Προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν από τα Κατεχόμενα – Καλεί τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος [vids]

Στα Κατεχόμενα προσγειώθηκε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή την επέτειο της επιχείρησης «Αττίλα», της εισβολής των τουρκικών δυνάμεων στην Κύπρο.

Ο Ερντογάν προσγειώθηκε στην Τύμπου, όπου εγκαινίασε το νέο αεροδρόμιο του Ερκάν.

«Το αεροδρόμιο του Ερκάν θα βοηθήσει να καθιερωθεί η ΤΔΒΚ ως αναγνωρισμένο εμπορικό σήμα στην περιοχή, το οποίο αντιπροσωπεύει ένα προπύργιο σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο Ερντογάν στην επίσημη τελετή των εγκαινίων.

«Το αεροδρόμιο Ercan προσφέρει επί του παρόντος απευθείας πτήσεις μόνο προς την Τουρκία λόγω των αθέμιτων και παράνομων πρακτικών της διεθνούς κοινότητας. Δεν θα αργήσει ο νέος τερματικός σταθμός και ο νέος διάδρομος προσγείωσης, που εγκαινιάσαμε σήμερα, να χρησιμοποιηθούν για διεθνείς πτήσεις», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Στη συνέχεια, κάλεσε για άλλη μια φορά τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος και να υποστηρίζει το σχέδιο της Τουρκίας για λύδη δύο κρατών στο νησί.

Στη συνέχεια, είχε συνάντηση με τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ. Επίσης, κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Ατατούρκ και παρέστη στις τελετές της «Ημέρας Της Ειρήνης Και Της Ελευθερίας», όπως χαρακτηρίζουν οι τουρκοκύπριοι την «μαύρη» επέτειο της τουρκικής εισβολής του 1974.

«Μόνη λύση, η λύση των δύο κρατών»

«Όλες μας οι προσπάθειές μας είναι να διασφαλίσουμε ότι η ειρήνη που φέραμε στο νησί το 1974 είναι διαρκής. Επιθυμούμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση. Όλοι πρέπει να καταλάβουν ότι μια ομοσπονδιακή λύση δεν είναι δυνατή όταν τα δεδομένα στο νησί είναι ξεκάθαρα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.

Ξεκαθάρισε ότι η τουρκική πλευρά δεν πρόκειται να ξεκινήσει νέα διαδικασία διαπραγματεύσεων «αν δεν αναγνωριστεί η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς των Τουρκοκυπρίων».

«Επαναλαμβάνω την ιστορική μου έκκληση προς όλο τον κόσμο, μην γυρίζετε την πλάτη σας άλλο στα γεγονότα στο νησί και αναγνωρίστε την ΤΔΒΚ το συντομότερο δυνατό», είπε από την κατεχόμενη πλευρά της Λευκωσίας ο Τούρκος πρόεδρος.

Στη συνέχεια, προέβη σε μία «ιστορική αναδρομή» του νησιού, με σκληρούς χαρακτηρισμούς για τους Ελληνοκύπριους και διαστρέβλωση των ιστορικών γεγονότων για να «ταιριάξει» το αφήγημα της τουρκικής πλευράς.

«Η περίοδος 1964-1974 σήμαινε σφαγή με αίμα και δάκρυα για τους Τουρκοκύπριους. Τα αδέρφια μας σώθηκαν με το ζόρι. Γίναμε μάρτυρες τρομερών σφαγών σε αυτή την όμορφη γη. Είδαμε τι μπορεί να κάνει μια αρρωστημένη νοοτροπία σε αυτά τα εδάφη. Το τουρκικό έθνος δεν υποκλίθηκε ποτέ στους καταπιεστές», ανέφερε ο Ερντογάν.