S-200: Γι αυτούς τους λόγους «βρήκε στόχο» στο Πενταδάκτυλο

Η χθεσινή απρόσμενη «επίθεση» του ρωσικής κατασκευής πυραύλου S-200 των στρατιωτικών δυνάμεων της Συρίας σε περιοχές του Πενταδάκτυλου, προκάλεσε ανησυχίες και προβληματισμό τόσο στην πλευρά της Κύπρου όσο και στο «ψευδοκράτος», καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα ήταν πιθανό να υπάρχουν και νεκροί, αν χτυπούσε κατοικημένη περιοχή.

Η συντριβή του πυραύλου έκανε τον γύρο του διαδικτύου και των μέσων μαζικής ενημέρωσης διεθνώς, ωστόσο αυτό που αρκετοί αναρωτιούνται είναι πως ο συγκεκριμένος πύραυλος κατάφερε να «βρει στόχο» στο Πενταδάκτυλο και όχι στις απειλές για τις οποίες προοριζόταν.

Ο Αντιστράτηγος εν αποστρατεία Ανδρέα Πενταρά, οποίος σχολίασε το χθεσινό απίστευτο γεγονός στο Offsite, επικεντρώθηκε στους λόγους για τους οποίους ο S-200 έχασε τον στόχο και κατέληξε στην Κύπρο.

Ειδικότερα, ο στρατιωτικός αναλυτής δήλωσε πως ο πύραυλος εκτοξεύτηκε προς την κατεύθυνση της Κύπρου, εξηγώντας ότι τα ισραηλινά αεροσκάφη που επιχειρούσαν στην πόλη Χομς της Συρίας, βρίσκονταν στην περιοχή ανάμεσα στον Απόστολο Ανδρέα και στον Λίβανο.

Επίσης, προσέθεσε ότι ο πύραυλος της Συρίας δεν κατάφερε να χτυπήσει το αεροσκάφος το οποίο στόχευε, κυρίως λόγω των ηλεκτρονικών αντιμέτρων που τον μπλόκαραν, με αποτέλεσμα ο S-200 να χάσει αρχικά τον στόχο και στην συνέχεια την προγραμματισμένη πορεία του.

Αυτό που επίσης πρέπει να επισημανθεί σύμφωνα με τον Αντιστράτηγο εν αποστρατεία, είναι το γεγονός ότι δεν λειτούργησε ο μηχανισμός αυτοκαταστροφής του πυραυλικού συστήματος, δηλαδή η «δικλείδα ασφαλείας» σε περίπτωση που αποτύχουν να χτυπήσουν τον στόχο, ώστε να αυτοκαταστραφούν στον αέρα προτού πέσουν στο έδαφος, ακριβώς ότι συνέβη στην προκειμένη περίπτωση.

Συνοπτικά, οι τρεις αυτοί παράγοντες ήταν οι λόγοι που ευθύνονται για την πτώση του S-200 στα Κατεχόμενα, με αποτέλεσμα ο ρωσικής κατασκευής πύραυλος να εξαντλήσει το βεληνεκές των 185 χιλιομέτρων, από το σημείο εκτόξευσής του μέχρι τον Πενταδάκτυλο.

Πηγή: Offsite