Σκληρή γλώσσα της ΥΠΕΞ της Κύπρου κατά Τουρκίας. Συνέντευξη σε τουρκικό κανάλι

Η Τουρκία να σταματήσει να απειλεί  και κάνει «ζορμπαλίκι» στις εταιρείες πετρελαίου που συνεργάζονται με την Κύπρο δηλώνει ευθαρσώς σε συνέντευξή της στην τουρκική τηλεόραση  NTV  η Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Ερατώ   Κοζάκου – Μαρκουλλή.

Παράλληλα ξεκαθαρίζει ότι θα δεχόταν αμέσως μια πρόσκληση για συνάντηση με τον κ Νταβούτογλου, επίσημη ή ανεπίσημη, για να του εξηγήσει ότι όχι μόνο οι Τουρκοκύπριοι αλλά  ακόμα και η Τουρκία θα κερδίσει πολλά από την ένωση του νησιού! 
Ενδιαφέρον παρουσιάζει ακόμα η επισήμανση της Κύπριας Υπουργού ότι  στην Κύπρο  θα φθάνει φυσικό αέριο και από το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τον Λίβανο. »Για την μεγιστοποίηση του κέρδους βρισκόμαστε σε συνεργασία με αυτούς τους γείτονες», λέει.. 

Ολόκληρο το κείμενο της αποκλειστικής συνέντευξης της ΥΠΕΞ της Κύπρου κ Ερατούς Κοζάκου –Μαρκουλλή στον ανταποκριτή του NTV Σελίμ Σαγιαρί δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου NTV με τον τίτλο « Επικρίσεις της νοτίου Κύπρου για τον Ερντογάν». 

Ερώτηση: Σας ευχαριστούμε που μας δεχτήκατε. Ασφαλώς θα έχετε ακούσει την τελευταία δήλωση του π/θ Ερντογάν. Πως την αξιολογείτε;
 
ΥΠΕΞ  Κοζάκου – Μαρκουλλή:  Το μοναδικό που μπορώ να πω είναι ότι ήταν πολύ λυπηρή. Ήταν πολύ λυπηρή αυτή η δήλωση από τους Τούρκους ηγέτες και ειδικότερα από τον πρωθυπουργού . Αυτά τα άκουσα και παλαιότερα. Άκουσα και παλαιότερα ότι ¨η Κύπρος δεν υπάρχει πάνω στο χάρτη, ότι δεν υπάρχει κάτι που να λέγεται Κυπριακή Δημοκρατία και τα σχόλια ότι υπάρχουν δύο διαφορετικά κράτη¨. Αυτή είναι η στάση της Τουρκίας . Όμως πιστέψτε με ότι μια τέτοια συμπεριφορά δεν συμβάλλει στην λύση και στην ειρήνη. Λυπάμαι για την Τουρκία διότι 192 κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών αναγνωρίζουν την Κύπρο. Η Κύπρος είναι μέλος σε όλους τους Διεθνείς Οργανισμούς και είναι πλήρες μέλος της ΕΕ . Δηλαδή , η Κυπριακή Δημοκρατία εκτός της Τουρκίας για τον υπόλοιπο κόσμο είναι ένα κράτος που υπάρχει. Για αυτόν τον λόγο λυπάμαι για την Τουρκία. Διότι με αυτήν την συμπεριφορά της είναι μόνη και απομονωμένη. Ελπίζω να αλλάξει αυτή η στάση της Τουρκίας διότι η μη αναγνώριση ενός μέλους της ΕΕ , επιφέρει ένα σωρό εμπόδια στο χρονοδιάγραμμα υποψηφιότητας.
 
Ερ: Την προσεχή εβδομάδα θα γίνουν εκλογές . Λαμβάνουν μέρος δύο διαφορετικοί υποψήφιοι. Ο ένας φαίνεται να είναι πολύ ισχυρότερος από τον άλλον. Μιλάω για τον Νίκο Αναστασιάδη. Μαζί με τον νέο ηγέτη αναμένετε κάποια καινούργια τράπεζα διαπραγματεύσεων; Ποια θα είναι η στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας στην τράπεζα αυτή; Περιμένετε νέες φόρμουλες για την επίλυση του προβλήματος;
 
ΥΠΕΞ  Κοζάκου – Μαρκουλλή:  Εγώ λυπάμαι για το γεγονός ότι περάσαμε ένα χρόνο χωρίς διαπραγματεύσεις. πέρυσι γίναμε μάρτυρες στην διακοπή των διαπραγματεύσεων από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη με διάφορες προφάσεις. Η τελευταία πρόφαση ήταν το γεγονός ότι η Κύπρος είχε την Προεδρία της ΕΕ. Τώρα παρουσιάζονται οι εκλογές. Όμως όπως και νά ‘χουν τα πράγματα, περάσαμε ένα χρόνο χωρίς διαπραγματεύσεις και χωρίς επαφές. Τα Ηνωμένα Έθνη εμμένουν στο χρονοδιάγραμμα . Αναφέρθηκε και στην Έκθεση του ΓΓ. Μετά τις εκλογές θα γίνει κάποια νέα ενέργεια του ΓΓ.
 
Ερ: Υπάρχουν κάποια δύσκολα προβλήματα. Η οικονομική κρίση είναι ένα από αυτά. Ποια θα είναι η προτεραιότητα του νέου ηγέτη; Βεβαίως κατά προτεραιότητα  , η κρίση. Αλλά από την άλλη υπάρχει και το Κυπριακό. Κατά την γνώμη σας ο νέος ηγέτης τι είδους δρόμο θα ακολουθήσει αναφορικά με το Κυπριακό;
 
ΥΠΕΞ  Κοζάκου – Μαρκουλλή:  Ας πούμε ότι τα προσεχή 1-2 χρόνια επιλύσαμε το Κυπριακό. Αυτό θα μπορούσε να αναπτύξει πολύ καλά την οικονομία της χώρας. Υπάρχουν εργασίες οι οποίες δείχνουν ότι η λύση θα επιφέρει πολύ μεγάλες οικονομικές δυνατότητες τόσο για τους Τουρκοκυπρίους , όσο και για τους Ελληνοκυπρίους . Βεβαίως το μοναδικό όφελος δεν θα είναι οικονομικό. Αλλά εμείς τώρα ας εστιαστούμε στα οικονομικά οφέλη. Η  ενοποίηση  της χώρας θα αυξήσει των τουρισμό, θα εξασφαλίσει νέες επενδύσεις και θα παρουσιάσει νέες δυνατότητες αναφορικά με την ενέργεια. Αυτό θα επιφέρει οφέλη και στις δύο κοινότητες. Η επίλυση του Κυπριακού θα ενισχύσει την οικονομία του συνόλου της χώρας . Ταυτόχρονα θα εξασφαλίσει οφέλη και στην Τουρκία. Έχει μεγάλη σημασία η επίλυση του προβλήματος. Διότι η επίλυση θα δημιουργήσει σε αυτά τα θέματα την κατάσταση «win-win»  .
 
Eρ: Όπως αναφέρατε οι φυσικοί πόροι είναι άκρως σημαντικοί και για τις δύο πλευρές. Γνωρίζετε την στάση της Άγκυρας. Κατά την γνώμη σας μπορεί να επιτευχθεί κάποια συνεννόηση με την Άγκυρα για το θέμα της μεταφοράς του φυσικού αερίου με αγωγό μέσω της Τουρκίας στην ΕΕ;
 
ΥΠΕΞ  Κοζάκου – Μαρκουλλή: 
Κατ’ αρχήν θέλω να τονίσω και πάλι ότι είμαι λυπημένη όσον αφορά την συμπεριφορά της Άγκυρας. Η συμπεριφορά αυτή αποτέλεσε μια συμπεριφορά που λύπησε και την ΕΕ και τις ΗΠΑ και πολλές χώρες όπως η Ρωσία και επικρίθηκε από αυτές. Οι χώρες αυτές επικρίνουν το γεγονός ότι η Τουρκία απειλεί και κάνει «ζορμπαλίκι» τις εταιρείες που συνεργάζονται με την Κύπρο. Αυτό θα πρέπει να σταματήσει διότι εμείς συνεχίζουμε το σχέδιο αναγνώρισής μας αναφορικά με τους υδρογονάνθρακες. Όπως γνωρίζετε μέχρι τώρα υπογράψαμε τρεις συμφωνίες . Μια με αμερικανική εταιρεία, μία με ιταλική και κορεάτικη και χθες υπογράψαμε συμφωνία με μια γαλλική εταιρεία. Εμείς προχωράμε στον δρόμο μας διότι πρόκειται για ένα σχέδιο για την Κύπρο και για το μέλλον όλων όσων ζουν στην Κύπρο και για τις επόμενες γενιές. Αυτήν την στιγμή εξετάζεται ποιος είναι ο καλύτερος και ο αποδοτικότερος δρόμος μεταφοράς. Ένα μέρος αυτού του φυσικού αερίου θα το χρησιμοποιήσουμε πρώτα εμείς . Πέραν αυτού,  το αέριο αυτό θα είναι και το αέριο που θα έρχεται από το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τον Λίβανο. Για την μεγιστοποίηση του κέρδους βρισκόμαστε σε συνεργασία με αυτούς τους γείτονες. Μια από τις πιθανότητες μεταφοράς είναι βεβαίως ο αγωγός , μια άλλη πιθανότητα είναι η εγκατάσταση ενέργειας. Αυτήν την στιγμή τόσο εμείς όσο και οι άλλες χώρες εξετάζουμε τον πιο αποδοτικό τρόπο μεταφοράς.
 Για την εξασφάλιση της μεταφοράς μέσω της Τουρκίας θα πρέπει πρώτα να επιλυθεί το Κυπριακό. Όταν επιλυθεί το πρόβλημα αυτό , τότε δημιουργώντας με την Τουρκία σχέσεις καλής γειτονίας, μπορούμε να ξεκινήσουμε εμπόριο. Αυτό είναι εκείνο που θέλουμε εμείς. Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από την ισχύουσα κατάσταση. Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι είναι μια χώρα που προσεγγίζει με τρόπο αμφισβητήσιμο στην Κυπριακή Δημοκρατία. Δεν θέλουμε μια τέτοια σχέση.
 
Ερ: Η Άγκυρα σε αυτό το θέμα έχει την ίδια γνώμη διότι ο Ελληνοκυπρίους τομέας μπλοκάρει ορισμένα Κεφάλαια. Εσείς διαμαρτύρεστε για την συμπεριφορά της Άγκυρας , αλλά και η Αγκυρα επικρίνει την στάση σας στην ΕΕ. Αραγε θα συνεχίσετε να παρεμποδίζετε τα Κεφάλαια των Διαπραγματεύσεων;
 
ΥΠΕΞ  Κοζάκου – Μαρκουλλή:   Σε αυτό το θέμα θα πρέπει να είμαστε άκρως ξεκάθαροι . Εάν διαβάσετε την Εκθεση Προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία θα βρείτε απάντηση στα ερωτήματά σας. Ομως εγώ εδώ, ας ανανεώσω τις μνήμες. Στην Έκθεση υπάρχει μια άκρως ξεκάθαρη διατύπωση . 8 Κεφάλαια των διαπραγματεύσεων έχουν μπλοκάρει ήδη ομόφωνα, διότι  η Τουρκία δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της που υποσχέθηκε στην συμφωνία της Άγκυρας.  Πολύ σημαντικά Κεφάλαια για τις διαπραγματεύσεις αυτές , έχουν παρεμποδιστεί, όχι μόνο από δικής μας πλευράς , αλλά από όλα τα μέλη του Συμβουλίου της ΕΕ. Υπάρχουν 6 Κεφάλαια τα οποία παρεμποδίσαμε εμείς μονόπλευρα και 5 Κεφάλαια έχουν παρεμποδιστεί από την Γαλλία. Αιτία όλων αυτών είναι η συμπεριφορά της Τουρκίας. Εάν η Τουρκία ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία και επικυρώσει τη συμφωνία της Άγκυρας , τότε θα ανοίξουν όλα τα Κεφάλαια. Βέβαια με την Τουρκία έχουν ανοίξει 13 Κεφάλαια . Αυτά δεν τα μπλοκάραμε. Εάν ήμασταν κατά της ένταξης της Τουρκίας θα παρεμποδίζαμε όλα τα Κεφάλαια. Όμως εμείς λόγω της συμπεριφοράς της Τουρκίας παρεμποδίσαμε μονόπλευρα 6 Κεφάλαια . Ένα από αυτά είναι η Ενέργεια. Όταν εκείνοι απειλούν την κυριαρχία μας , όταν κάνουμε αναγνώριση αναγνώριση των φυσικών πηγών μας στην δική μας ΑΟΖ , δεν μπορούμε να πούμε ¨να ανοίξουμε το Κεφάλαιο Ενέργειας¨.
 
Ερ: Τι περιμένετε από την Άγκυρα και τους Τουρκοκυπρίους για την επίτευξη λύσης στην Κύπρο;
 
ΥΠΕΞ  Κοζάκου – Μαρκουλλή:   Υπάρχουν πολλά που θέλω να πω , και πολλά μηνύματα που θα ήθελα να στείλω. Διότι το ρεπορτάζ αυτό του NTV αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για την δική μου επικοινωνία με τους Τούρκους ηγέτες και τους τ/κ ηγέτες . Το βασικό μήνυμά μου είναι ότι θα πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για τον τερματισμό αυτής της άσχημη κατάσταση διάστασης. Για αυτό τον λόγο εγώ  καλώ τους τ/κ ηγέτες , την Άγκυρα και τους Τούρκους ηγέτες να τερματίσουν αυτήν την κατάσταση. Η Κύπρος θα πρέπει να ενωθεί, οι Κύπριοι θα πρέπει να ενωθούν. Θα πρέπει να ρυθμίσουμε μια διζωνική – δικοινοτική ομοσπονδία η οποία θα είναι αποδεκτή και για από τις δύο κοινότητες. Π.χ ελάτε να ξεκινήσουμε από την Αμμόχωστο . Ελάτε να ανοίξουμε αυτήν την πόλη-φάντασμα. Να επιτρέψουμε να επιστρέψουν οι κάτοικοι της Αμμοχώστου. Τόσο ο κ. Χριστόφιας όσο και οι προηγούμενοι ηγέτες είχαν υποβάλλει ένα πακέτο που μπορεί να επιφέρει την κατάσταση «win-win» . Αυτό μπορεί να αποτελέσει κατάσταση “win-win” και για την Τουρκία. Όπως σας είπα αυτό είναι ένα πακέτο το οποίο παρουσιάσαμε εμείς στην τουρκική κυβέρνηση και στα Ηνωμένα Έθνη. Εάν η Τουρκία προβεί σε συνεργασία τότε μπορούμε να σκεφτούμε και το άνοιγμα ορισμένων Κεφαλαίων .
 
Ερ: Ας πούμε ότι ήρθε κάποια πρόσκληση σε εσάς από τον Τούρκου ΥΠΕΞ Νταβούτογλου. Ποια θα ήταν η αντίδρασή σας; Ποια θα ήταν τα πρώτα λόγια σας;
 
ΥΠΕΞ  Κοζάκου – Μαρκουλλή:   Θα δεχόμουν πάραυτα την πρόσκλησή του. Άλλωστε τυγχάνει να βλεπόμαστε πολλές φορές στις Βρυξέλλες είτε σε άλλες πόλεις. Δηλαδή πολύ θα ήθελα μια τέτοια ευκαιρία. Δεν έχει σημασία αν ήταν επίσημη ή ανεπίσημη. Απλώς μια ευκαιρία απευθείας συνάντησης. Δηλαδή θα ήθελα να συναντηθώ με Τούρκους αρμοδίους και να πω ότι δεν έχουν τίποτα να φοβούνται όσον αφορά την ένωση του νησιού . Ακριβώς το αντίθετο θα επωφεληθούν από αυτό. Αφήστε τους Τουρκοκυπρίους  αλλά ακόμα και η Τουρκία θα κερδίσει πολλά από την ένωση του νησιού. Θέλω να στείλω ένα πολύ ισχυρό μήνυμα . Ελάτε , να καταβάλλουμε προσπάθεια για την επίλυση του Κυπριακού. Να εξασφαλίσουμε τον τερματισμό αυτής της άσχημης κατάστασης, διότι 39 χρόνια είναι πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.–