Σήμερα η πρώτη συνάντηση των 2 κοινοτήτων για το Κυπριακό

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση, στο πλαίσιο της νέας φάσης των συνομιλιών για το Κυπριακό, μεταξύ των διαπραγματευτών των δύο κοινοτήτων, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Κουντρέτ Οζερσάι, στην προστατευόμενη από τα Ηνωμένα Έθνη περιοχή του αεροδρομίου Λευκωσίας.

Στη συνάντηση, η οποία θα είναι διαδικαστικού χαρακτήρα, θα παραβρίσκεται και η ειδική αντιπρόσωπος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων στην Κύπρο, Λίζα Μπάτενχαϊμ.
Ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής κάλεσε με δηλώσεις του την ελληνοκυπριακή πλευρά να πείσει ότι η επιστροφή των Βαρωσίων (περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου) είναι μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΕΟ).

«Η ελληνοκυπριακή πλευρά μπορεί να φέρει στο τραπέζι το θέμα της επιστροφής των Βαρωσίων στο πλαίσιο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Ωστόσο, θα πρέπει να πείσουν ότι είναι ένα ζήτημα που θα αυξήσει την εμπιστοσύνη. Δεν είναι αρκετό μόνο μια πλευρά να θεωρεί ότι ένα ζήτημα αποτελεί μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Κι εμείς είμαστε θετικοί σε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τα οποία να είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών», είπε ο κ. Οζερσάι.

Επίσης, ανέφερε ότι στη σημερινή συνάντηση με τον Ελληνοκύπριο διαπραγματευτή, Ανδρέα Μαυρογιάννη, θα συζητήσουν και το θέμα της ημερομηνίας των επισκέψεών τους σε Αθήνα και Άγκυρα αντίστοιχα. Θα συζητήσουν, επίσης, πόσο συχνά θα συναντιούνται και ποια θέματα θα θέσουν στο τραπέζι. «Η τσάντα των Ελληνοκυπρίων κατά την επίσκεψη στην Άγκυρα μπορεί να είναι γεμάτη, είναι όμως και η δική μας αρκετά γεμάτη», είπε ο Κουντρέτ Οζερσάι.

ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ Newsit.com.cy

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κυπριακό: Τι έγραφε ο Χρύσανθος Λαζαρίδης για το σχέδιο Ανάν – Τι θα κάνουμε τώρα;