Σεισμός στην Τουρκία: Δεν αναχώρησε τελικά η κυπριακή αποστολή – Ποιος ο λόγος

Δεν αναχώρησε τελικά για την Τουρκία η κυπριακή αποστολή που επρόκειτο να συμβάλλει στις προσπάθειες διάσωσης όσων επλήγησαν από τον καταστροφικό σεισμό, αφού όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου Δημήτρης Δημητρίου, η Τουρκία ειδοποίησε τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας πως οι ανάγκες της έχουν – για την ώρα τουλάχιστον – καλυφθεί.

Μιλώντας στο ΡΙΚ, ο κος Δημητρίου είπε πως η Κυπριακή Δημοκρατία αντιμετώπισε το θέμα καθαρά από την ανθρωποκεντρική του πλευρά και ήταν από την αρχή έτοιμη να βοηθήσει, χωρίς την παραμικρή πολιτική διάσταση. Η αποστολή της Κύπρου που ήταν έτοιμη να αναχωρήσει για την Τουρκία αποτελείτο από 17 άτομα.

«Είμαστε σε στάση αναμονής και η προσέγγιση μας στο θέμα είναι ανθρωπιστική. Δεν ποσπαθούμε να αποκομίσουμε κανένα πολιτικό κέρδος από αυτήν την προσπάθεια», δήλωσε.

Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, «άλλο πράγμα η ανθρωπιστική βοήθεια, η οποία θα δοθεί, η ομάδα όμως της Πολιτικής Άμυνας για την ώρα δεν έχει αποσταλεί διότι κάποιες ανάγκες είχαν καλυφθεί».

Χθες η Κύπρος ενημερώθηκε από τον Ευρωπαικό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας ότι η προσφορά της για αποστολή ομάδας διάσωσης έγινε αποδεκτή από την Τουρκία.

Όπως δήλωσε ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών, κ. Κασουλίδης, από τη μια υπήρξε πρόβλημα με τη μεταφορά των διασωστών με ρουμάνικο αεροσκάφος και από την άλλη, υπήρξε ενημέρωση ότι αναμένεται από στιγμή σε στιγμή η Τουρκία να ανακοινώσει ότι δεν χρειάζεται περαιτέρω διασώστες από άλλες χώρες.

Με πληροφορίες από: AΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters