Ρωσικό ενδιαφέρον για τα κυπριακά κοιτάσματα

Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει δεσμευθεί ότι θα πράξει το παν και τίποτε δεν θα παραλείψει ώστε να αποκαταστήσει με διάφορους τρόπους τη ζημιά, την οποία υπέστησαν Ρώσοι καταθέτες και επενδυτές, υπογράμμισε σε αποκλειστικές δηλώσεις του στη «Фωνή της Ρωσίας» ο Πρόεδρος της κυπριακής Βουλής κ. Γιαννάκης Ομήρου, μετά την ολοκλήρωση της επίσημης επίσκεψης διακομματικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στη Μόσχα. Παράλληλα επεσήμανε το ρωσικό ενδιαφέρον για συμμετοχή σε έρευνες και εκμετάλλευση κοιτασμάτων στην Κυπριακή ΑΟΖ.

«Θέλω ακόμη να πω ότι ορισμένες σκιές, που δημιουργήθηκαν μετά την άδικη και ανάλγητη απόφαση, που πήρε το Eurogroup για την απομείωση των καταθέσεων στην Κύπρο, από την οποία επηρεάστηκαν και Ρώσοι πολίτες, δεν υπάρχουν πλέον και δεν έχουν επηρεάσει ποσώς τις σχέσεις των δύο χωρών, που κινούνται σε άριστο και υγιές κλίμα», επεσήμανε ο κ. Ομήρου, τονίζοντας την πεποίθησή του ότι θα συνεχιστεί αμετάβλητη στην Κύπρο η επενδυτική δραστηριότητα ρωσικών εταιρειών και Ρώσων υπηκόων φυσικών προσώπων.

Η Κύπρος ο 1ος δίαυλος επενδύσεων προς Ρωσία

Στο ίδιο αισιόδοξο κλίμα ήταν χθες και οι δηλώσεις της κ.Βαλεντίνας Ματβίενκο, πρόεδρου της Άνω Βουλής της Ρωσίας, του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, η οποία εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι η Κύπρος θα υπερβεί τα οικονομικά της προβλήματα και θα διατηρήσει τις θετικές τάσεις στην οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, μεταδίδει η Φ τ Ρ.
«Η Κύπρος σήμερα κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ των διαύλων εισόδου επενδύσεων στη Ρωσία. Στα τέλη του 2012 ο όγκος των συνολικών επενδύσεων υπερέβη τα 76 δις. δολάρια», είπε η κ. Ματβιένκο και χαιρέτισε την απόφαση της κυπριακής ηγεσίας να παράσχει επιδοτήσεις στους Ρώσους καταθέτες. «Είναι ένα σημαντικό βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης», τόνισε.
Ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής κ.Ομήρου εξέφρασε την ικανοποίηση, τόσο του ιδίου, όσο και ολόκληρης της διακομματικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας για το γεγονός ότι «η θέση της Ρωσικής Ομοσπονδίας παραμένει σταθερή και αμετάβλητη σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό. Η θέση της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι μια θέση, που στηρίζεται σε αρχές, για λύση του Κυπριακού στηριγμένη στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και το διεθνές δίκαιο.»

Ρωσικό ενδιαφέρον για κοιτάσματα σε ΑΟΖ Κύπρου

Όμως ξεχωριστή σημασία είχε και η συνάντηση του Γ.Ομήρου με τον αναπληρωτή υπουργό Ενέργειας κ. Γιούρι Σεντιούριν, στην οποία ήταν παρόντες και εκπρόσωποι των εταιρειών Novatec και Gazprombank. Τόσο οι παρούσες εταιρείες, όσο και άλλοι ρωσικοί όμιλοι του κλάδου των υδρογονανθράκων εκδήλωσαν «έντονο ενδιαφέρον για εμπλοκή τους στις διαδικασίες περαιτέρω ερευνών και εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Η κυπριακή αντιπροσωπεία συναντήθηκε επίσης με τον πρόεδρο της Κρατικής Δούμας κ. Σεργκέι Ναρίσκιν, ο οποίος επίσης προσκλήθηκε στην Κύπρο και αποδέχθηκε την πρόσκληση, όπως νωρίτερα και η κ. Βαλεντίνα Ματβιένκο, καθώς και με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών κ. Βλαντίμιρ Τιτόφ, ο οποίος με τη σειρά του υπογράμμισε το ζωηρό ρωσικό ενδιαφέρον για την επανέναρξη των διακοινοτικών διαβουλεύσεων από το φθινόπωρο και την ανάπτυξη προγραμμάτων συμμετοχής ρωσικών επιχειρήσεων στην κατασκευή έργων υποδομής στην Κύπρο.
Για Τουρκία : <<Εποχή κανονιοφόρων>> και <<σύγχρονης πειρατείας>>

 
Αναφερόμενος στις τουρκικές επιθετικές δηλώσεις για την κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Ομήρου τόνισε ότι «η Τουρκία προσπαθεί να επιστρέψει στην εποχή των κανονιοφόρων και να στείλει το μήνυμα ότι οιοσδήποτε έχει το δικαίωμα μιας σύγχρονης πειρατείας» και υπενθύμισε ότι «η επιθετικότητα της Τουρκίας είναι τόσο απαράδεκτη και επικίνδυνη, όσο και εκτός του πλαισίου της σύμβασης του ΟΗΕ, που κυρώνει από το 1982 το Δίκαιο της Θάλασσας, σύμφωνα με το οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία ασκεί νομίμως τα κυριαρχικά της δικαιώματα».
 Ο πρόεδρος του Κοινοβυλίου της Κύπρου σημείωσε επίσης ότι η κυπριακή θέση έχει τη στήριξη και της Ρωσικής Ομοσπονδίας «καθώς οι διαβεβαιώσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών κ. Λαβρόφ ξεκαθάρισαν ότι η Κύπρος κινείται εντός των ορίων της απόλυτης κυριαρχίας της», ενώ ξεκάθαρες είναι οι τοποθετήσεις και από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν επαναλάβει «ότι η Κύπρος ενεργεί ασκούσα τα κυριαρχικά της δικαιώματα κατά απόλυτα νόμιμο τρόπο από άποψη διεθνούς δικαίου».

ΠΗΓΗ : Φωνή της Ρωσίας, του Θανάση Αυγερινού