«Ψυχρός πόλεμος» ΗΠΑ – Ρωσίας στη πλάτη της Κύπρου

 Το ψυχροπολεμικό βαρομετρικό που επικρατεί στις σχέσεις Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών έπληξε χθες και τη Λευκωσία. Η τοποθέτηση της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, με την οποία προειδοποιεί τη Λευκωσία σ’ ό,τι αφορά την αναβάθμιση των σχέσεων με τις ΗΠΑ, προκάλεσε πολιτική και διπλωματική αναταραχή στην Κύπρο.

Στη δήλωσή της η Μαρία Ζαχάροβα ανέφερε πως η Μόσχα δεν μπορεί παρά να λάβει υπόψη το αντιρωσικό υπόβαθρο μιας σειράς από σχεδιασμούς. Σημειώνοντας την ίδια ώρα ότι η Ρωσία θα πρέπει να λάβει μέτρα αντίδρασης σε περίπτωση εφαρμογής τους. Το πρακτορείο ΤΑΣΣ, που μετέδωσε τις δηλώσεις της Ζαχάροβα, σημείωσε ακόμα ότι «η Μόσχα θα πρέπει να λάβει μέτρα σε περίπτωση αμερικανικής στρατιωτικής συγκέντρωσης στο νησί».

Παρά το γεγονός ότι αυτό που περισσότερο απασχολεί τη Μόσχα, κάτι που φάνηκε και στην τηλεφωνική επικοινωνία Χριστοδουλίδη-Λαβρόφ, είναι η αυξανόμενη αμερικανική παρουσία στην περιοχή, εντούτοις ο τρόπος που διατυπώθηκε η συγκεκριμένη τοποθέτηση της εκπροσώπου του ρωσικού ΥΠΕΞ, στέλνει και μήνυμα παρέμβασης στα εσωτερικά ζητήματα της Κύπρου. Όπως και ως μήνυμα-προειδοποίηση σ’ ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική που ασκεί η Κυπριακή Δημοκρατία.

Αντιλαμβανόμενος την τροπή που έπαιρνε το όλο θέμα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης επικοινώνησε με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ. Κατά την επικοινωνία τους οι δύο υπουργοί ανασκόπησαν τις εξελίξεις στις σχέσεις των δύο χωρών και συζήτησαν την κατάσταση όπως διαμορφώνεται στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η ρωσική πρεσβεία στη Λευκωσία μέσω εκπροσώπου της κράτησε απόσταση από τη δήλωση της Μαρία Ζαχάροβα. Η Άλλα Χανάγιεβα δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι η δήλωση της Ζαχάροβα έγινε «στη βάση των πληροφοριών του πρακτορείου ΤΑΣΣ». Υποστήριξε ακόμα ότι το ρωσικό πρακτορείο ΤΑΣΣ «έλαβε τις πληροφορίες από αμερικανικές πηγές».

Την ώρα που η Ρωσία προβαίνει σε υποδείξεις προς τη Λευκωσία ως προς την εξωτερική της πολιτική, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζει τις επαφές του με ηγέτες της περιοχής. Νωρίς χθες το βράδυ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου Σαάντ Χαρίρι, με τον οποίο «συζήτησαν σκέψεις που μπορεί να συμβάλουν στην αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή», σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Πηγή Philenews