριο της θέμα ότι ο επικεφαλής του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του Eurogroup και την Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής της ΕΕ, Αυστριακός οικονομολόγος Τόμας Βίζερ κατηγόρησε ανοικτά την κυπριακή κυβέρνηση ότι καθυστέρησε, ότι επέδειξε κωλυσιεργία και έλλειψη πολιτικής βούλησης στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η Κύπρος «έχασε το τρένο». Ακόμη, γράφει ότι ανοικτό είναι το ενδεχόμενο για εκλογές ενός γύρου στις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου. Η εφημερίδα γράφει επίσης ότι θα χαρούμε Χριστούγεννα με καλοκαιρία.

«Δονήσεις… προκαλεί ο Βίζερ» είναι ο τίτλος του «Φιλελεύθερου», που αναφέρει στο κύριο του θέμα ότι με ηφαίστειο μοιάζει το πολιτικό σκηνικό μετά το μπαράζ αντιδράσεων στην αναφορά του επικεφαλής του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του Eurogroup, Τόμας Βίζερ με την αντιπολίτευση να εντείνει τις επικρίσεις της και την Κυβέρνηση να απαντά. Επίσης αναφέρει ότι σε μήλο της έριδος αποτελούν οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι με τα εκλογικά επιτελεία να επιστρατεύουν δυνάμεις ενόψει της τελικής ευθείας στρέφοντας πρωτίστως την προσοχή τους στους αναποφάσιστους. Ακόμη, γράφει ότι δραματικό SOS εκπέμπουν και πάλι τα παγκύπρια τηλεοπτικά κανάλια σε μια ύστατη προσπάθεια που καταβάλλουν από κοινού με στόχο να κρατηθούν στον αέρα και να μην κατεβάσουν ρολά.

Η «Χαραυγή», με τίτλο «Ν’ αποφύγουμε τις ιδιωτικοποιήσεις», γράφει ότι ο υποψήφιος για την Προεδρία Σταύρος Μαλάς διεμήνυσε χτες ότι μπορούμε ν’ αποφύγουμε την ιδιωτικοποίηση των Ημικρατικών Οργανισμών αν εξασφαλίσουμε ένα χαμηλότερο επιτόκιο, το οποίο θα καθιστά το χρέος βιώσιμο. Αλλού γράφει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος καλεί τους δηκοϊκούς ψηφοφόρους να έχουν υπόψη τους ότι οι αλλαγές Αναστασιάδη θα ισχύουν μέχρι τις εκλογές. Γράφει ακόμη ότι ο Υπουργός Εμπορίου Νεοκλής Συλικιώτης απέδωσε την αναφορά του Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ότι διαχειρίζεται τον εθνικό πλούτο ως αμπελοχώραφο του, σε προσεγγίσεις και αιτιάσεις που αποκρύβουν προεκλογικές σκοπιμότητες.

cna.org.cy