Σάλος με δήλωση Κοτζιά: «Ούτε επί Χούντας δεν διασύρθηκε έτσι η Ελλάδα – Η Τουρκία μας φέρθηκε καλύτερα»

Ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας παρουσιάστηκε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς για υπόθεση που αφορά διαφορά που προέκυψε μεταξύ της Μητρόπολης Κύκκου και Τηλλυρίας και της ελληνικής Κυβέρνησης σε σχέση με τεμάχιο γης στην Έγκωμη, έναντι του Μετοχίου Κύκκου. Εξάλλου, κατά την ακροαματική διαδικασία σημειώθηκε πολύ σοβαρή ένταση, μεταξύ του Έλληνα ΥΠΕΞ και του συνηγόρου υπεράσπισης του Κύκκου, κ. Βελάρη

Η διαδικασία εκκίνησε περί τις 10:30 το πρωί και για την υπόθεση αντεξετάστηκαν από τον δικηγόρο του Μητροπολίτη Κύκκου Νικηφόρου τόσο ο κ. Κοτζιάς όσο και ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο, Ηλίας Φωτόπουλος, οι οποίοι έχουν καταχωρήσει και ένορκη δήλωση στο δικαστήριο.
«Μην βρίζετε έναν Έλληνα υπουργό», φώναζε προς τον συνήγορο της Μονής ο κ. Κοτζιάς σε μια από τις στιγμές που η κρίση χτύπησε κόκκινο!

Το συγκεκριμένο οικόπεδο είχε παραχωρηθεί το 1998 στην Ελληνική Δημοκρατία από τη Μονή Κύκκου υπό τύπο εμπιστεύματος, για να χτιστεί η Πρεσβείας της Ελλάδας στην Κύπρο και η πρεσβευτική κατοικία. Ωστόσο, αυτό δεν έγινε και όταν η Μονή πληροφορήθηκε ότι η Ελληνική Δημοκρατία έψαχνε τελικά αγοραστές για μεταπώληση, προχώρησε σε αγωγή.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στο newsit.com.cy

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση στο δικαστήριο έγινε σε ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα και δεν έλειψαν και οι φαρμακερές ατάκες. «To οικόπεδο δεν ήταν δώρο, αγοράστηκε έναντι 500.000 λιρών. Πίστευα σε εξωδικαστική λύση. Είναι ντροπή για την Ελληνική και Κυπριακή Δημοκρατία να βρίσκεται ενώπιον του δικαστηρίου ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας», τόνισε ο κ. Κοτζιάς.
Τότε, ο δικηγόρος κ. Βελάρης του απάντησε: «Παρακαλώ να απαντάτε στις ερωτήσεις κύριε Κοτζιά και αφήστε τα σχόλια για μετά. Συμφωνείτε ότι δεν επιτρέπεται η εκποίηση, αφήστε τα λογύδρια».